Kalli Pets: uus kord vana linna hoidmiseks

Kalli Pets, muinsuskaitseameti Läänemaa nõunik. Foto: Kaire Reiljan

Kui mullu märtsis sai välja kuulutatud, et valmimas on Haapsalu muinsuskaitseala kaitsekord, ning kutsuti kõiki avalikel väljapanekutel osalema ja arvamust avaldama, siis nüüd saab raporteerida, et kaitsekord on valmis, valitsuses kinnitatud ja kehtib 19. jaanuarist.

2019. aastal alustas muinsuskaitseamet kõigi juba pool sajandit tagasi kaitse alla võetud vanalinnade muinsuskaitsealadele seniste põhimääruste asemel uute ja ajakohaste kaitsekordade koostamise protsessi. Iga kaitsekorra sisu ja tekst valmis selleks ellu kutsutud töörühmade ühiste lugemiste ja arutelude toel, kuid väga suur roll oli seekord ka avalikkuse kaasamisel. Haapsalus toimus kaks suuremat linnarahvale suunatud üritust, kus esimesel küsiti omanike ja huvigruppide arvamust meie ehituspärandi hoidmise vajaduse kohta ning kaardistati muinsuskaitseala väärtusi, teisel aga anti ülevaade kaitsekorra koostamise edenemisest ning tutvustati täpsemalt uuenenud kaitsepõhimõtteid ja muinsuskaitseala hoonete jagamist kaitsekategooriatesse. Inimesed said esitada küsimusi ja teha ettepanekuid.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kaitseme
2 kuud tagasi

edasi meie anastajate kultusmärke, nagu lossivaremed keset linna jne.

miks
2 kuud tagasi
Reply to  kaitseme

kiltsi lennuväli erilise kaitse alla pole võetud