Kuraatorituur postmodernistliku arhitektuuri radadele

Epp Alatalu

Arhitektuurimuuseumi kommunikatsiooni- ja turundusjuht


Laupäeval, 24. augustil kell 12 teeb Eesti kunstiakadeemia muinsuskaitse nooremteadur, doktorant Triin Reidla kuraatorituuri Haapsalu kultuurikeskusesse üles seatud näitusel “Vaprad ja ilusad. Eesti eramuarhitektuur 1980. aastatel”.

Eesti 1980. aastate ehituskunsti iseloomustava postmodernistliku stiili julges ja mänglevas vaimus on kujundatud nii ühiskondlikke hooneid kui ka individuaalelamuid. Näituse koostaja Triin Reidla sõnul leiab – nagu tol ajal öeldi – postmodernistlikke individuaalelamuid pea igas Eesti nurgas.

Arhitektuuriloos on 1980.–1990. aastatel ehitatud postmodernistlikke elamuid uuritud peamiselt arhitekti praksise või ehituslike suundumuste kirjeldamise kaudu, kuid laiemale publikule suunatud ülevaatenäitust eramutest veel koostatud ei ole. Näitus on sissevaade elamute kavandamise, ehitamise (sealjuures ise ehitamise) ja kujunemise lugudesse muutlikel 1980.–1990. aastatel ja baseerub Triin Reidla 2020. aastal kunstiakadeemias kaitstud magistritööl “Nii kole maja! Postmodernistlikud elamud ja nende väärtustamise problemaatika”.

Haapsalu kultuurikeskus sobib selle näituse eksponeerimiseks erakordselt hästi, muidugi lisaks tõsiasjale, et ka Haapsallu ehitati postmodernistlikke eramuid. 1975 valminud Haapsalu kultuurimaja arhitekt Ado Eigi (1938–2008) oli vaieldamatult Eesti postmodernismi liidrite seas ja nii on tema tööd ka näitusel. Seega tähistame kuraatorituuriga ka arhitekt Ado Eigi sünniaastapäeva.

Näitus „Vaprad ja ilusad. Eesti eramuarhitektuur 1980. aastatel“ on Haapsalu kultuurikeskuses avatud 5. septembrini 2024.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments