Gmaili kasutaja, ära mine õnge

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ettevaatust, Gmaili kasutajad! Gmailile saadetakse viimasel ajal justkui Google ja Gmaili kirju, mis tegelikult on õngitsuskirjad. Ärge vajutage linkidele, hoiatab Riigi Infosüsteemi Amet.

We just sent you a message with important information”, “You have 3 missed emails” või lihtsalt “Tere” – sellise teemaga kirju on viimase kuu aja jooksul saanud paljud Gmaili kasutajad. Kirjas sisaldunud lingil klikkides avati pealtnäha Google’i sisselogimisleht.

Screen-Shot-2015-01-12-at-14.34.21-1024x390 Screen-Shot-2015-01-12-at-14.36.34-1024x466 Screen-Shot-2015-01-12-at-14.38.18Stopp! Neid kirju ei saatnud Google ega Gmail ning neile ei tohiks reageerida, rääkimata ohtlikul lingil klikkimisest või andmete sisestamisest. Tegemist on õngitsuskirjadega, mida saadavad laiali kurjategijad Google kontode hõivamiseks, et rämpsposti laiali saata, pahavara levitada, raha välja petta või juba järgmiste ohvrite andmeid õngitseda.

Kirja võltsimisest arusaamiseks piisab tihti vaid kirja saatja meiliaadressile pilgu heitmisest. Kahtluse korral tuleks avada kirja paremas nurgas olevast rippmenüüst Näita algset ning uurida seal kuvatavat infot. Google’i saadetud kiri peaks saabuma aadressilt, mis lõppeb google.com-iga (näiteks noreply@google.com).

Kirjas sisalduvad lingid on tavaliselt peidetud “aktiivsete” sõnade taha (sinised, allajoonitud vms). Paremat hiirenuppu aktiivsete sõnade kohal klõpsides avaneb menüü, mille abil saab linkide kohta lähemat infot. Seejuures tuleks olla väga ettevaatlik, et kahtlast linki veebilehitsejas kogemata ei avataks. Lingi kopeerimine (mitte veebilehitsejasse!) ajutiselt kasvõi mõnda tekstifaili on üks turvalistest valikutest.

Vahel tuleb ju ikkagi Google’sse sisse logida. Mida siis tähele panna? Google’isse sisselogimisel tuleb kontrollida infot, mida kuvatakse veebilehitseja aadressreal – seal peaks olema kirjas accounts.google.com ning aadressi ees tabalukk ja https. Siis on suure tõenäosusega tegemist õige kohaga.

Kui siiski juhtus, et sisestasid oma Google’i kasutajanime ja parooli sinna, kuhu poleks pidanud – vaheta parool ja rakenda kaheastmeline kinnitamine sisselogimisel. Kui su Google’i konto on kurjategijate poolt üle võetud, loe juhiseid siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juhus
9 aastat tagasi

Sõltub, kelle serveris kirju hoiad. Tavapostiga ei saada ju kirju kuhugile, nt jänkistani ja siis sealt tagasi. Ja kui peaks ka tagasi tulevale kirjale ka margi peale ostma.

Kaarel
9 aastat tagasi

No aga muidu need e-asjad on ju ometi täiesti usaldusväärsed?

Juhus
9 aastat tagasi

mis see gmail on? (The domain name com is a top-level domain). Aga hotmail?
Teadmatusest olen aegade algusest hakkama saanud nimi@perenimi.ee
Kallis on see .ee aga oma. Ja keegi ei õngitse saabunud e-kirju.