Haapsalu lasteaedadest kadusid venekeelsed rühmad

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

IMG_4442

Kuigi osa lapsi räägib eesti ja osa vene keelt, ei takista see neid koos mängimast. Foto: Arvo Tarmula.

Sellest sügisest on Haapsalus kadunud vajadus venekeelsete lasteaiarühmade järele, sest lapsevanemad panevad oma lapsed eestikeelsetesse rühmadesse.

Aasta alguses, mil Vikerkaare lapsed remondi ootel teiste lasteaedade vahel ära jagati, kaotati Tarekese lasteaias kaks venekeelset rühma ja moodustati segarühmad.

Linna haridusjuhi Mari-Epp Tähe sõnul tekitas see lapsevanemais vastuseisu, ent nüüd, mil võinuks teha taas venekeelsed rühmad, polnud enamik lapsevanemaid sellega nõus.

„Lapsevanemate seas tehtud küsitlus näitas, et need, kes eelistasid venekeelset rühma, jäid suurde vähemusse,” ütles Tarekese lasteaia direktor Riima Velbre.

Lasteaed tagab emakeelse õppe ja toe

Haapsalu igas lasteaias on vene emakeelega lapsi, aga Tarekeses on neid kõige rohkem, Velbre sõnul 30 ringis. Osa neist käib algusest peale eestikeelses rühmas.

Segarühmade tegemist soodustab, et Tarekeses on ka vene keelt kõnelevaid töötajaid, kes saavad lapsi aidata.

Velbre sõnul on multikultuursus lasteaia üks alustalasid ja tükati on isegi kahju, et venekeelne rühm kaob. „See andis lasteaia ettevõtmistele sära ja särtsu.”

„Oleksime valmis vastu võtma ka mõne muu emakeelega lapsi,” ütles Velbre ja meenutas, et neil alles oli üks Saksamaalt Haapsallu tulnud saksa–türgi–vene–eesti päritolu laps. Nii vanemad kui ka laps olid lasteaiaga rahul, aga kahjuks sundis tööpuudus perekonda Tallinna kolima.

Haapsalu lasteaed Tareke avati 1986. aastal vene lasteaiana. Aastal 2007 avati esimene eesti rühm.

Nikolai kool elab Tarekese najal

Kõik lasteaiad Eestis peavad tagama riigikeele õppe. „Meie tagame venekeelsetele lastele riigikeele õppe ja emakeelse toetuse,” ütles Mari-Epp Täht.

Kas eestikeelse lasteaia lõpetanud laps pannakse eesti või vene kooli, on iga lapsevanema otsus ja seda ennustada Täht ei osanud.

Velbre sõnul läheb sel sügisel nende lasteaiast vene õppekeelega Nikolai kooli 14 last. Tuleval sügisel on selliseid lapsi potentsiaalselt kaks.

Tänavu lähebki Nikolai kooli 1. klassi 14 last, üldse on koolis 89 last.

Aselinnapea Liina Põld ütles, et venekeelse hariduse andmine Haapsalus kestab seni, kuni jätkub lapsi, kes soovivad vene keeles õppida. „Aastatega on venekeelse õppijaskonna arv oluliselt kahanenud,” märkis ta.

Linnavalitsus on arvestanud, et Nikolai koolist saab ajapikku Haapsalu põhikooli vene osakond. Kool on kavas kolida pärast põhikooli remonti põhikooli majja, kus kool jätkab õpetamist venekeelse õppekava alusel.

„Millal see juhtub, on keeruline öelda,” lisas Põld.

Linnavalitsus loodab saada haridusministeeriumi kaudu toetust, et korda teha Haapsalu põhikooli ja linnaalgkooli hoone. „Loodetavasti on oktoobris selge, millised omavalitsused ja millised koolid toetust saavad,” ütles Täht.

Haridusministeerium on öelnud, et eelis on neil omavalitsustel, kus on ellu viidud gümnaasiumireform. Kui see lubadus peab, on Haapsalu eelisnimekirjas. Põllu sõnul ootab remonti esmajoones põhikool, seejärel algkool.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments