Kadri Simson: Savisaar on mind alati toetanud

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson. Foto: Arvo Tarmula
Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson. Foto: Arvo Tarmula

Keskerakond vähendab valimisvõidu järel väikese palgaga inimeste tulumaksu, alandab tarbimismakse ja seab sisse ettevõtete tulumaksu, lubas kolmapäeva õhtul Haapsalu erakonnakaaslasi väisanud Kadri Simson.

Kas Läänemaa piirkond toetas Teid kui peaministrikandidaati?

Võib-olla on õigem öelda, et ma ei küsinud toetust. Tundsin moraalset toetust, aga suurele juhatusele me siitpoolt otsust ei edasta.

Kuidas peaministrikandidaadi valimine Keskerakonnas käib, millised on formaalsed reeglid?

Meil ei ole formaalseid reegleid. Meie põhikiri ei näe sellist normi ette. Mõnel erakonnal on see põhikirjas, Keskerakonnal ei ole. Me oleme 23 aastat tegutsenud nii, et meie esinumber on erakonna esimees.

Mitu maakonda Teie kandidatuuri toetab?

Ma olen saanud spontaanset heakskiitu üle terve Eesti. See on tähtis, aga tähtis on ka, et valimisprotseduur ei lähe hääletuse peale. Siin ei ole vaja lugeda, kolm maakonda poolt ja kaks vastu. See ei lähe hääletusele. Plaan nimetada mind Keskerakonna peaministrikandidaadiks saab teoks vaid siis, kui see on konsensuslik otsus. Seni pole ükski maakond öelnud, et on minu vastu.

Millal tuleb otsus langetada?

Sellega ei saa kaua venitada, riigikogu valimisteni on vähem kui viis kuud. Selleks, et Keskerakonna programmi paremini tutvustada, on vaja nimetada meie tippkandidaadid.

Mis on neil valimistel Keskerakonna põhilubadus?

Haapsalus on tähtis lubada, et…

Ega see ole ometi raudteega seotud?

…järgmisel neljal aastal peaks saama seisma elanike arvu vähenemise. Eesti rahvaarvu peab saama kasvama.

Mis on riigi tasandil Teie keskne lubadus?

Töökohad, parem palk ja maksureform.

Mis Te sellega mõtlete?

Kõigi maksude ümberkujundamist. Siin ei aita enam mõne maksu üheprotsendiline alandamine.  Alustada tuleb ettevõtte tulumaksu klassikalisel viisil taastamisest. Kriisi ajal tõstetud tarbimismaksude alandamisest, need mõjutavad väikese sissetulekuga inimesi. Loomulikult tuleb väiksema sissetulekuga inimese tulumaksu vähendada ja suurema sissetulekuga inimestele kõrgem maksumäär kehtestada.

See on astmeline tulumaks.

Jah. Ettevõtetel tuleb soodustada investeeringuid töötajaisse: erisoodustusmaks kaotada töötajate tervise ja hariduskulude pealt.

Kas Eesti ühiskond on küps maksupoliitika suureks muutuseks?

Eesti ühiskond ootab seda. Kolm neljast parlamendierakonnast toetab astmelist tulumaksu. Keskerakond, sotsiaaldemokraadid ja IRL ei karda enam astmelisest tulumaksust rääkida.

Ma küll ei ole seda kuulnud. Kas Te mõtlete alampalga kohta käivaid ettepanekuid?

Sotsiaaldemokraadid toetavad astmelist tulumaksu oma väljaütlemistes ja IRLil on tulumaksu kohta ettepanek, kus 500 euro pealt hakkab tulumaks astmeliselt kasvama.

Miks tõite Enn Eesmaa Lääne-Eesti valimisringkonda?

Esiteks on ta tuntud…

Telenägu?

…tuntud poliitik, kes on riigikogus olnud 2003. aastast. Eesmaa on kõva meeskonnamängija. Neli aastat tagasi oli Lääne-Eestis raske kampaania, sest tippkandidaatide vahel oli kõva konkurents. (Ringkonna esinumber oli Jaanus Karilaid, kuid teine number Kalle Laanet tegi tugevama tulemuse – toim) Eesmaa ja Karilaid on ühe eesmärgi nimel väljas, mitte teineteise vastu.

Mitu kohta loodate saada Lääne-Eestis?

Me saame kindlasti ühe koha.

Keskerakond lubab Hiiu- ja Saaremaale tasuta praamisõitu. Miks mitte Vormsi või Kihnu?

Keskerakonna lubadus on, et Eesti inimestel peaks olema transport tasuta. Mitte ainult praam, vaid ka bussitransport. Vormsi ja Kihnu on saared, see lubadus laieneb ka neile. Saareelanikke ei saa karistada elukoha pärast.

Selle lubadusega ei võida te ühtegi koalitsioonipartnerit.

Ühistransporti peetaks ülal suures osas dotatsioonist, mõistlikum oleks see teha Eesti elanikele tasuta, eriti praamiühendus, mis tõenäoliselt läheb riigi kätte.

Kui praamipiletit ei oleks, peaks dotatsioon olema poole suurem kui praegu.

Jah, kui see on kõigile reisijaile tasuta. Aga see on võimalik teha Saare- ja Hiiumaa inimestele tasuta. Topeltkulu oleks siis, kui piletitulu üldse ei tule. Ka Tallinna ühistranspordis tuleb piletitulu.

Sellisel juhul ei ole tasuta ühistransport, vaid soodustus inimestele, kes on end teatud omavalitsusse sisse kirjutanud.

Praamiliikluses on see saarte elanikele tasuta.

Kas Teist tuleb hea peaminister?

Ma annan endast parima, et minust tuleks hea peaminister.

Kui jätta parteisisene võimuvõitlus kõrvale, kui suur oleks tõenäosus, et Keskerakond võiks saada peaministri koha?

Tõenäosus on päris hea. Keskerakond on avaliku arvamuse uurimuste järgi populaarsuselt teisel kohal, Reformierakonnast ühe protsendiga maas. Meil on väga kindel valijabaas. Kui teeme programmi tutvustamiseks piisavalt palju tööd, on meil võimalik valimised võita. Ma ei näe põhjust, miks ei peaks saama valimised võitnud erakond õigust moodustada valitsus.

Kuidas kavatsete üle saada sellest, et teised erakonnad üldjuhul ei tee koostööd Edgar Savisaare erakonnaga?

Nii nagu saime sellest üle 2003 ja 2005.

Nii et see on poliitiliste parteide pragmaatiline valik, ei midagi enamat.

Parlamendipoliitika tasemel on suur väsimus. Juhtrolli hoidev Reformierakond on leppinud majandusliku seisakuga. Ootus on, et midagi peab muutuma. Muutus ei ole vana poliitika jätkumine. Neil valimistel kehastab muutust Keskerakond.

Mul on raske ette kujutada, et keegi teeks teiega koostööd, sest Keskerakonnal on koostöölepe Putini parteiga. Mis leppest saab?

Lepe on külmutatud ja selle alusel pole kohtumisi toimunud juba aastaid. Lepe sõlmiti 2004. aasta detsembris ja 2005. aasta märtsis läksime Reformierakonnaga valitsusse.

Kas teie erakonna esimees küsis annetust oma parteile Venemaa raudtee juhi Vladimir Jakunini käest?

Erakonnale ju ei küsinud, aga Lasnamäele on kerkinud kirik, millele ta annetust küsis.

Millele tohib küsida Venemaalt raha? Kas kirikule tohib?

Eestis on väga palju kirikuid, mis on ehitatud võõra raha eest. Enamik luteri kirikuid on mitte-eesti raha eest renoveeritud. Oleme harjunud sellega, et meie pühakodade eest aitavad seista ka teiste riikide maksumaksjad.

Kas usute, et kui Edgar Savisaar ei ole enam Keskerakonna peaministrikandidaat, siis teie oponendid unustavad rahaküsimise?

Ma arvan, et meie poliitilistel oponentidel on suur huvi, et valitsuse moodustamisel on võimalik kaaluda eri partnereid, sest vastasel juhul on kõik teineteise pantvangid, kui nii suur erakond nagu Keskerakond välistatakse. Seda on tunnistanud ka mitu sotsiaalteadlast, et Eesti ühiskonna terviklikkuse mõttes on tähtis, et kõik Eesti valijad tunneks, et nende häälel on kaalu. Selle tunde saamiseks peab aeg-ajalt iga erakond saama valitsusse. Vastasel juhul tunneb suur osa valijaist, Keskerakonna puhul veerand Eesti valijaist, et on kõrvale jäetud.

Kui Teist saab Keskerakonna liider, kuidas hoiate venelaste hääli?

See on hea… Keskerakonnas on silmapaistvad vene emakeelt kõnelevad poliitikud, aga ka aserid ja ukrainlased, nad on väga head tööd teinud. Küsimusest paistab kahtlus, et mina venelasi ei kõneta.

Küsimuse tagapõhi on arvamus, et kui Savisaart ei ole, siis tõenäoliselt venelased enam Keskerakonna poolt ei hääleta.

Nad on hääletanud kogu aeg erakonna poolt ja erakond ei kao kuhugi. Ma olen valitud riigikokku Pärnust ja Pärnumaalt ning mul ei ole kunagi olnud probleemi suhelda oma valijatega, olgu nad eestlased või venelased.

Kas Te Savisaarega olete nõu pidanud?

Ma pean temaga pidevalt nõu. Uudis, et Jüri Ratas tegi mulle ettepaneku olla Keskerakonna peaministrikandidaat, ei ole veel nädalat vana. Ma ei ole selle aja jooksul Savisaarega silmast silma kohtunud, küll aga telefoni teel kõnelnud.

Kas ta toetab Teid?

Olen olnud Keskerakonnas 19 aastat ja ta on mind alati toetanud, ja mina teda. Mul ei ole mingit põhjust arvata, et ta mind ei toeta. Ta ei ole öelnud, et ma oleksin parim peaministrikandidaat, aga ta on öelnud, et ma oleksin parem peaminister kui Taavi Rõivas.

Kas Savisaar on valmis leppima sellega, et ei ole enam Keskerakonna esinumber?

Saame seda teada lähipäevadel, kui ta puhkuselt naaseb. Meil on kohtumised kokku lepitud.

Kuidas kavatsete teda veenda, et see on hea mõte, et ta ei ole enam Keskerakonna esinumber?

Ma arvan, et see on koostööküsimus. See on lihtsalt võimalus teha kampaaniat kahekesi koos, et kogu kampaania ei ole enam Savisaare õlgadel, nagu ta alati olnud on. Savisaar on Tallinna linnapeana väga koormatud linnajuhtimisega. See on võimalus teha kampaaniat kahekesi koos.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
veteran
9 aastat tagasi

Nagu arvata oli ei loobu Eku muutuste
kasuks, kahju !

Kodanik
9 aastat tagasi

jah, hmmm, Savisaar on kui kang meie sisepoliitikas. kahjuks ainult oma kahjulike tegude õigustuseks.

hmm
9 aastat tagasi

seda on ammu öeldud, ka teiste erakondade poolt, et kui keski ees oleks keegi teine siis võiks teha koostööd. ei anta ilmselt lindiskandaali andeks. põhimõtteliselt on ju keskil palju häid ideid ja parempoolselte laamendamist oleme juba piisavalt kaua näinud. Kahju küll inetut sõna kasutada, aga milleks muuks kui laamendamiseks eestlaste ja eesti riigi kallal seniste valitsejate tegutsemist nimetada ei saa. Ei olegi vaja kaugel minevikus sobrada, jant piirivalve teemadel on praegugi õhus. Vaja oleks oma riigist ja rahvast kasvõi natukegi hoolivaid inimesi etteotsa. Praeguseni on jäänud mulje, et meie valitsejad kas ongi inimvihkajalikust parteist või keegi maksab neile selliste tegude… Loe rohkem »

Kodanik
9 aastat tagasi

head küsimused, aga kehvad vastused. olen pettunud kadris, etsi liigasse ta ikka ei mahu

nukk
9 aastat tagasi

jääb nukuks; lahe poliittehnoloogiline trikk ja ei midagi enamat

selgus loeb
9 aastat tagasi

Kõige hirmutavam see ongi, et Kadri keeraks maksusüsteemi pea peale. Investorite kindlus kukub kolinal, needki vähesed tõmbavad uttu.

Toomas
9 aastat tagasi

teate, kui Kadri saab kesikute peaministrikandidaadiks, hääletan ma esimest korda keskerakonna poolt

puhas
9 aastat tagasi

demagoogia, sotsid lubasid ka mannat, aga saime pedeseaduse ja vanurid on ikka hambutud, rahvas lahkub välismaale ning maapiirkonnad , mis olid meie põhilised toitjad, surevad välja

igati nõus
9 aastat tagasi
Reply to  puhas

Igati nõus et demagoogia, aga eks ajakirjanik otsib ka alati intriigi. Samas kui juudajüngrid võimule edasi jätta on asi veel hullem. ilmselt on sotsidel midagi võimatu ka muuta. Ametkonnad on ju IRLi ja reformiropkade vaimus paika valatud. Kui ennast natuke kõvemini kosta lasevad hakkab kompromatt kohe meediasse lekkima. Näe Saagim juba täna kirjutas et tahab enda kassiga abielluda nii et suureneemel on tööpõld veel suur ja lai.