Esimesena saab suurima päikesepargi valmis Evecon

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lihula külje alla Kirikukülla rajatava hiigelsuure päikeseelektrijaama tulust hakkab natukene pudenema ka valla rahakotti. Foto: Urmas Lauri

Lihula külje alla Kirikukülla rajatava hiigelsuure päikeseelektrijaama tulust hakkab natukene pudenema ka valla rahakotti. Foto: Urmas Lauri

Lihula külje alla Kirikukülla ehitatakse praegu Baltimaade suurimat päikeseparki võimsusega 77,2 megavatti.

Kirikmäe päikeseelektrijaama rajab WiSo Engineering, mis on Evecon OÜst välja kasvanud taastuvenergia ehitusettevõte. Jaanuaris paigaldati Lihulasse päikesepargi kõrgepinge alajaama jõutrafo, mis on alajaama üks olulisemaid seadmeid. Juuni alguseks oli alajaam valmis.

„Kirikmäe päikesepargi võimsus on 77 megavatti ja alustab tööd 2024. aasta suvel,” teatas WiSo oma veebilehel. „Lisaks rohelisemale energiale on iga täiendav uus energiaallikas oluline, et pakkuda Venemaa elektrivõrgust desünkroniseerimise järel Eesti, Läti ja Leedu võrgule ka rohkem turvalisust ja stabiilsust,” ütles Eveconi tegevjuht Karl Kull.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mille
1 päev tagasi

nimel, meil on tohutu segi pööratud maa ala ida virumaal, eestit pooleks lõikav tarbetu rail baltika tulemas, kõikjal tuulikute ja päikese paneelide alla mattunud sadade aastate jooksul rajatud viljakandvad põllud, kõik selle nimel, et siit kõik võimalik välja imeda ja väljamaale maha müüa. tulu saajad on võõrvõim, kannatajad kohalik elanikkond. olukorraga nõustumiseks tuuakse sisse kolmandate riikide migrante, kelle on ükspuha eestimaast

lihula kihelkond
2 päeva tagasi

Täitsa jälkus kuubis

Imelik
2 päeva tagasi

Selline “tootmine” nüüd küll mingit turvalisust ja stabiilsust ei taga. Esiteks ei ole võimsus piisav, teiseks ei ole tegemist juhitava võimsusega, kolmandaks eeldab juhitava kompensatsioonvõimsuse olemasolu.

kas
2 päeva tagasi

häbi pole, – midagi pudeneb ka santidele, ülejäänud röövlite tasku

Trepiluuk
1 päev tagasi
Reply to  kas

Kui palju seda siis vallale pudeneb?

uskmatu
2 päeva tagasi

Kui oleme kogu avamaa katnud päikese paneelidega ja Moonsundi arhipelaagi tuulikutega siis elektri hind kahekordistub võrgutasude ja kontrollitava elektri tootmise arvel !
Mõtleme suurelt teeme päikese jaamad mere täidame tuulikutega,ehitame Rail Balticu,ehitame tuumajaama jne.
Järeltulevate põlvede ainuke lootus on,et maailma olukord muutub ja järgmiseks sajandiks tekib võimalus jälle venemaalt soodsaid energijakandjaid osta,seniks aga taome sõjatrummi ise näppu imedes !