Suri “Laulukarusselli” produtsent Eve Viilup

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Pühapäeval lahkus ootamatult ETV kauaaegne lastesaadete toimetaja, lastesaadete toimetuse juht ning laste laulukultuuri ja laululoomingu edendaja, samuti “Laulukarusselli” produtsent Eve Viilup.

Eve Viilup sündis 15. aprill 1953 Rakveres ja ETV-s asus ta tööle 1976. aastal pärast Tartu Ülikooli lõpetamist, teatas Eesti Rahvusringhääling BNS-ile. Tänu armastusele lastekirjanduse ja muusika, televisiooni ning laste vastu sai temast lastesaadete toimetaja kirjanik-näitleja ja lavastaja Uno Leiese meeskonnas. Ajakirjaniku ja eesti filoloogina oli tal oskus toredad raamatud telelavastuse stsenaariumiks vormida ja hiljem hakkas ta ise lastele näitemänge kirjutama.

Pikaaegse lastesaadete peatoimetajana on tema käe all eetrisse jõudnud paljud tervetele põlvkondadele olulised lemmikud nagu “Nõiakivi”, “Hunt Kriimsilm”, “Kikerikii”, “Tammetõru seiklused”, “Hei, pöialpoisid!”, “Pätu”, “Pintselsabad” ja menukad võistlussaated, nagu “Kooli TV”, “Marumüramiks” ja “Memoriin”.

Eve Viilup on loonud laulusõnu ning käsikirju muusikalavastustele ja ta on mitme laulusaate ellukutsuja, milleks on näiteks “Viisiubin”, “Laulumaias” ja “7 vaprakest”. Tema nõu on saanud “Kaks takti ette”, “Tähed muusikas” ja “Perepidu”. Sarjadest silmapaistvaim on 1992. aastal koos Aarne Saluveeriga loodud “Laulukarussell”. Üleriigiline laste võistlussari “Laulukarussell” on olnud kodumaiste lastelaulude ja laulmiskultuuri eeskuju ning edendaja nüüd juba üle 20 aasta.

Eve Viilup oli 1990. aastast Lasteekraani muusikastuudio juht, kus professionaalsete lauluõpetajate käe all on nüüdseks lauluõpet saanud tuhandeid lapsi. Suurepäraseid tulemusi konkurssidel ja festivalidel nii Eestis kui ka välismaal on saavutanud stuudio koorid ja solistid, võrdselt hästi esitatakse nii koorimuusikat kui ka lastelaule, pop- ja folkmuusikat.

Eve Viilup on UNICEF-i hõbedase tänumärgi laureaat. Läinud aastal tunnustas president Toomas Hendrik Ilves Viilupit Valgetähe V klassi teenetemärgiga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
marina sillaste
9 aastat tagasi

Puhka rahus! Matile ja perekonnale kaastunne! Eks meil kõigil ole oma aeg.
Lugupidamisega
Marina Sillaste
SEE Teater,Haapsalu