Rõivas: Eesti ei hakka Venemaaga eraldi kaitsekoostööd arutama

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Taavi Rõivas Haapsalu Uksetehases 076 Taavi Rõivas
Peaminister Taavi Rõivas. Foto: Urmas Lauri

Kui Moskva kutsus nädala alguses NATO esindajaid arutama lennuohutuse meetmeid Läänemerel, siis peaminister Taavi Rõivase sõnul ei hakka Eesti Venemaaga eraldi kaitsealaseid läbirääkimisi pidama.

“Loomulikult on mind informeeritud Venemaa kaitseministeeriumi kirjast ja selles toodud ettepanekust,” rääkis Rõivas. Tema sõnul on kindlasti ohutus ja turvalisus Läänemere kohtal need teemad, millest Eesti on rääkinud juba aastaid. “Ja kui Venemaa soov turvalisust suurendada on siiras, siis on mul lihtne soovitus otsida üles lennukites transponderi nupp ja see sisse lülitada,” rääkis Rõivas neljapäeval valitsuse pressibriifil.

Tema sõnul ei hakka Eesti kindlasti Venemaaga arutama kaitsekoostööd, sest neid teemasid arutab Eesti oma liitlastega ühiselt – ühtlasi ei saa rääkida mingist kaitsekoostööst Venemaaga seni, kuni Venemaa käitub agressiivselt Ukrainas. Rõivas lisas, et Venemaa osas ei saa naasta normaalsete suhete juurde enne, kui Venemaa on astunud samme, et lasta Ukrainal rahulikult elada.

Venemaa on valmis rakendama meetmeid sõjalennukite ohutuks lendamiseks Läänemere kohal, teatas Vene kaitseministeerium esmaspäeval. Sestap esitati NATO ja Balti riikide ekspertidele kutse tulla Moskvasse selleteemalistele konsultatsioonidele ja töötama välja meetmeid Soome presidendi Sauli Niinistö algatuse elluviimiseks, ütles Vene asekaitseminister Anatoli Antonov ajakirjanikele.

Antonovi sõnul on Venemaa kaitseministeerium valmis vastatastikusel kokkuleppel tagama “sõjalennukite lennud Läänemere kohal ainult sisselülitatud transponderitega”.

“Sõjaväeatašeesid on teavitatud ettepanekust korraldada sõjaliste programmide ülevaade, mis varem eksisteerisid NATO-Vene nõukogu formaadis. Spetsiaalselt rõhutati, et NATO-Vene nõukogu ühise õhuruumi algatuse jätkamine aitab edendada lennuohutust,” ütles aseminister.

Antonovi sõnul on Venemaa valmis “ühiseks tööks ennetamaks vahejuhtumeid merel ja õhuruumis vastavalt kahepoolsetele kokkulepetele selles valdkonnas, samuti konsultatsioonideks Läti, Leedu, Eesti, Poola, Rootsi ja Soome kaitseministeeriumiga, et käsitleda vastatikuseid mureallikaid sõjalise aktiivsuse üle piirialadel”.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anonüümne
8 aastat tagasi

Ja sihukesed ajudeta trollid valitsevad meid?

Juku
8 aastat tagasi

Ega ei tohigi mingit koostööd teha
kui mamma Merkel ja nato pole luba
andnud.Poisikese asi.

varesvaakkatuselt
8 aastat tagasi

Lennuki indentiteet jääb määramata —seda just

vaja!Jälle põhjus õhutada võidurelvastumist,rahavast hirmutada ja võõrvägesid vastu võtta.

teps
8 aastat tagasi

Soome on valmis,Eesti ei ole…
Seega saab edasi süüdistada põhjuseta , et “jälle vene lennuk rikkus me riigipiiri”,kui nad seda teps mitte teinud ei ole!

mutionu
8 aastat tagasi
Reply to  teps

Kuidas teha “kaitse”koostööd päti ja röövliga, kes juba pikemat aega laamendab ja tapab su naabri juures (Ukrainas). Lisaks sellele kulutab ta tohutu ressursi oma mõrvarelvade täiustamisele ning harjutab järjepidevalt sinu kodu hõivamist koos su pere hävitamisega. Mis koostööst saab olla jutt sellise kaabakaga?

KUK
8 aastat tagasi
Reply to  mutionu

no kellele kyll su kodu vaja on, pere kaasaarvatud