Lapsed ummistavad Lihula raamatukogu

Andra Kirna

andra@le.ee

Lihula raamatukoguhoidja Delein Nõmm otsib lastele tegevust, tuletab meelde häid kombeid ja püüab neid lugema suunata. Foto: Andra Kirna

Lihula raamatukoguhoidja Delein Nõmm otsib lastele tegevust, tuletab meelde häid kombeid ja püüab neid lugema suunata. Foto: Andra Kirna

Lihula raamatukogus teeb pärast koolipäeva aega parajajaks poolsada koolilast – raamatukoguhoidjad tunnevad, et vajavad laste aja sisustamiseks abijõudu.

Kuigi Lihulas on ka noortemaja, kogunevad lapsed-noored, kelle tunnid on lõppenud, kuid huvikoolid või trennid pole veel alanud ning ka koju viiva bussini on aega, Lihula raamatukokku.

Lihula raamatukoguhoidja Delein Nõmm paneb lapsed mõnikord värvima – see on tema viis lapsi üle lugeda. „Pilt kätte, olgu värvitud ja nimi peal. Pärast loen valmis tööd üle,“ ütles Nõmm. Kõige enam on ühe päevaga tema kätte jõudnud 67 pilti. „Kui lapsed on tegevuses, on nad ise ka rahulikumad,“ nentis ta.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maarja
6 kuud tagasi

Alguses oli probleem, et raamatukogu on avatud laupäeviti. Muudeti ära.
Nüüd on probleem, et inimesed külastavad raamatukogu?

Vanasti...
6 kuud tagasi
Reply to  Maarja

…käidi jah laupäeviti koolis enam mitte, seega laupäeval ilmselt lapsi pole.
Ei muudetud ära. Esmaspäeviti on suletud.

Maarja
6 kuud tagasi
Reply to  Vanasti...

Esmaspäevast reedeni on avatud

En.
6 kuud tagasi
Reply to  Maarja

Maarjale:
Kui lugesid täispikka artiklit, pidid märkama, et lapsed ei käi Lihula raamatukogus mitte niivõrd lugemas kuivõrd (bussi- ja trenni)ooteaega veetmas. Sellest ka põhimõtteline erinevus raamatukogu algsest funktsioonist. Raamatukogutöötaja ülesanne on tegeleda LUGEJATEGA, mitte 50-ne omapäi unustatud lapsega! Seni on koguhoidja põhitöö kõrvalt õnneks ka lapsi kantseldanud. Ent samahästi võiksid lapsed vallutada sama vallaametniku kabineti, kes raamatukoguhoidja kurtmisele (artiklis) siira üllatusega reageeris.

Kod.
6 kuud tagasi
Reply to  En.

Nooo…..alles hiljuti ju need raamatukogulased kiljusid üle riigi ja kaugemalegi et raamatukogud pole ainult raamatulaenutamiseks vaid just kohtumuspaigad

Sonja Kana
6 kuud tagasi

Parem lapsed raamatukogu ummistamas kui mehed teed ehitamas (Kirbla vanasõna)

Don Kihote
6 kuud tagasi

Meeldiv naisterahvas..))

Kohalik
6 kuud tagasi

Meenub vallavanema ütlus, lapsed saavad raamatukokku minna, aega sisustada enne bussi! Tule taevas appi ütlen. Teine koht konsum kus jõlgutakse.

Huvitav jah!
6 kuud tagasi
Reply to  Kohalik

Kas teie meelest on see halb kui lapsed raamatukogus aega veedavad? Mulle tundub see ikka hea variant.

Mati Põdra
6 kuud tagasi
Reply to  Huvitav jah!

Ega sellisel juhul vast ei tehtakski lehelugu, kui lapsed istuks vaikselt laudade taga ja raamatuid loeks. Aga ilmselgelt nad seda ei tee.

Miks nad noortekasse ei lähe, on ka suht hästi arusaadav.

kodanik
6 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Artikli lugemine pole põdrale muidugi oluline. Peaasi et saab pläma ajada.

En.
6 kuud tagasi
Reply to  kodanik

To kodanik:
Kui palju te ise igavlevate lastega kokku olete puutunud, et M. Põdra juttu ‘plämaks’ nimetate? Mati kommentaar on antud juhul täiesti pädev. Ostke ajamasin ning käige ära kasvõi 1980-te pioneerilaagris ühe rühma (ca 20-25 last) kasvatajana. Saate aimu, kas rühmas korra hoidmine on töö või saab seda ladusalt teha muude kohustuste kõrvalt.

Kui Lihula raamatukoguhoidja täidab lisaks lugejate teenindamisele ka lasteaiakasvataja/kooliõpetaja rolle, väärib ta mu meelest õpetaja palka, lisatasu või vähemalt abilist vältimaks pikas plaanis läbipõlemist. Ega kalur pole kallur, et ta aina kallutab – ütles vanasti laulurida.

Hea...
6 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

…Mati, eks see on nagu kooli ja õpetajatega, nagu Teiegi arvate.

Mingisugused isikud eeldavad, et lapsed lähevad sinna kus on suur, avar ja lai ja kus neile mõelnud täiskasvanud on ette näinud, kus lapsed olema peavad ja kus neid peab hea olema, sest “tänapäevased tingimused” on loodud.

Lapsed aga otsustavad ise kus nad olla tahavad ja leiavad tee sinna kus on hea ja rahulik ja kus on head inimesed.

Lihula raamatukogust on lapsed need head inimesed üles leidnud ilmselgelt.

Kohalik
6 kuud tagasi
Reply to  Kohalik

Iseasi kas kõik käituvad hästi seal, eesmärk pole arvan ainult neil raamatute laenutamine?

lihulasse
6 kuud tagasi

on vaja hoopis uut suurt raamatukogu, seda ummistust tuleb hakata koheselt likvideerima, vana raamatukogu tuleb kinni panna, samuti lähedal asuvad koolid, nii saab ehk ummistusest lahti

No jah
6 kuud tagasi
Reply to  lihulasse

Lihulasse. Kõige lähem kool on lihula kool. Kas see tuleb kinni panna. Täitsa nõus.