Michal õigustas Lihula monumendi koopia hoiule võtmist

BNS

Lihulasse paigaldatud sammas 2044. aastal. Foto: arhiiv

Lihulasse paigaldatud sammas 2044. aastal. Foto: arhiiv

Peaminister Kristen Michal õigustas kolmapäeval riigikogu infotunnis Lihula monumendi koopia hoiule võtmist, märkides, et Lihula ürituse korraldajad ei teinud politseiga piisavalt koostööd.

Teema tõstatas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liider Martin Helme, kelle hinnangul oli politsei käitumine monumendi konfiskeerimisel samm õigusriigi väärtuste vastu.

Micahl märkis esmalt, et põhiseaduse järgi rahvusliku, rassilise, usulise või poliitilise vihkamise, vägivalla, diskrimineerimise õhutamine seadusega keelatud ja karistatav, ühtlasi ei tohi omandit kasutada üldiste huvide vastaselt. “Korrakaitseseadus jälle määratleb, kuidas käitutakse, kui tegemist on rahvusvahelise kuriteo toetamise või õigustamisega. Selle alla käivad agressiooniakti, genotsiidi, inimsusevastase kuriteo või sõjakuriteo toimepanemisega seotud sümboli avaliku eksponeerimise eest´,” loetles Michal.

Tema sõnul olio Lihula monumendi koopia puhul teada, et ürituse korraldajad ei teinud politseiga koostööd ning monumendi püstitamiseks puudus luba. Michal täpsustas, et ürituse korraldajad viivitasid avaliku koosoleku loa taotlemisega ja tegid seda ebakorrektselt. “Ja kõik see viis selleni, et politsei võttis selle monumendi koopia hoiule ja saadab ekspertiisi hindamaks, kas seal leidub keelatud sümboolikat. Ekspertarvamused küsitakse Tartu Ülikooli semiootika rakenduskeskuselt ja Eesti Mälu Instituudilt.

“Politsei tegevus, minu teadaolevalt informatsioonilt ja minu veendumuse kohaselt, on korrakaitseseadusega kooskõlas. Politsei sai piisavalt täpse vihje ja tegutses vallast ja mälestusürituse korraldajatelt saadud info alusel. PPA võttis sõiduki kinni ka korrakaitseseaduse alusel. Korrakaitseseadus tõepoolest annab politseile õiguse sekkuda enne korrarikkumise toimepanemist ja enne kui oht seal realiseerub. Politsei ennetas õigusrikkumise toimepanemist ja ohtu avalikule korrale,” selgitas Michal.

Ta tõi näiteks, et sarnaselt on politsei käitunud ka Georgi linte inimestelt ära võttes.

Michal lisas, et politsei suhtles ürituse asjus Eesti Leegioni Sõprade Klubiga, sai nende esindajatega kokku ja seejärel toimus 1. septembril Lihula kalmistul ja parklas mälestusüritus. “Hoiatustele vaatamata kasutati avalikul koosolekul ka natsi-Saksamaa sümboleid. PPA tuvastas rikkumisi ja algatas ühe väärteomenetluse,” märkis Michal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahi aga
2 päeva tagasi

Koosseis: Rahvusvahelise kuriteo toetamine ja õigustamine on agressiooniakti, genotsiidi, inimsusevastase kuriteo või sõjakuriteo toimepanemisega seotud sümboli avaliku eksponeerimise eest neid tegusid toetaval või õigustaval viisil. Rõhutatult, et kuriteo koosseis on ainult siis täidetud kui seda tehti toetaval või õigustaval viisil. Auto kastis transpordituna see ei saanud kuidagi olla toetav või õigustav viis ning õigusteadlaste sõnul on tegemist riigivõimu kuritarvitamisega. Ehk mõttekuriteod ei ole enam kaugel ehk saad karistada ainult mõtlemise eest. Sama originaalmälestusmärk on hetkel avalikult eksponeeritud mujal ning selliste peaministri/siseministri põhjenduste juures tuleks pronkssõdur ka hoiule võtta koos muude NL režiimi mälestusmärkidega. Ka ekspertiisiakt, mis leidis kõik korras olevat,… Loe rohkem »

Blinthony Anken
2 päeva tagasi
Reply to  Vahi aga

Ühele poole Pärnu maanteed paneme kõnealuse monumendi, teisele poole pronkssõduri, kui ainult õigesti transporditakse?
Palun jätke Lääneranna vald sellest välja.
Originaalist rääkides paigaldati see originaalis Pärnusse, kust see samamoodi maha võeti. Pange Pärnusse.
See et politsei poolt lõhki löödud pea mõne venna eredaim elamus elu jooksul oli, ei tähenda, et see kolakas siia vajalik oleks. Vajadusel saab lasta oma pea ka mujal puruks lüüa.

Reed Pull
2 päeva tagasi
Awaiting for approval

Aga et Vasjadele ja Petjadele mälestusmärkide juurde lilli viiakse, sellel siis pole genotsiidi silti küljes. Vaadatakse asju läbi lillade prillide raisk.

kas
2 päeva tagasi

siis on oodata näiteks kahtlustuse kohaselt läbiotsimisi, et tamme rajoonis võib paljudel seltsimeestel olla kusagil georgi lint kodus pintsaku küljes kõiksugu ordenite ja medalite kõrval varnas rippumas, või veelgi hullem, äkki paistab see ka kusagilt aknast möödujatele, ehk nagu ütleb vene vanasõna – doverjai no praverjai