Ohutu jaanilõkke tegemine päästab suuremast kahjust

Lääne Elu

info@le.ee

Jaanituli. Foto: Arvo Tarmula
Jaanituli. Foto: Arvo Tarmula

Jaanipäevani on vaid loetud päevad ja paljud on jaanipeo ettevalmistustega alustanud. Teadagi kuulub jaanipäeva traditsioonide juurde lõke, tore seltskond ja hea tuju. Kuigi päikesepaistelised ilmad on suvenautlejatele meelt mööda, on sel siiski ka omad riskid. Seetõttu on iga-aastane meelespea oluline – loe, mida soovitab Gjensidige kindlustus lõkke tegemisel silmas pidada, et õhtu kulgeks ohutult kõigi jaoks.

Tänavuse suve algus on olnud erakordselt kuiv ja juba praeguseks on üle Eesti olnud mitmeid metsa- ja maastikutulekahjusid. Seetõttu on jaanilõkke tegemisel ettevaatlikkus ääretult oluline ning tule tegemisega kaasnevad võimalikud ohud tuleks hoolikalt läbi mõelda. Tuleohutuse seadus paneb absoluutselt igale isikule kohustuse tagada tuleohutus, sh looduses ja rakendama tulekahju tekkimist vältivaid meetmeid ning hoiduma tegevusest, mis võib põhjustada tulekahju.

„Jaanilõket tehes tuleks igal maaomanikul mõelda enda ja lähinaabrite vara ning piduliste tervise peale ning järgida tuleohutusnõudeid – enne tule tegemist veendu, et lõkkekoht oleks hoonetest ja mistahes looduslikust või ladustatud põlevmaterjalist ohutul kaugusel, tuule suund ja tugevus ei soodustaks tule laialikandmist, lõkke või grilli juures oleks valmis esmased tulekustutusvahendid, pinnas niisutatud, lõkke ümber paigutatud kivid või kaevatud pinnasevall,“ sõnas Gjensidige Eesti ärikliendi kindlustustoodete vanem-riskijuht Raul Suup.

Praegusel tuleohtlikul ajal on keelatud looduses suitsetamine, grillimine ning küttekoldevälise lõkke tegemine. Kuigi nädala ilmaprognoos lubab lähipäevil hoo- ja äikesevihma, on lõplikku ilma siiski hetkel veel raske ennustada. Päästeameti ennetusosakonna ekspert Tuuli Taavet ütles, et esialgu on päästeamet andnud loa jaanilõkke tegemiseks, kuid kindlasti hoitakse silma peal ilmaprognoosil. „Tuletegemise keeld metsas ja maastikul endiselt kehtib, kuid külaplatse ja koduaedu keelualade sekka jaanipühade ajal ei arvestata,“ sõnas Taavet.

Kindlustusseltsi sõnul ei ole varasematel aastatel jaanitule tegemine märkimisväärselt rohkem õnnetusjuhtumeid põhjustanud, kuid suuremaid kahjusid on toonud näiteks hooletu grillimine hoone vahetus läheduses. „Sel aastal oleme aga olukorras, kus peame korduvalt ja tõsiselt viitama erakordselt kuivadele ilmadele. Et tuleõnnetus meeleolukat jaaniõhtut ära ei rikuks, siis võiks jaanilõke olla kindlasti tavapärasest tagasihoidlikum ja „kitsastes oludes“ oleks mõistlik kaaluda isegi sellest loobumist” manitseb Raul Suup. Samuti paneb Gjensidige kindlustus kõigile südamele, et pikalt kasutuseta seisnud grill tuleks enne kasutamist üle vaadata ning veenduda, et see oleks töökorras. Erilist tähelepanu vajavad just gaasigrillid ning soovitatav oleks enne kasutamist hoolikalt läbi lugeda kasutusjuhend ja sealsed ohutusnõuded.

Selleks, et saaksid südamerahus head seltskonda ning jaaniõhtut nautida, pea kinni järgmistest ohutu tuletegemise kuldreeglitest:

  • Tee jaanilõke ettevalmistatud pinnasele ning paiguta lõkke ümber kivid või moodusta pinnasevall.
  • Veendu, et lõkke ümbruses ei oleks kergesti süttivaid materjale.
  • Süüta lõke vaid tuulevaikse ilmaga.
  • Viska lõkkesse vaid puhast puitu ja paberit.
  • Veendu, et lõke oleks hoonetest ja muust põlevmaterjalist vähemalt 13 sammu ehk kaheksa meetri kaugusel.
  • Hoia lähedal esmased tulekustutusvahendid – nt tulekustuti või veeämber.
  • Ära jäta lõket järelevalveta ning valige oma seltskonnast lõkkevalvur!
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
neid
10 kuud tagasi

keelde tuleb nagu oa varrest, lihtsam oleks inimesed kuhugi luku taha panna üldse

Aiku
10 kuud tagasi

Mina teen lõket Jaakna karjääris , sõbeer Volts aga Kaopalu karjääris . Ilusat Jaanituld Teile kõigile !

diktaator Julius
10 kuud tagasi

tule tegemine tänavu on kuritegu looduse vastu

Ainult 8 meetrit?!
10 kuud tagasi

Praegusel krõpskuival ajal tuleks ka koduaedades lõkke tegemine hoopis ära keelata. Nii saaks veidikenegi arulagedaid püromaane ohjata, kes kogu aeg ja ükskõik millest lõket teevad. Ega siis koduaiale saa kuplit peale panna et mõni juhuslik säde selle kuivaga kuhugi vale koha peale ei sattuks ja õnnetust ei põhjustaks. Minu teada on lõkke tegemise nõuetes küll majadest ja metsast kaugused suuremad kui 8 meetrit.

AVS
10 kuud tagasi

Kaheksa meetrit on seaduses lubatud miinimum. Aga no eks terve mõistus tuleb kasuks, kasvõi tuule suunda ja tugevust jälgides.

martin, kaabuga
10 kuud tagasi
Reply to  AVS

Kas terve mõistuse äppi on?