Ühishauast välja kaevatud on ümbermatmiseks valmis

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Välja kaevatud inimeste säilmed ootavad kirstudes ümbermatmist. Foto: Kaire Reiljan

Teisipäeval lõpetasid Eesti sõjamuuseumi töötajad Haapsalu kaubamaja esisesse ühishauda maetute luude korrastamise ja nüüd on 62 väikest kirstu ümbermatmiseks valmis.

Mai lõpus kaevasid sõjamuuseumi arheoloogid kaubamajaesiselt platsilt kolmest ühishauast välja 64 inimese säilmed, mida selle nädala alguses valmistati ette ümbermatmiseks. Enne väikestesse papist kirstudesse asetamist vaadati luud veel üle ja kaevamisi juhtinud arheoloog Arnold Unt pildistas üles ka reie- ja vaagnaluud. „Reieluude järgi saab määrata inimeste pikkust ja vaagnaluude järgi teha selgeks, kas tegemist on naise või mehega,” selgitas ta. Kõik need andmed lähevad kirja aruandesse.

Säilmed paigutati 60 kirstu, millest 22 sõjaväelaste oma maetakse ümber Haapsalu vanale kalmistule ja 40 tsiviilisikute oma Ridala uuele kalmistule.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ELRON
1 aasta tagasi

Mina annetaks need kondid Haapsalu Loomade Varjupaigale

ELRON
1 aasta tagasi

Alati Valmis kõlab pioneeride hüüd

Sella
1 aasta tagasi

Õudne on see kõik. Mõtle kui sinuga ka kunagi nii tehakse.

väga sobilik paik
1 aasta tagasi
Reply to  Sella

…, et nagu kalmistule viiakse või?

Aa6
1 aasta tagasi

Need inimesed poleks kunagi arvanud,
et neid munakarpide maetakse

Lonni
1 aasta tagasi
Reply to  Aa6

Kas Sina arvad siis,et säilmed,mida on alles ehk,arvan,et umbes 10 kilo,maetakse tammest või mahagonist tehtud uhkesse kirstu või? Loomulikult maetakse need 80 aasta tagused jäänused võimalikult väheste kulutusteta,see on ju loogiline!

En.
1 aasta tagasi

Eestlased ootavad küll 2. MS-s Venemaal hukkunud kaasmaalaste säilmete kojusaatmist. Kui vähegi võimalik, meil omasid võõrsile ei jäeta. Ehk ootavad sama ka venelased? Miks üldse matta võõrsõdureid võõral maal tsiviilkalmistule (Haapsalus)? Kui Vene riik nende jäänustest ei hooli (Stalin/Putin ei hoolinud elavatestki!) koondatagu hukkunud vähemalt sõjaväekalmistule. Sinimägedes peaks taoline olemas olema.

Iop
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Ära vingu

kas sääreluu
1 aasta tagasi

peal oli kirjas kes on tsiviilisik ja kes sõjaväelane

mats
1 aasta tagasi

Kas maamaksu ja muud kulutused kannab venemaa?

pappidel
1 aasta tagasi

pidu