Vello Vichterpal: võõrasse valdusse sisenemine on ebaseaduslik ja võib olla ka ohtlik

Lääne Elu

info@le.ee

Vello Vichterpal, Haapsalu politseijaoskonna piirkonnapolitseinik

Eestis näeb nii linnas kui ka maal hooneid, mis tunduvad mahajäetud ja unarusse jäetud. Selliseid hooneid on Läänemaalgi üksjagu, mõnel neist on sissepääsud suletud, aga mõnel mitte.

Vana mõis, endisaegne tootmishoone või elaniketa jäänud maja, millel pole uksi-aknaid ees, mõjub unustusehõlma vajunud jäänukina huvitav – tundub põnev minna tühja ja kasutuseta seisvat ehitist uudistama. Seda aga kindlasti teha ei tohi. Kui ehitis või valdus ongi väliselt justkui maha jäetud, ei tähenda see, ei igaüks võib sinna oma suva järgi siseneda.

Igal objektil – olgu ta kuitahes lagunenud – on omanik ja asjaõigusseaduse järgi on asi isikule võõras, kui see ei ole tema seaduslikus valduses. Valdusesse sisenemiseks peab taotlema valdajalt heauskse nõusoleku. Kui muul viisil ei ole võimalik kinnisasja omanikku tuvastada, saab seda teha tsiviilõiguslikult maa-ameti tasulise päringu kaudu.

Tasub meeles pidada, et valdaja tahte vastane on võõrale kinnistule või hoonesse sisenemine ka siis, kui valdus ei ole tarastatud, vaid üksnes vastavalt tähistatud. Näiteks hoone puhul pole oluline, et see oleks lõpuni valmis ehitatud, vaid piisab, kui sellel on seinad. Poolik ehitusobjekt või vana aida lagunenud müürid, kust puudki on läbi kasvanud, on ikkagi kellegi omand ja sinna niisama huvi pärastki uudistama ei või valdaja loata minna.

Kui omanik on hoone või valduse piiranud või tähistanud näiteks eramaa-sildiga, siis eeldatakse selle arusaadavust, et sinna ilma omaniku loata minna ei tohi, v.a vastavad ametkonnad ohu ennetamiseks, tõrjumiseks või väljaselgitamiseks-likvideerimiseks (näiteks tulekahju korral). Seadusest tulenev igamehe õigus laieneb üldjuhul looduses liikumisele, kui ei ole seadusest tulenevaid piiranguid seal viibimiseks.

Asjakohane on tähelepanu juhtida, et peremehetuid valdusi meie riigis põhimõtteliselt ei ole. Võõrale valdusele, näiteks poollagunenud majja või varemete vahele minnes ei rikuta üksnes seadust, vaid seatakse ka ennast ohtu.

Lõpetuseks lisan, et seadusandja on ette näinud vastutuse valdaja tahte vastaselt hoonesse, ruumi, sõidukisse või piirdega alale ebaseadusliku tungimise või valdaja poolt esitatud sealt lahkumise nõude ebaseadusliku täitmata jätmise eest. Nimetatud rikkumise eest on ette nähtud karistus kuni 1200 eurot või arest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
arnold
1 aasta tagasi

vaata fb gruppe mahajäetud hoonetes seiklejad, mahajäetud ja hüljatud kohad

ohtlik
1 aasta tagasi

haeska näide, kui võõrad küsimata koduõue tulevad ja tina annavad ning õiged ka veel

Napak
1 aasta tagasi
Reply to  ohtlik

Mis jama sa ajad?

Mida v...
1 aasta tagasi
Reply to  ohtlik

EI olnud ju nii. Milleks üritada mingit legendi välja mõelda ja seda hakata edastama, äkki keegi võtab omaks ja räägib edasi. Vot see peaks ka karistatav olema!

Vot
1 aasta tagasi

andke seda kirjatükki lugeda Kristi Metsale, kes Eestimaa loomakaitse liitu esindab ja ennast kõvahäälselt kiites loomi “päästab”. Sõidab teiste koduhoovile, võtab mis meeldib ja lisaks tõrvab veel pererahva mustaks ja pahaks ka. Ja nii korduvalt! Mitte midagi ei juhtu temaga. Kuidas saab üks inimene niimoodi karistamatult tegutseda?

võib
1 aasta tagasi

ka tina saada

Tähelepanek
1 aasta tagasi
Reply to  võib

Ära topi oma nina sinna, kuhu sa ei taha, et teised su nina topiksid. 🤪

vaba
1 aasta tagasi
Reply to  Tähelepanek

liikumine on inimõigus, minge oma jutuga kukele

martin, kaabuga
1 aasta tagasi
Reply to  vaba

Tere, kommunist!

ennem
1 aasta tagasi

kommunist kui pede

Mida v...
1 aasta tagasi
Reply to  vaba

lollakas, tahad et sinu hoovis kondaksid ukrid, joovad kodukootud konni ja lärmavad? Ei vennas, nii need asjad ei sobi. Igal matsil oma maatükk ja nii on õige. Tahad külla tulla, küsid. Nii oli, on ka praegu ja peab saama ka tulevikus olema. See on vabadus, mitte et mingi hulkur käib ja kuseb sul voodisse.