Mihkel Nestor: majanduse kohal paistab lootuskiiri

Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik

Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik

Majanduse kohal paistab lootuskiiriEesti majandus on siiani jätkanud languskursil, kuid näha on ka esimesi paranemismärke. Suurima lootuse majanduskasvu taastumiseks annab oodatav intressimäärade langus, mis parandab olukorda nii eksportturgudel kui kosutab ka kodumaiseid investeeringuid.

Viimastel nädalatel on ilmavalgust näinud mitmed värsked majandusprognoosid, täpsemad arvud avaldati teise kvartali SKP suuruse kohta ja uuendatud on veel hulka olulist majandusstatistikat. Milline on siis pilt, mis Eesti majanduse hetkeolukorra ja lähituleviku kohta on maalitud? Etteruttavalt – veidi parema, kui näitavad inimeste ootused.

Kui vaadata lehepealkirju ja arvamusküsitlusi, näib majanduse suhtes valitsev pessimism aina süvenevat. Omaette küsimus on muidugi, kas suurimat probleemi tajutakse just majandusolukorras või peitub arvajate mure pigem Eesti poliitikas ja ühiskonnas laiemalt toimuvas. Nimelt ei kipu uudised maksutõusudest tavaliselt rahvas just rõõmuhõiskeid esile kutsuma.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jenkem
3 päeva tagasi

Vererõhu ajab ülesse ainult…

Vahi aga
3 päeva tagasi

LE ei suuda oma kvaliteeti tõsta ja laseb edasi kommertspanga esindaja väljamõeldud narratiividega, et kutsuda isikuid kõrge intressiga Eestis laenu võtma. Koondamislaine tööjõuturul alles algab ning kapitali kättesaadavus ei ole kunagi olnud normaalsetel ettevõttetel probleemiks. Põhiprobleem on tootmissisendite äärmiselt kõrge hind, kõrge inflatsioon ja kõrged maksumäärad (loe pidevalt kasvav maksukoormus) võrreldes konkurentriikidega ehk puudub konkurentsivõime. Nn (majandus)analüütikutel puudub oskus seostada makronäitajaid reaalmajandusega ehk me alles liigume põhja poole. Aga eks loll saab kirikuski peksa!

see
3 päeva tagasi

paistis juba 1900 aastate alguses , kui 1 maailmasõda õppes ja kestab siiani kui esimene koidukiir hommikul meid paitab