PÖÖRDUMINE: saarlased leppisid kokku, et me ootame sind külla ja ka tööle

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Parvlaev Mercandia (2)Parvlaev Mercandia VIII. Foto: Urmas Lauri

Elu saartel on teistsugune. Need, kes saartel elavad, teavad seda. Need, kes saartel külas käivad, arvavad ja loodavad, et see nii on. Loodavad, et Saaremaa ja Muhu on kohad, kus rohi on rohelisem ja taevas sinisem. Ja tegelikult nii ongi, sest päikest paistab Eestis just siin kindlasti kõige rohkem. Seepärast tahetakse siia ikka ja jälle tulla, vahendab Saarte Hääl Visit Saaremaa MTÜ, Saaremaa Omavalitsuste Liidu, Saaremaa Ettevõtjate Liidu ja Kuressaare linnavalitsuse ühispöördumist.

Viimasel paaril aastal on saarte päikest ja helesinist taevast varjutanud parvlaeva- ja lennuühendusega seotud sõnapilved. “Praamid ei sõida!”, “Lennuk ei lenda!”, “Järjekorrad sadamates on pikad!”, “Saarele ei saa!”.

Jah, olukord ei ole alati ideaalne. Järjekorrad parvlaevadele võiksid paaril nädalal aastas olla lühemad, laevu võiks olla uuemaid, töökindlamaid ja rohkem, lennukeid võiks olla suuremaid ja lennud toimuda sagedamini, piletid võiksid olla odavamad… Seda teavad siinsed elanikud, lennu- ja laevaliinide pidajad, kohalikud ettevõtjad, omavalitsejad ja maavalitsejad. Seda teavad ka ministeeriumid.

Aga meie teame, et elu saartel on ikka teistsugune. Ja selles ongi saarte võlu.

Me teame seda, et saared on meretagune maa ja tegelikult sõidavad siia iga päev laevad ja lendavad lennukid. Me teame seda, et 365 päeval aastas võid sa ise valida aja, millal meile külla tulla ja koha, kuhu külla tulla.

Ja seepärast leppisid saarlased kokku, et me ootame sind. Me ootame sind puhkama. Me ootame sind tutvuma saarte looduse ja väärtustega. Me ootame sind saama osa saarelisest köögist. Me ootame sind kontsertidele, näitustele, etendustele ja spordivõistlustele.

Aga me ootame sind ka tööle. Me ootama sind partneriks oma ettevõtmistele. Me ootame sind ostma meie kaupu ja teenuseid. Me ootame sind arendama uusi ideid meretagusel maal.

Me ootame sind, sest ajakirjanduses ilmuvad saarte mainet kahjustavad uudised (pikad järjekorrad, kehvad praamid jne) ei kanna head uudisväärtust, vaid otsivad intriige ja skandaale seal, kus neid sisuliselt ei ole.


Vt ka: "PÖÖRDUMINE: Saarlased leppisid kokku"

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Priidu
8 aastat tagasi

Üle hulga aja üks asjalik lugu !
Positiivsust paluks ka LE-lt rohkem mitte püüda kolletuda.