Ridala rahvas peab täna pidu ja mõttetalguid

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Täna õhtul on Asuküla koolimajas üks mitme haruga pidu, kus alguses arutatakse seltsielu küsimusi, siis vaadatakse SEE teatri näitemängu ja kõige lõpuks lüüakse Asuküla Pillimehe saatel tantsu.

„Esitasime kutse uutele ja vanadele seltsidele–seltsingutele, külavanematele, muidu hakkajaile inimestele ja huvilistele,” ütles Ridala valla kultuuri– ja haridusnõunik Maire Vilbas.

Vilbase sõnul on kavas arutada, kuidas täita  seltsi– ja külamaju sisuka tegevusega, kuidas kaasata seltse ja seltsinguid, aga miks mitte ka talusid, kus tehakse midagi põnevat. Kuidas koondada meistreid, kes tahavad oma oskusi teistega jagada.

Vilbasel on mõte asutada Asukülas Ridala Rahva Kool, aga see võiks olla pigem võrgustiku või koostöökogu kujul, mitte ühes kindlas kohas tegutseva rahvaülikoolina. Ridala Rahva Kool võiks ühendada inimesi, kes tõesti ise tahavad  pakkuda teistele võimalust ennast arendada. See ei pea olema ametlik koolituslubadega koolitus, see võib olla mitteformaalne, kohapeal tekkinud vajadus midagi õppida või õpetada. Vilbas tõi näiteks, et vallas on talusid, kus tehakse taimekosmeetikat või värvitakse taimedega. Neid oskusi saab ju ka teisega jagada.

Asuküla koolimajas ongi täna esimesena kavas jututuba, kus saab fantaseerida ja arutada, mida inimesed õigupoolest tahavad ja kuidas neid soove täita.

„Oleme üle kümne aasta külaliikumist arendanud, külamajad on korda tehtud, aga nad võiksid toimida veel sisukamalt,” ütles Vilbas.

Vilbas ei osanud öelda, kui palju inimesi täna peole tuleb. „Polegi tähtis, kui palju tuleb, peaasi, et tuleksid need, kes tõesti tahavad,” ütles Vilbas.

Praegu teadaolevalt on tulijad valla igast kandist: Puisest, Võnnust, Haeskast, Asukülast, Uuemõisast jm.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments