Vintage Weekend tõmbab suvele vindi peale

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Fotod: Mullusest moedemonstratsioonist osavõtjaid inspireerisid möödunud sajandi viiekümnendad aastad. Fotod: Andra Kirna

Haapsalu suvehooaeg lõpeb nostalgialainel – sel nädalavahetusel on linn juba 18. korda vanasõidukite, vanamoelise riietuse ja muusika päralt.

„Põhimõtteliselt on kõik nii, nagu juba 17 korda on olnud,” ütles Vintage Weekendi korraldaja ja See teatri eestvedaja Roman Sultangirejev. Nagu igal aastal, on ka tänavu arvukalt publikut kohale meelitav vanasõidukite paraad, on moedemonstratsioon ja täika, on öösõit, rääkimata kontsertidest ja tantsupidudest, kus kõlab möödunud kümnenditest pärit muusika.

„Ma arvan, et tuleb äge värk ja et tuleb palju rahvast. Telefon on kogu aeg punane,” ütles Sultangirejev. Ta lisas, et ka nädalavahetuse ilm tõotab ilus tulla, mis omakorda meelitab rahvast kohale. „Aga meil on alati ilus ilm.”

Vanasõidukite kokkutulek

Nagu ikka, saab nostalgiline nädalalõpp avalöögi reede õhtul, kui selleks ajaks Haapsallu saabunud vanasõidukid kogunevad See teatri ette, et alustada vilkuritega veoauto juhtimisel öösõitu mööda Haapsalu ajaloolisi paiku. Sultangirejevi sõnul sõidetakse läbi üsna tavapärane marsruut.

Suurem hulk vanasõidukeid koguneb aga Vintage Weekendi ühe peamise tõmbenumbri, laupäevase paraadi ajaks. Kui palju sel aastal paraadist osavõtjaid võib olla, ei osanud Sultangirejev ennustada. „Meil pole kunagi eelregistreerimist olnud ja pole ka seekord,” ütles ta.

Kahe- ja enamrattalised vanasõidukid kogunevad laupäeva hommikul esmalt Vasikaholmi ranna parklas ja suunduvad sealt kell 13 paraadina Lossiplatsile väljanäitusele. Tänavune sõidumarsruut on tavapärasest veidi lühem, kulgedes Vasikaholmist mööda Lahe ja Kalda tänavat Kreutzwaldi tänavale, sealt Posti ja Karja tänavale, kuni lõpuks jõutakse Lossiplatsile. Sultangirejevi sõnul on korraldajad otsustanud vältida fooriga ristmikku, sest ühelt poolt hakiksid fooritsüklid paraadi ja teisalt häirib paraad niiviisi vähem tavaliiklust.

Vanakraamilaat

Kes tahab uhkemaid sõidukeid veel lähemalt uudistada, saab seda teha paraadi lõpp-punktis Lossiplatsil ja Krahviaias. Viimases läheb käima ka traditsiooniline vanakraamilaat, kus saab osta-vaadata kõikvõimalikku kraami, mida inimeste kappides-kuurides-garaažides veel leidub.

Kavast ei puudu ka tavapärane moedemonstratsioon lossihoovis. Sultangirejevi sõnul saadavad tänavustdemonstratsiooni asjatundlikud kommentaarid moekunstnik Anne Metsiselt ja Siiri Klissilt.

„See on väga suur väljakutse ja oleme Siiriga arutanud, et teeme seda dialoogi vormis. Võibolla laseme mõnel inimesel oma rõivastest ka endal rääkida,” ütles Metsis moedemonstratsiooni kohta. Ta lisas, et kindlasti juhivad kommentaatorid tähelepanu huvitavatele detailidele, mida inimesed ehk muidu ei oska märgata, ning oskavad ka lisada, mis aastast ja kust miski pärit on.

Varem nostalgiapäevade moedemonstratsioone kõrvalt vaadanud Metsise sõnul võib üritusel kohata väga stiilseid inimesi, kes on oma välimuse kallal palju vaeva näinud – läbi on mõeldud kõik aluspesust kuni aksessuaarideni. „Uskumatu, et inimestel selliseid vanu asju veel alles on. Mõnel on alles isegi võrgud ja vatt võrgu sees,” tõi ta näiteks.

„Pange end korralikult riidesse, sest rahva seas käib ringi ka moepolitsei, kes teeb pilte,” ütles Sultangirejev. Tema sõnul on Haapsalu taaskasutuspoed Vintage Weekendi eel juba stiilsetest rõivastest tühjaks ostetud. „On kuulda, et Tallinna omad ka,” ütles Sultangirejev.

Nagu mullugi, on Sultangirejevi sõnul keelatud natsi- ja punasümboolikaga esemed ja rõivad. Ta kinnitas, et eelmisel aastal ei rikkunud keeldu keegi, ja uskus, et nii on ka tänavu. „Meil on ikkagi mõistlikud ja intelligentsed inimesed,” ütles ta.

Alfast Anne Veskini

Vintage Weekendi juurde kuulub ka nostalgiline muusika. See teatris on nii reede kui ka laupäeva õhtul sõprade pidu. Reedel teeb seal videodiskot DJ Felix, laupäeval aga kõlab elav muusika ansamblite Laine ja Alfa C esituses. „Nad tulevad kordamööda lavale, nii et pausi ei teki,” ütles Sultangirejev. Kuigi pidu nimetatakse sõprade peoks, pole tegemist kinnise üritusega, vaid oodatud on kõik Vintage Weekendi sõbrad.

Kaugeltki kõik, mis nädalavahetusel Haapsalus toimub, pole See teatri korraldatud. „See on kogu linna pidu,” ütles Sultangirejev. Tema sõnul on paljud Vinetage Weekendi ideega kaasa tulnud ja korraldavad samal nädalavahetusel nostalgiahõngulisi üritusi.

Nii on kunagises Lääne Kaluri klubihoones reede õhtul disko ja lavale tulevad Suured Tüdrukud, laupäeval on kabaree. Laupäeva õhtul kuuleb Haapsalu kultuurikeskuses laulmas Eesti estraadikuningannat Anne Veskit. „Kindlasti on neid, kes midagi teevad, veelgi,” ütles Sultangirejev.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Puurott
9 kuud tagasi

Kuidas sobivad Weekendi kultuuriruumi POBEDA.MOSKVITSH.VOLGA.GAŽ.ŽIGULI…???

Puurott
9 kuud tagasi
Reply to  Puurott

Võiks ju siis Ameerika autode väljanäitusele ka minna nõuka tehnikaga..
Et isa on ema ja isa on samal ajal ema..
Aga edu…iga lollus saab kord otsa

seikspiir
9 kuud tagasi
Reply to  Puurott

Kuigi sõiduauto polnud tollal kättesaadav just igaühele, olid need ju siiski tarbeesemed nagu näiteks vahvliküpsetaja.

Pamp
9 kuud tagasi

See, et nõuka aja sümboolikad ja riietus keelatud on absurd. See oli üks parimaid aegu paljudele, kuna olime noored ja elu nõuka ajal Haapsalus polnud nii väga sünge nagu väidetakse. Kui välja jätta seda, et pidime aega teenima lollis nõuka sõjaväes ja autod olid hirmkallid ning Nike tossude eest pidi välja käima 3 kuu töölise palga. Süüa oli siin alati saada.

Nimi (vabatahtlik)
9 kuud tagasi
Reply to  Pamp

Sa oled ikka päris loll! Nõukogude liit oli rahvaste ja rahvuste vangla, kus normaalsus oli ebanormaalsus ja ebanormaalsus oli normaalsus! Autod olid hirmkallid ja nike tossude eest pidi välja käima 3 kuu töölise palga? Kas see oli sinu mure? Kus su aju on, millega sinusugused mõtlevad? Tõepoolest, tule antsip appi!

Puurott
9 kuud tagasi

Mine räägi seda juttu Reformierakonna koosolekul..meid eestlasi jäta rahule palun

Pamp
9 kuud tagasi

Ma poleks sellele nõmedale mittemidagi ütlevale soperdisele isegi vastanud, aga sa ise ka aru said mida ütlesid? Täielik ajujoodik.

Puurott
9 kuud tagasi

Kuna vene tehnika õigustab agressiooni Ukrainas siis tuleb see üritus tühistada…
Samuti määrata kirsavoi kandjatele 7 päeva aresti

Willem Vallutaja
9 kuud tagasi

Jääme ootama pealkirju, kuidas vanatehnika, retro mood, laat jms. vallutas Haapsalu. Seniks lähen vallutan ühe tassitäie kohvi ära.

Vanaisa
9 kuud tagasi

See on tore üritus, mida aastaid on näidanud ka väga suur külastajate arv. Suur tänu hr. Romanile ja teistele korraldajatele ! 🤗

AjaK
9 kuud tagasi

Vene autod ja riided pole lubatud kuna õigustavad Kaja Kallast

Nimi (vabatahtlik)
9 kuud tagasi
Reply to  AjaK

Miks te oma rumalust just siin peate näitama? Minge lossiplatsile ja toimetage seal!

K ja A
9 kuud tagasi
Reply to  AjaK

Mis see Kaja siia puutub?

AVS
9 kuud tagasi
Reply to  K ja A

Sest üks tola siin fantaseerib temast vist päevad ja ööd läbi, selline idee fixe.

Kaku
9 kuud tagasi

Pigem väldib paraad meie uut kaunist Suklese peatänavat sest paljud vanad masinad raputaks see suurepärane kivitee algosadeks.

En.
9 kuud tagasi
Reply to  Kaku

Vähemalt retroratturite grupp peab sõitma kergliiklusteel, sest ‘kiviaial’ sõit lõhub jalgrattad reaalselt ära.