Kui tallinlane satuks kolm päeva enne jõulupühi Haapsalu turule, siis põrkaks ta arusaamatuses tagasi – täpselt kolm müüjat! – ja lahkuks.
Kell 11 neljapäeva keskhommikul seisab Läänemaa hapukapsakuningas Olev Orgmets Haapsalu turuvärava kõrval hapukapsatünnide taga. Mööda vaadata pole võimalik, aga Orgmetsast ei vaadatagi kunagi mööda, vähemalt mitte enne jõule. Enne jõule minnakse Haapsalus turule, et otsida ekstra, kas ja kus Orgmets on.
Teisel pool turuväravat seisab Linda Magnus Mägari külast, üle 60aastase õunaaia ubinad lapiga läikima löödud, üks kuldsem kui teine, ja kenasti kottidesse pakitud. Sealsamas kõrval söödavad turulisi sisse taluperemeest-perenaist Aare ja Liilia Karja. Kõik, kes tükikese maitsnud, lahkuvad, suitsuvorstilatt kotis.
Ja ongi kõik. Ülejäänud turg on kolm päeva enne pühi lage ja tühi kui kell.
Aga palju siis inimlapsele vaja on?! Ajuteadlane Jaan Aru peab nüüdisaja üheks suuremaks nuhtluseks just küllust, mis ajab aju lühisesse ja tekitab depressiooni, sest inimloom pole tohutuks hulgaks valikuvõimalusteks loodud. Tegelikult on täpselt kolm müüjat täpselt paras hulk. Kui sellest ei piisa, siis võib sisse põigata talupoodi või Müüriääre pagarikotta, kus kokku leidub enam-vähem kõike pühadeks tarvilikku.
Kas ma tahaksin Tallinna turul olla? Ei tahaks.
Orgmets ammutab tünnist kapsast. „Kas ostate igal aastal?“ küsin ostjalt. – „Mitte just, aga vahetevahel.“ Küsimus on õigustatud, sest kes Orgmetsa kapsast on proovinud, ega see teist enam taha, ja nii juba 27 aastat, sest täpselt nii kaua on Orgmets kapsaid hapendanud ja müünud, ikka ühe ja sama retsepti järgi.
Mida ta muidugi ei avalda. Proua võtab kaks kilo. „Kaks kilo on Harju keskmine,“ ütleb Orgmets, tõmbab kotile sõlme peale ja veel ühe koti ümber. Et läbi ei annaks. Sealsamas kõrval seisavad reas liitrised purgid tatra-, kanarbiku-, paakspuu- ja kes teab veel mis õite mee ning hapukapsamahlaga. „Puhas C-vitamiin nagu hapukapsas isegi,“ ütleb Orgmets kaalika-, kartuli- ja porgandikottide vahel loovides. Leidnud otsitu, saputab ta kapsale riivitud porgandit peale. Mahla on ühte, kapsast kolme sorti: kange, keskmine ja nõrk.
Orgmetsa kapsategu on täpne kui kellavärk. Kanget on hapendatud üle 20 päeva, keskmist 14–20 päeva ja nõrka kuni kaheksa päeva. Aasta-aastalt napisõnalisemaks muutuv Orgmets ei ütle, kui palju ta tänavu kapsast sisse on teinud, aga kapsamahla – seda on mõne päevaga läinud oma 15 purki, täpsemalt 15 liitrit.
Turgude hääbumine on sama igal pool Eestis.
– väiksemates linnades ja asulates.
turg vajab tööd, korraldama üritusi, müüke, siis tulevad nii ostjad kui müüjad
Turg vajab korralikku kaupa. Palagan on tänapäeval muudetud elu kesksemaks elemendiks.
tahavad inimesed oma ellu natuke rõõmu , lõbu ja normhindadega kaupa. Korralikule kaubale oleks Haapalus ehk ainult mõni ostja……
võiks mingeid üritusi turul korraldada…väike meelelahutusprogramm ja midagi taolist. Ehk tooks see inimesi turule, nii müüjaid kui ostjaid. Tegeleda tuleks turu arendamisega….
Ideid juba lisandus. Alustaks kaunistamistest vastavalt tähtpäevadele, üritused, eeskavad, mingi üritus lastele samuti…..jne.
need karja tn. kõrtsid toodaks turu kõrvale , küll siis linnaviletsus korraldaks ka kõik need festivalid, plinipäevad, maitseorgiad ja muud kõrtsude sissetuleku üritused jaama ja surnuaia tänav kandis ja turuplatsil
tivoli, rändtsirkus, ameerika autod, rongi ootamine tuua turule
linnas on häbiasi, just toidu poolest, müüakse kõiksugu kaltsukaupa, aga turu hõngu pole , ega ka vist tule. külalismüüjad on vallutanud kaubanduskeskuste fuajeed ja müüvad poodides leiduvad kaupa hulga kallimalt. kodus kõik logiseb, aga mindi jaapanisse ei tea mida otsima.
See on kole nukker pilt jahh…
Orgmets Olevile tuleks anda Aumedal,et käib rahvast Jõulude ja Aastavahetuse paiku oma kapsa ja meega rõõmustamas…🥰🥰🥰
Kelle kuradi rahast seda turgu üldse üleval peetakse…
Soovin Olevile kõike head ja paremat