Mart Võrklaev: korras riigirahandus on meie kõigi huvides

Lääne Elu

info@le.ee

Mart Võrklaev, rahandusminister (Reformierakond)
Mart Võrklaev, rahandusminister (Reformierakond)

2024. aasta riigieelarvet kokku pannes oli valitsusel kaks valikut – kas laseme riigi veelgi suurematesse laenuvõlgadesse, sest üha suurem eelarvedefitsiit tuleb katta uute laenudega, või oleme jätkuvalt endaga hakkama saav vaba riik.

Otsustasime, et Eesti tulevikust hoolides ei saa praegusi probleeme enam edasi lükata – on aeg teha julgeid, kuid hädavajalikke otsuseid.

Juba kevadel koalitsioonilepet tehes oli selge, et aastaid kestnud üle jõu elamine tuleb ära lõpetada ja kulud-tulud tasakaalu viia, sest vastasel juhul laename ennast riigina lõhki ega suuda oma kohustusi ühiskonna ees täita. Meile kõigile on ju oluline, et lapsed saaksid hea hariduse, meditsiinisüsteem toimiks, majandus õitseks ja riik oleks kaitstud.

Seetõttu ongi järgmise aasta riigieelarve vastutustundlik ja tulevikku vaatav. Nii riigieelarve kui ka nelja aasta eelarvestrateegia fookus on Eesti riigikaitse – nii sõjaline kui ka laiapindne, majanduskasv läbi rohereformide ja riigi rahanduse jätkusuutlikkuse, hea haridus ning Ukraina toetamine. Ainuüksi Eesti riigi kaitsevõimekusse panustame järgmisel aastal esimest korda üle kolme protsendi SKPst ehk 1,3 miljardit eurot. See tähendab, et nelja aastaga panustame riigikaitsesse 5,6 miljardit eurot.

Tuleva aasta riigieelarve olulisemad maksu- ja kokkuhoiuotsused tehti kohe pärast uue valitsuse ametisse astumist – suuremad maksumuudatused ja perehüvitiste riigile jõukohasemaks muutmine. Pelgalt nende otsustega suudame riigi rahakoti seisu järgmisel aastal parandada rohkem kui poole miljardi euro võrra. Tõsi, kavandatav puudujääk on endiselt suur, ligi 1,2 miljardit eurot. Kuid see on siiski tuntavalt parem kui mittemidagitegemise või suurte täiendavate kulude võtmise korral.

Järgmise aasta eelarves suuri üllatusi ei tule. Ainsa maksuna tõuseb käibemaks 20 protsendilt 22 protsendile. Mootorsõidukimaks lükkub 2025. aastasse, eesmärgiga võtta rohkem aega avalikuks aruteluks, vältida rapsimist ja olla ühiskonnas etteaimatav. Nii tegime ka eelarve seisu parandamiseks ja Eesti tugevdamiseks vajaliku laiapindse julgeoleku maksuga, mis on kirjas riigieelarve strateegias kui täiendav 400 miljonit eurot tulu 2025. aastal. Ka selle maksu kehtestamine vajab pikemat ühiskondlikku arutelu ja niisuguseid otsuseid ei saa teha jooksujalu.

2024. aasta eelarve ei ole ainult numbrid ja protsendid. See on visioon, kuhu tahame Eestit juhtida. On oluline, et investeeriksime valdkondadesse, mis on riigile kriitilise tähtsusega: julgeolekusse, haridusse, teadus ja innovatsiooni, teedesse ja raudteedesse, rohereformidesse läbi energeetikainvesteeringute ja hoonete energiatõhususe, infotehnoloogiasse ja küberkaitsesse.

Järgmisel aastal suuname investeeringute ja investeeringutoetustena majandusse 1,9 miljardit eurot. Suureks abiks on Euroopast meile eraldatud toetusmiljardid, mida nüüd ja kohe targalt kasutada. See on oluline raha, mis aitab kindlustada meie tuleviku konkurentsivõimet ja heaolu ning eduka iseseisva riigina kestmist.

Meie visioon Eestist 2024 ja edasi on ühest küljest realistlik, tunnistades praegusi raskusi, kuid teisalt optimistlik, uskudes meie rahva vastupidavusse ja innovatsioonivõimesse. Eelarve on selles visioonis keskne instrument ja oleme pühendunud sellele, et see oleks õiglane, jätkusuutlik ja tulevikku vaatav.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mari
9 kuud tagasi

Aga majandus võib kahte jalga longida, see teda ei huvitada. Peaasirahva raha kätte saada. See number üks

lõmpskruu
9 kuud tagasi

Meie kõigi huvides on räpase käe taskusse toppimise mittelubamine.

urmas
9 kuud tagasi

riigieelarve tasakaalu valguses tahetakse eestis kehtestada orjanduslikku korda ja mitte ainult ei taheta vaid viiakse see ka ellu sest ori ju vastu ei hakka

Kelle
9 kuud tagasi

huvides Mart toimetab? Ei, mitte eesti rahva. Kadu kriminaalidele.

imeline
9 kuud tagasi

mart rakendab maailma ajaloos esmakordselt sellist maksu, mis üldist maksukoormust mitte ei tõsta, vaid langetab, järgmine nobeli majanduspreemia laureaat

Napak
9 kuud tagasi

Meie kõigi huvides on valitsuse vahetus.

aga
9 kuud tagasi

korras riigi rahandus peaks ju tähendama seda, et inimeste rahakotid on ka korras. Praegu on nii et rahakotid tühjenevad, inimesed vaesuvad ja valitsus ajab mingi riigi rahanduse jura!

Tore
9 kuud tagasi
Reply to  aga

Proovi tööle minna ja aastaid ühes kohas tööd teha, siis on rahakest rohkem. Või siis hakka rikkaks. Proovi ise midagi teha, ära kaeble ajalehes

Tige kala
9 kuud tagasi
Reply to  Tore

Kes teile , närilistele , andis mandaadi makse tõsta ja leiutada. Kajakene ju käskis ta huultelt lugeda et maksud ei tõuse .

šaakalid valitsemas
9 kuud tagasi

Kui viimased sendid kistakse taskust ära ja järgi on vaid tühjad pihud, mis kuradi ‘korras riigi rahandus’ mind siis veel peaks huvitama? … siis olgu või vene lipp pika hermanni tornis, pole enam vahet.

Mimm
9 kuud tagasi

Osta vähem viinuškat ja suitsu. Siis raha jätkub. Olen ise peaaegu miinimumpalgal ja mõistlikul majandamisel raha jätkub. Korras riigi rahandus läheb mulle vägagi korda, sest sellest sõltuvad pensionid ja sotsiaaltoetused. Kui vene lipp on tornis, siis usu mind, sul sellest ka täiesti pole vahet, sest siis oleme kõik Siberisse küüditatud või totaalses genotsiidis tapetud. Ka sinu lapsed ja lapselapsed. Neid vene lipu ootajaid on viimasel ajal palju tekkinud, ega sellist toredat leebet nõuka aega tagasi enam ei tule. Tuleb totaalne verine terror.

Mõmm
9 kuud tagasi
Reply to  Mimm

Kui rasked ajad , sius tähendab see kokkuhoidu. Meil aga riigisektoris käib pidu edasi

IRW
9 kuud tagasi
Reply to  Mimm

Kuule ,oravaaju, kui vähem viina ja suitsu osta siis väheneb ju aktsiisimaksu laekumine 🤣

Mari
9 kuud tagasi

Võrklaev ei tea majandusest midagi, ainult teab rahva nöörimisest. See tõstab ainult rahva viha.Nii lolli rahandusministrit pole varem olnud.Tal polegi huvi majanduses, otsib ainult makse.See ta eesmärk.

kalletrapi
9 kuud tagasi
Reply to  Mari

Kuidas nii , ei tea …..Teab ikka , googel appi ja kohe näha selle sulleri teadmised , pettis ju konkreetselt ja kõiki ikka

Laev
9 kuud tagasi
Reply to  Mari

Võrklaevade suguvõsa on vana Läänemaa päritolu. Usun, et tegemist on tõeliselt eetilise ka korraliku inimesega. Ta tòeliselt tahab , et ka tulevikus oleks raha pensioniteks ja sotsiaaltoetusteks. See on ju ajalooliselt eesti rahvale omane, et kui on raskemad ajad, tulebki kusagilt kokku hoida. Raha ei tule seina seest!

Torpeedo
9 kuud tagasi
Reply to  Laev

Riigisektoris aga käib lauslaristamine tõusvas tempos edasi . Rasketel aegadel peaks ikka sealtpoolt tugev tagasitõmme tulema , sest nemad elavad ju maksurahast

Peep
9 kuud tagasi
Reply to  Torpeedo

Onjuu,Ostetakse 1000l kütust iga kuu

lugeja
9 kuud tagasi

küsib, miks see soperdis tasuline pole