Lääne Elu paberleht neljapäeval, 17. septembril

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

 

lel1709001

Pagula veenis vallavanemaid

Kümneid võõramaalasi Haapsalus vastu võtta kavatsev MTÜ Pagula korraldas teisipäeval vallavanematele koosoleku. Pagulaste vastuvõttu ettevalmistav koosolek Haapsalus veenis küll vallajuhte, et pagulasi tuleb vastu võtta, kuid pani neid ka muretsema, kuidas seda kohapeal korraldada.

Taebla elanikud pelgavad liiga moodsat koolimaja

Esmaspäeva õhtul tutvustas arhitekt Kaie Enno Taebla uue koolimaja eskiisi õpetajaile, hoolekogule, lapsevanemaile ja kõigile huvilistele, kuid suurt tungi kokkusaamisele polnud. Kuigi arhitekt on püüdnud teha ilusa, nüüdisaegse ja hubase koolimaja, kipuvad kohalikud rohke klaaspinna ja uudse ruumikasutusega rõõmsalt kirju puitlaudisega maja võõrastama.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kriis kui võimalus
8 aastat tagasi

Mõtlesin mis argument vallajuhte väidetavalt veenda võis. Mis te arvate? See on raha. Juhul kui vald võtab omal soovil palju “pagulasi” – tähendab saab palju raha. Ei võta immigrante vastu, ei saa raha. Inimkaubitsejate äriplaan on lihtne. Näiteks Rootsis see nii on ja kuhu see viinud on on samuti näha. Valdadele makstakse pearaha iga vastuvõetud immigrandi pealt. Kui see Eestis nii on siis võiks pigem küsida mis voli on ühel MTÜ-l maksumaksja rahaga valdasid meelitada. Kes selle voli või meelevalla andis või lubas?

To kodanik
8 aastat tagasi

Artiklis oli väike viga sees. Nimelt õpib ta eesti keelt mitte prantsuse keelt ja teab ikka natuke rohkem kui paari sõna eesti keeles. Loomulikult ei räägi ta veel korralikult . Aga seda ei saa nõuda ka nii lühikese aja jooksul, arvestades et ta saabus Eesti maikuu lõpus. Ja Eesti keel on raske omandada araablasele kuna tegemist on erinevate koolkondade keeltega. Aga ta püüab väga ja päris kindlasti räägib ta järgmine aasta sellel ajal juba soravalt. Mis puutub tõlketeenusesse siis seda vajavad eelkõige Süürlastest põgenikud kes ei räägi inglise või prantsuses keelt. Eestis on minuteada ainult üks ametlik araabia keele tõlk.… Loe rohkem »

kodanik
8 aastat tagasi

Huvitav lugeda – saame araabia keele tõlgi , mismoodi , inimene oskab paari eesti keelset sõna , ta ei ole ju tõlk .Jah artiklit lugede inglise keelt oskavat ka, aga me elame eestis. Lugupeetud pagulaskeskuse juht vöiks teada , mis tingimustele tõlk peaks vastama.-keeleoskus loeb , mitte tahe. Ja hakkab veel araabia keelt õpetama , tore teada kas mõne kooli ka antud isik enne lõpetanud.Mis metoodikast õpetus lähtub?

?
8 aastat tagasi

Huvitav on see, et mtü pagula asju ajavad nii aktiivselt pereemad ja isad kellel omal väikelapsed kodudes kasvamas. Kas neid ei huvita nende laste turvalisus? Kui väikeses haapsalus mingi pagulakeskus püsti pannakse, kas võime siis veel väita,et meie laste jaoks on see linn turvaline kodupaik? Naabrina kohe kindlasti mitte.

kommenteerijale
8 aastat tagasi

Tõsi see on ,et oleme pidanud neid mänge kaasa tegema.Ja igaühel tuleb seista enda eest.Siiski tähtede seis on immigratsooni taga ja see peaks kohe paranema.

Kriis kui võimalus
8 aastat tagasi

Pagula veenab, veenab… veenab… Ja juba veeniski! Nii lihtsalt see äri käibki 🙂 Huvitav kuidas ühe MTÜ isiklikud ärihuvid nii kergesti läbi lähevad ja mis salapärane mõjuvõim on ühel MTÜ-l meie rahvaesindajate – ehk isegi riigi(?) üle… Kui meie puuduses peresid sama hästi esindataks oleks lausa lust ja lilleidu elada Eestimaal. Korteri saab “pikaks ajaks” niisama, arved makstakse “pikka aega” sinu eest ära. Võtaks ka selle pakkumise vastu. Ja meil on veel mingid kvoodid riiklikult paika pandud kui palju tohib ja saab ja on võimeline Eesti riik välismaalasi sisse lubama. See kõik on olnud nali. Paha seadus. MTÜ Pagula on… Loe rohkem »