Minu lapsepõlv Siberisse küüditatuna

Külapilt eestlastest Siberis – ühel pildil on koos pea kõik küla eestlased. Foto erakogu.

Peagi on möödumas 75 aastat päevast, mis puudutas pea igat Eesti peret. Päevast, mil küüditati ligi 22 000 eestlast kaugele tundmatule maale, kus temperatuur langes talvel kuni –54 ja suvel tõusis kuni +33 kraadini – see oli Siber Venemaal.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Matsalu kalur
30 päeva tagasi

Kui liiga palju küüditajaid uurida võib juhtuda nagu juhtus Harald Meriga…

need
1 kuu tagasi

putleri poolt hääletajad ju potensiaalsed küüditajad, kui tuleb erioperatsioon ; bribaltika naz

Jenkem
1 kuu tagasi

Neid järeltulijaid on piisavalt alles ja otsa ei saa, sest õpetatakse elama teiste elu rohkem kui enda oma, kadedus, kibestumus, ja ahnus

Mati
1 kuu tagasi
Reply to  Jenkem

Kuidas saab olla nii küüniline? Kui sinu perekonda see genotsiid ei puudutanud, siis on sul vedanud.

1,5%...
1 kuu tagasi
Reply to  Mati

…elanikkonnast ei ole genotsiid. Küüditatavad valiti hoopis teiste parameetrite järgi, kui rahvus, usk või rass. Tragöödiaid toimub iga päev, küüditamine ei ole hullem kui teised.
Enamik tulid elusatena tagasi, usinamad astusid komparteissegi. Saage üle ükskord. 75 aastat on möödunud. Minevikku muuta ei saa.

Küüditajale
1 kuu tagasi
Reply to  1,5%...

Tulevikku saab kujundada tundes ajalugu ja võttes sellest õppust. Sinusugused küüditajad ei ole kuhugi kadunud, see on selge ja seda peab meeles pidama iga eestlane.

1,5%...
1 kuu tagasi
Reply to  Küüditajale

…Mis õppust sa sellest võtnud oled siis? Ei ole küüditanud kedagi ise, aga sildistad mind küüditajaks teadmata ainsamatki fakti minu kohta? Milline “läbinägelikkus” ja analüüs. Kadedaks teeb – nagu tõeline bolševik. Ehk, tõepoolest on vilja kandnud see küüditamise teema hekseldamine ja igiviha iseendasse kultiveerimine. Sa sildistad täpselt samaväärselt kui küüditajad! Ihaled kättemaksu ja paned mulle külge ainsa loogilise sildi, mis baseerub sinu must-valgel maailmapildil. Kui sa ei ole küüditatu, siis oled sa küüditaja. Kui ma sinuga ei nõustu, siis olen ma kogu maailma halva esindaja. Ise ei leia, et see on utreering ja et sa samamoodi käitud nagu need, kes… Loe rohkem »

Matile
27 päeva tagasi
Reply to  Mati

Eriti küüniline on see, et teise õnnetuse pealt üritab lehe-neeg.r raha röövida! Häbi peaks olema! 🙁

selle
1 kuu tagasi

küüditajate reziimi toetajad ja kaasosalised ning järeltulijad on ikka meie riigi tüüri juures ausate nägudega.

uskmatu
1 kuu tagasi
Reply to  selle

Kas mõtled Kallast,Ansipit jne.

AVS
1 kuu tagasi
Reply to  selle

Kaasosalisi pole meile enam puhtalt vanuse tõttu kuigi palju järgi jäänud, seetõttu on nad ka poliitiliselt areenilt tänaseks kadunud (no ehk mingil määral võib ju ära märkida meie Kõige Õigema erakonna auesimeest, oma kunagise parteikarjääri ning nomeklatuuri kuulumise tõttu). Tavainimeste hulgas kipub seda sovjetiaja taganutmist ikka senimaani olema, kahjuks ka eestlaste hulgas. Isegi siin kommentaarides vahel lipsab sisse.
Mis aga järeltulijatesse puutub, siis keegi ei pea vastutama oma esivanemate tegude eest. Selline mõtteviis kipub juba ise stalinismi valdkonda, kus terveid peresid karistati ainuüksi oma päritolu eest.

Waldu Kaarsuss
1 kuu tagasi
Reply to  AVS

Sa ikka tead, et sovjetiaja taganutmine ja eluraskuste süükoorma sovjetiajale omistamine on üks ja seesama? Võimetus olevikus elada.

egapea
29 päeva tagasi
Reply to  AVS

jah, kui oled soveti õitsvates tingimustes suhkruvati sees , mammapapa parteipileti punaste kaante ja küüditatu korteris üles kasvanud