Homme on hingedepäev

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hingedepäev

Täna, 1. novembril on pühakutepäev, homme, 2. novembril aga hingedepäev. Hingedepäeval süüdatakse koduakendel ja kalmistul sugulaste haudadel lahkunute mälestuseks küünlad.

Hingedepäev

Katoliiklikus kirikukalendris kehtestati 1006. aastal 2. november hingedepäeva ehk usklike surnute mälestuspäevana. Hingedepäeva on nimetatud juba 14. sajandi allikates, kuid tema tähistamine (nagu ka 1. november ehk pühakutepäev) on jäänud omauskumustele tugineva hingedeaja varju.

1990. aastatel levis tava süüdata hingedepäeval koduakendel ja kalmistul sugulaste haudadel lahkunute mälestuseks küünlad.

Hingedeaeg

Meie esivanemad pidasid oluliseks kogu hingede aega. See algas mihklipäeval ja lõppes jõuludega. Hingedeaeg tähendab järelemõtlemisaega.

Hingedeajal (neljapäeva õhtuti) oodati hingesid koju. Sel puhul kaeti neile tuppa, sauna või toapealsele laud, mille äärde kutsusid peremees ja perenaine hingi nimepidi toitu maitsma. Neil paluti kaitsta põldu ja karja. Hingedeaja lõpul tänati ja saadeti hinged taas ära.

Hingedeajal oli keelatud müra tegemine, naljatamine, naermine, kisamine, kärarikkad tööd nagu puude lõhkumine. Samuti olid keelatud villa ja lõngaga seotud tööd.

Hingedeaja ilmad arvati olevat pimedad, udused ja sumedad.

Allikas: Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaas BERTA

Halloween

Hingedepäevale eelneb Halloween, mida tähistatakse 31. oktoobri öösel vastu 1. novembrit. See langeb kokku Läänekristliku pühakutepäevaga.

Kuigi sõna Halloween on kristliku algupäraga, arvatakse pühal endal olevat paganlikud juured. Seda seostatakse keldi Samhain festivaliga, mille nimi tuleb vana-iiri keelest ja tähendab „suve lõppu“. Samhain on seega keldi aastavahetus.

Keldi rituaal on 2500 aastat vana ja algupäraselt pidutseti suve lõpetuseks surnute jumala Samhaini auks. Umbes 700. aastal võeti see traditsioon üle ka kiriku poolt ning hakati tähistama kevadel, esimesel pühapäeval pärast nelipühi. Et aga lisada paganate pühale kristlikku mõju, viis paavst Gregorius III (valitsemisaeg 731–741) selle päeva üle sügisele.

Allikas: Vikipeedia

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kirikukalendris...
7 aastat tagasi

,,,on surnute mälestuspäev ehk surnutepüha nädal enne esimest adventi. Sel aastal siis 20. nov. Sel päeval käiakse kalmistul küünlaid süütamas. Hingedepäeval süüdatakse koduaknal küünal.

sorts
7 aastat tagasi

pigem sai lääne elu internet täis…

Eesti+Vabaks
7 aastat tagasi

Huvitav, et ma ei leia kommenteerimise võimalust Kaja Rootare kirjateosele “Pagulaste tööleminek võtab aega.” Või ulmekirjandust ei ole LE arvates lihtsalt kosher kommenteerida???