Tõnu Mertsina: Eesti majanduse kohta on jätkuvalt raske kiidusõnu leida

Tõnu Mertsina, Swedbanki peaökonomist

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto erakogu

Kogu Eesti ühiskond – nii inimesed, ettevõtted kui ka riik – on ilmselt juba väsinud negatiivsetest kommentaaridest majanduse kohta. Kahjuks ei ole ka esimese kvartali sisemajanduse kogutoodangu (SKT) kohta palju head rääkida.

Majanduslangus ei näita taandumise märke

Aastases võrdluses 2,4% ja kvartali võrdluses 0,5% majanduslangus taandumise märke ei näidanud. Sarnane langus on kestnud juba aasta. Kvartali võrdluses mõõdetuna on majanduslangus kestnud juba vähemalt üheksa kvartalit. Nii on Eesti majanduse maht kukkunud 2021. aasta viimasesse kvartalisse jäänud tipuga võrreldes juba 6%, mis on viinud selle 2020. aasta teise poolaasta ehk enam kui kolme aasta tagusele tasemele. Kuna hõive ei ole SKT langusele piisavalt reageerinud, siis on SKT hõivatu kohta (tööjõu tootlikkus) langenud isegi 2018. aasta ehk kuue aasta tagusele tasemele.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu
1 kuu tagasi

Ärge külvake paanikat,alles Nestor kiitis,et majandusel on jalad juba põhjas ja allapoole enam minna ei saa ! Vaene Nestor aga ei tea,et Eesti majandusel on kolmekordne põhi !