Lääne-Nigula teeb neljale vallale ettepaneku

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

keskerakond lõhmusLääne–Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. Foto: Arvo Tarmula

Otsus alustada nelja vallaga ühinemisläbirääkimisi on Lääne-Nigula volikogu homse istungi päevakorras.

Lääne-Nigula on otsustanud teha ettepaneku ühinemisläbirääkimisi alustada kõikidele piirinaabritele peale Ridala ehk siis Noarootsi, Nõva, Martna ja Kullamaa vallale. Ühtekokku moodustuks üle 7000 elanikuga maaomavalitsus, mida juhitaks võrgustikupõhiselt. Vallas oleks üle saja küla ja puuduks üks suur keskus.

Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse sõnul on ainult Lääne-Nigulal võimekust ümberkaudseid valdu koondada.

„Ükski teine kõiki viit koondada ei saa, sest pole ühist piiri. Kui 5000 elanikku on nõutud suurus, siis nemad üksi seda kokku ei saa,” ütles Lõhmus. Ka Lääne-Nigulas elab alla 5000 inimese.

Ridalale jäetakse ettepanek tegemata, sest Ridala on alustamas ühinemisläbirääkimisi Haapsalu linnaga. „Kui Ridala räägib läbi Haapsaluga, ei ole õige hakata teiselt poolt urgitsema,” ütles Lõhmus. „Eeldame, et Ridala peab ise otsustama, kummale poole ta tahab jääda, ja näitab siis ise ka initsiatiivi.”

Nõva vallale on teinud ettepaneku läbi rääkida Harjumaa Padise vald, ja kaasanud Vasalemma valla, kuid Lõhmus leiab, et Nõva on ikkagi Läänemaa osa. Nõva Variku otsa lapsed käivad koolis ja lasteaias Orul ja Linnamäel.

„See kooslus, mis Harjumaa poole võiks tekkida, ei anna 5000 elanikku välja, nii et see pole elujõuline,” ütles Lõhmus.

Lõhmusele teadaolevalt on ettevalmistamisel seaduseelnõu, mis kahekordistab ühinemistoetuse neile omavalitsustele, kus on pärast ühinemist vähemalt 5000 elanikku. Kui see tõepoolest nii läheb, on viie valla ühinemistoetus 1,6 miljonit eurot. Lääne-Nigula on võrdluseks välja arvutanud ka teisi võimalikke kooslusi. Kui ühineksid Lääne-Nigula, Nõva ja Noarootsi vald, oleks ühinemistoetus veidi üle miljoni euro. Kui ühineksid Nõva ja Lääne-Nigula, oleks ühinemistoetus  633 000 eurot. „Ega raha ole kõige tähtsam, aga arvutama peab ikka,” ütles Lõhmus.

Lõhmus ei salanud, et kahekordistatud toetus aitaks Lääne-Nigulat, kes peab  põhikooli ehituseks laenu võtma. Lõhmuse sõnul saaks vald sellega hakkama ka üksi, aga nii mõnigi muu asi jääks ootele ja võetav laen oleks suurem. „Kui peaks üksi tegema, läheks laenukoormus 50 protsendi kanti,” märkis Lõhmus.

Ka loodab Lääne-Nigula saada riigilt kogu ühinemisprotsessi nõustava konsultandi. Ehku peale konsultante enam ei anta, aluseks on valdade otsus läbi rääkida, ütles Lõhmus.

Lõhmus ise juba nõustab kaht liitumisläbirääkimisi alustanud omavalitsuste rühma: Vändra alevit, Vändra valda ja Tootsi valda Pärnumaal ning Lihula, Hanila, Koonga ja Varbla valda Lõuna-Läänemaal ja Põhja-Pärnumaal. Lääne-Nigulat ta ise siiski nõustada ei taha. „Põhitöö tahab teha ja ausam on, kui nõustaja tuleb väljast,” ütles ta.

Ridala vallavolikogu esimees Toomas Vallimäe, kes on varem pooldanud pigem Lääne-Nigulaga liitumist, ütles, et kaheksat häält selleks enam volikogus kokku ei saa. „Nii et meile on jäänud ainult üks variant: Haapsalu,” nentis Vallimäe.

Haapsalule on ettepanek läbirääkimisi alustada tehtud ja novembri volikogus otsustab linn, kas võtab selle vastu või mitte. „Sisetunne ütleb, et Haapsalu on nõus,” ütles Vallimäe.

Nõva volikogu otsustab novembri istungil, kas rääkida läbi Harjumaa või Läänemaa naabritega. „Mida rohkem pruute, seda meeldivam,” ütles Nõva vallavanem Deiw Rahumägi.

Rahumäe sõnul on aga otsus, kummale poole ühineda, põhimõtteline. „Maakonna säilitaks kolm suurt valda: linn ja kaks maavalda,” ütles Rahumägi. „Küsimus on selles, kas maakonna tasandil üritatakse protsesse suunata või läheb kõik isevoolu teed.” Rahumäe sõnul võib „eest ära joosta alumine pool” ehk Lõuna-Läänemaa, ka oleks põhimõtteliselt võimalik, et Nõva ülemine pool läheb Harjumaa ja alumine Läänemaa poole.

„Kui võtta pragmaatiliselt, peaks nii tegemagi, kui aga emotsionaalselt, peaks Nõva jääma Läänemaa osaks,” ütles Rahumägi. „2017. aastaks peaks ka Nõva–Variku asfalttee valmis saama, nii et pole probleemi Haapsalus käia asju ajamas.”

Kullamaa vallavolikogu on juba mõne aja eest vastu võtnud otsuse, et jätkatakse üksi. Sellele vaatamata ütles Kullamaa vallavanem Jüri Ott, et alati on mõtet läbi rääkida.

„Me ei ütle, et ei lase kedagi üle valla piiri, ühinemisest aga peaksid võitma kõik. Ei saa olla nii, et üks võidab ja teine kaotab. Valitsuse survet me ei tunneta, aga oleme rõõmsad, kui keegi meid kosida tahab,” ütles Ott eile.

Ott tuletas taas meelde oma kunagist Suur-Läänemaa ideed. Oti Suur-Läänemaa liidaks praegusele Läänemaale Vigala, Märjamaa ja Hiiumaa.

Ka Martna vallavanem Tiiu Aavik nentis, et läbi rääkida on mõistlik kõikidega. Martnal on vormilt pooleli läbirääkimised Ridala vallaga, tegelikult pole neid aga alustatud. „Kahtlemata oleme Ridala silmis vähem atraktiivsed kui Haapsalu. Kui Ridala ja Haapsalu kuhugimaale jõuavad, siis miks peaks Haapsalu olema huvitatud Martnast,” arutles Aavik.

Aavik ütles, et Lihula poole ühinemisest võiks olla huvitatud kolm Martna lõunapoolset küla: Kasari, Laiküla ja Keskküla, kus elab kokku 87 inimest.

„Peaks nagu otsustama, kuhu liituda, aga kuidas otsustada, kui kriteeriumid pole teada. Kui kriteeriumid on ükskord teada, siis on juba liiga kiire, et näiteks valda tükeldama hakata,” arutles Aavik.

Noarootsi volikogu esimees Margus Laidmets ütles eile pärast lõunat, et sai ettepaneku tegemisest teada mõned minutid tagasi ega oska seetõttu nii värsket asja kommenteerida.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
norm
8 aastat tagasi

parem oleks kui padise vald liituks padise vasalemma ja paldiskiga aga keila vala riba teeb vist takistuse või padise vasalemma keila vald

sorts
8 aastat tagasi

mul on suurem kui sulll….

taeblavallast
8 aastat tagasi

Ohjahh…

...
8 aastat tagasi

Ehitatava põhikooli kujundamine gümnaasiumiks tasuks päevakorrale tuua autoriteetsel ühendvallal.

isamees
8 aastat tagasi

Tegel’t on palutud puhastada ikka kogu Läänemaad ja kõiki valdu, kuidas siis muidu.Ikka muretsed muidu,et mis nüüd saab….Kõik vallad kokku ,ja Läänemaakond säilib!On ühispiir-kui Martna-Kullamaaga juba liitumine kindel-,ka Lihulaga jne.Nõva seadku ette oma tingimused,et kool neil jääb,kui nad seda kardavad.Ja ok.

juhõissa,pulmad!
8 aastat tagasi

Oi,kui tublid!!!

Liivlane
8 aastat tagasi

Kullamaa vald üksi ei ole kindlasti jätkusuutlik. Tark oleks kiiremas korras liituda Lääne-Nigula vallaga. Maksumaksjaid vallas suur pole, üleval hoitakse kooli, mille keskkooli lõputulemused ilutsevad üleriikliku pingerea lõpus. Ainuke teenuste rühm, mida vallarahvale pakutakse on sotsteenused, mille pakkumine ei lõppeks ka liitudes suurema vallaga. Selleks pole vaja ülalpidada tervet vallavalitsust. Suuremas vallas saaks koostöös teiste valla koolidega pakkuda kvaliteetsemat haridust ning loodetavasti kaoks teemade hulgast ka arutelu, kas keskkooli Kullamaale vaja on või ei ole. Keskool on neile, kes soovivad õppima asuda mõnda ülikooli või kõrgkooli, mitte neile, kes peale põhikooli lõppu soovivad kodukohas lapsepõlve pikendada ja ennast kolm aasta… Loe rohkem »

marxx
8 aastat tagasi

Igal juhul Lääne-Nigula poolt , sest ajalooliselt Padise vallaga ühinemisel Harjumaa poole on selgeks ja suureks miinuseks maksupoliitika kasv 60-70%. Seda , Nõva kuulus kunagi Padise valla koosseisu on kirjas ajaloo ürikutes kuid meil on vaja elada reaalses ajas ja kohas , seega norm. oleks liituda Läänemaa poole , äärmaaks jääme nagu nii , ka Rootsi riigi alla kuuludes.

eks ta ole
8 aastat tagasi
Reply to  marxx

üks asi on maksutõus, mida tuleb enne uurida, tundub et Sa võtad kuskilt laest selle. lõppkokkuvõttes on ju kama kaks kus see vallavalitsus on, tavainimesel väga harva seda vaja. hoopis olulisem on minu jaoks see, et kui me Lääne-Nigulaga liitume, siis esimene mis ära kaob, on kool. Kampmann oma Oru kooli promodes sõidab meist teerulliga üle, aga Nõva last Orule saata on ikka lapsepiinamine. Padise vallaga liitudes isegi halvemal juhul on Harju-Risti ligemal. arvan, et hakkan juba praegu mõnd Tallinna kooli vaatama, nii igaks juhuks ….