Järgmisel aastal poes enam 1- ja 2-sendiseid tagasi ei saa

Lääne Elu

info@le.ee

1- ja 2-sendistega järgmine aasta maksta ei saa. Foto: Malle-Liisa Raigla
1- ja 2-sendiseid järgmine aasta poest enam tagasi ei saa. Foto: Malle-Liisa Raigla

Riigikogu kiitis heaks eelnõu, millega kehtestatakse poodides sularahaga tasumisel ümardamisreegel ja poed järgmisest aastast vahetusrahana enam 1- ja 2-sendiseid tagasi ei anna.

„Maksimaalselt vähendab või tõstab ümardamine ostukorvi maksumust kuni kaks senti. Ja siin on valik alati ostja käes, kes ümardamist ei soovi, saab tasuda lihtsalt kaardiga. Inimesed nagunii eriti pisisente ei kasuta, nii pole meil vaja neid ka enam juurde toota – vähendame sellega kulusid ja pisisentide tootmisest ja käitlemisest tekkivat mõju keskkonnale,“ selgitas rahandusminister Mart Võrklaev.

„Reegel on kehtestatud nii, et kaupmeestel ei oleks põhjust kaupade hindu tõsta. Ümardatakse vaid ostukorvi lõpphinda, mitte iga toote hinda eraldi ja kaupmees ei saa kontrollida, mida inimene oma ostukorvi paneb. Lisaks jääb inimesele alles valik, kas maksta kaardiga täpne summa või tasuda sularahas, millisel juhul toimuks ümardamine. Nii kontrollib kokkuvõttes ostja ise, kas ümardamine toimub või ei,” ütles Eesti Panga president Madis Müller.

2025. aastast hakkavad poed sularahas tasumisel ümardama ostukorvi lõppmaksumust matemaatiliselt lähima 5 sendini ja vahetusrahana pisisente enam tagasi ei anna – see aitab vähendada vajadust 1- ja 2-sendiste kasutamiseks. Ostusumma, mis lõpeb ühe, kahe, kuue või seitsme eurosendiga, ümardatakse allapoole, ja selline summa, mis lõpeb kolme, nelja, kaheksa või üheksa eurosendiga, ümardatakse ülespoole.

Ümardamine ei mõjuta 1- ja 2-sendistega ostude eest tasumist, kui ostja soovib neid maksmisel kasutada, võtavad poed neid jätkuvalt vastu ja seda muuta pole plaanis. Vahetusrahana saab aga aastast 2025 kõige väiksemana tagasi 5-sendiseid.

Ümardamine toimub ainult sularahaga maksmisel ja ümardamisele läheb kogu ostukorvi lõppsumma, mitte iga toote või teenuse hind eraldi. Kaardiga makstes ei muutu aga mitte midagi.

Makseviisi valib alati ostja ja kaupmehel pole õigust välistada üht või teist makseviisi. Näiteks kui ostuarve ümardatakse ülespoole ja pole soovi kaupmehele 2 senti rohkem maksta, saab alati valida kaardiga tasumise. Veebipoodides ostmisel toimub arveldamine elektrooniliselt ja seal ümardamist ei toimu.

Ümardamine ei mõjuta poodide hinnastamispoliitikat ja ka seal saavad kauplused hinnastamisel kasutada mistahes summat, olgu selleks siis 9,99 või 2,21 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kaja võtab kõik endale
2 päeva tagasi

Loogiline ‘kokkuhoiu’ ja riigieelarve suure puudujäägi tingimustes. Kaja võtab need sendid kõik endale ja kokku teeb see väga suure summa, isegi Kremliäri võib-olla ei andnud sellist kasumit!

võta endale
2 päeva tagasi

Sellisele kartusele on ju rohi olemas. Ära mingil juhul omi sente raiska ega poodi vii, hoia endale ja annad oma panuse “kasumi” äreahoidmiseks.

nii on
2 päeva tagasi

Mõistlik otsus, ammu oleks pidanud tegema

Imelik
2 päeva tagasi

Kuidas meil saavad ministriteks ja riigikogulasteks nii vähese intelligentsiga inimesed? Selline
eelnõu on diskrimineeriv ja seadusevastane. Ainult täielik idioot võib sellise mõtte peale tulla.
1. Kas maksevahend kaotatakse käibelt või ei tehta seda mitte…
2. Kas hinnad korrigeeritakse vastavalt maksevahendile või ei tehta seda mitte…
… aga ei ole mingit “kes ümardamist ei soovi, saab tasuda lihtsalt kaardiga”!
Päriselt, kes krt. neid “päntajalgu” sinna otsustamise juurde laseb?

Pss misasja
2 päeva tagasi
Reply to  Imelik

See, et teie pointist aru ei saa, ei tähenda, et päntajalad on. Kes teisele nime annab, see… Pealegi on sellise lahenduse taga ju selgemast selgem eesmärk ja see on sularahavaba riigi poole liikumine.

Imelik
2 päeva tagasi
Reply to  Pss misasja

Jälle on kellelgi keeruline üle kahe sõna kokkupanduna mõista? Kui eesmärk on sularaha käibelt kaotamine, siis nii tehaksegi. Küsitav on ainult, et kuidas see eurotsooni riigil iseseisvalt võimalik peaks olema. Selge kes neid “päntajalgu” otsustamise juurde laseb…
Kehtib ikka ütlus- iga rahvas on oma valitsejaid väärt.

Pss misasja
2 päeva tagasi
Reply to  Imelik

Milleks vastu ajada? Te ei saanud aru, eksisite. Täitsa mõistetav, ega kõigest ei peagi aru saama,aga ikka soiute midagi päntajalgadest jne. Milleks?

Imelik
1 päev tagasi
Reply to  Pss misasja

Teie soig põhineb millel? Mõni argument ka või olete lihtsalt “arusaaja”?

Vot vot
3 päeva tagasi

Makseviisi valib alati ostja ja kaupmehel pole õigust välistada üht või teist makseviisi! Hea teada ja inimesed palun jätke see reegel meelde! Mõneski kohas üritatakse juba seda sularaha vältida, aga selleks pole õigust. Miks selveris ei ole iseteeninduskassas sularahaga maksmise võimalust nagu coopis on? Enamus saavad eestimaal arvatavasti ka sularahas töötasu, kuhu nad selle peavad toppima siis?

ahh, jälle jama
2 päeva tagasi
Reply to  Vot vot

Arvatavasti enamus ikka sularahas oma palka ei saa. Maksa seal, kus saad ja pole probleemi.

valikut küll
2 päeva tagasi

Mina ei saa seal maksta kaardiga, kus ainult sularaha vastu võetakse. Üldse ei nuta, ostan mujalt.

Vot vot
2 päeva tagasi

Mis kuradi probleemi, tõin näiteks, et võiks olla sujuvam see maksmine, mitte jõuga suruda sularahavabaduse poole.