Ministeerium algatas Lääneranna koolide sulgemisotsuse üle järelevalve

Kaie Ilves

kaie@le.ee

 

24. märtsil kogunes volikogu istungi eel Lihulasse Lääneranna vallamaja ette mitusada meeleavaldajat. Kaire Reiljan

Justiitsministeerium algatas järelevalvemenetluse, hindamaks Lääneranna vallavolikogu otsuse õiguspärasust, tegemist on 24. märtsi otsusega sulgeda sügisest Metsküla ja Lõpe koolid ning kärpida neljaklassiliseks Virtsu ning 2024. aasta sügisest kuueklassilisteks Varbla ja Koonga koolid.

„Justiitsministeeriumile esitati pöördumine. Ministeerium vaatas selle läbi ja otsustas järelevalvemenetluse algatada,“ kinnitas justiitsministeeriumi avalike suhete nõunik Sessi Popel.

Justiitsministeeriumi justiitshalduspoliitika vabakutsete talituse nõuniku Glen Roosaare sõnul on valla haridusvõrgu ümberkorraldamine olulise mõjuga otsus, mille vastu on suur avalik huvi. „Seetõttu pidas justiitsministeerium vajalikuks selle seaduslikkust põhjalikult hinnata, sealhulgas küsida vallalt täiendavaid selgitusi,“ ütles Roosaar Lääne Elule pressiesindaja vahendusel.

Roosaare sõnul ei hinda ministeerium vallavolikogu otsuse otstarbekust, vaid seaduslikkust. „Kui justiitsminister leiab, et otsus on õigusvastane ja rikub avalikku huvi, võib ta teha ettepaneku tunnistada otsus kehtetuks või viia see õigusnormidega vastavusse,“ ütles Roosaar.

Otsus tehakse hiljemalt 9. mail.

Tänavu on justiitsministeeriumile esitatud 16 taotlust kohaliku omavalitsuse mõne haldusakti üle järelevalve tegemiseks. Järelevalvet ei algata ministeerium sugugi iga kord. Mullu esitati 56 taotlust, järelevalve algatati 20 korral.

Lääneranna vallavolikogu otsustas 24. märtsil, et sulgeb Metsküla algkooli ja Lõpe põhikooli. Virtsu kool muutub volikogu otsusega sügisest neljaklassiliseks, Varbla ja Koonga koolid 2024. aasta sügisest kuueklassilisteks. Otsuse poolt andis hääle 13 volinikku, vastu oli kaheksa. Üle nelja tunni kestnud istungi eel ja ajal avaldas Lihulas Lääneranna vallamaja ees plakatitega meelt mitusada inimest.

Kõik viis kooli on pöördunud Tallinna halduskohtusse nõudega otsus tühistada, Virtsu, Metsküla ja Lõpe ka nõudega määrata esialgne õiguskaitse, et kohalik omavalitsus ei saaks koole sulgeda või kärpida enne, kui kohus on otsuse teinud.

Lääneranna külaseltside algatusel kogutakse 8. maini rahvaalgatus.ee keskkonnas maakoolide kaitseks allkirju, et saata need riigikogusse. Koolide kaitseks antud ligi 2000 allkirja. Algatusega on liitunud Eesti lastevanemate liit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
38 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Oraa Kel
1 aasta tagasi

Ega refi Kaja ei valetanud- Eesti on nüüd tõesti kindlates kätes ja maaelu neid ei huvita. Jääb üle ainult loota,et järgmisteks valimisteks mõistus valijatel koju tuleb ja samu tüüpe ei valita…

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Oraa Kel

Ärge toppige Vabariigi Valitsust asjasse. Need olid kohalikud tropid, kes selle värdotsuse tegid.

riho
1 aasta tagasi

JAH

Toomas Hendrik Irwes
1 aasta tagasi

Haridusasutused muidugi kohe kinni…
Lolli rahwast on lihtsam valitseda juu

Ohjah
1 aasta tagasi

Enne kui Valla teisis koole kärpima või sulgema asuti oleks pidanud ehk Lihula kooli majale tellima ehitusliku ekspertiisi, et kas maja on üldse veel kasutuskõlblik. Kogu aeg räägivad, et vaja on uut maja kuna vana on nii amortiseerunud. Mõndaaega vb ka praegu peauksest sisse ei saanud,kuna krohvi kukkus alla. Kütte torustik pidi olem nii viimase piiri peal et iga kütteperioodi algus on küsimus kas nüüd lendab vastu taevast või mitte. Telliks vald ehitusliku ekspertiis vb saaks teada et maja on kasutuskõlbmatu ja sobi enam õpetamiseks. Mis siis? Uus koolimaja on nagunii paras unistus nagu Tallinna haigla. Seda raha (9 000… Loe rohkem »

Vald ..
1 aasta tagasi
Reply to  Ohjah

…sai riigilt teadaolevalt 2 miljonit kooli remondiks. Nemad otsustasid uue kooli ehitada.

Kes teab,
1 aasta tagasi

miks prokuratuur ei ole tänaseni Lääneranna vallaks nimetatava grupeeringu tegemistesse puudutavas vastanud kodanikule, kes juba kaks aastat tagasi kuriteoteate esitas?

Tundub
1 aasta tagasi

Tundub, et omavalitsus saab päris korralikult läbi menetletud. Praeguseks on menetluste tõttu tulnud juba tuhandeid eurosi kulutada ja lõppu ei paista.

Ei tea,
1 aasta tagasi
Reply to  Tundub

kuidas asjalood Armand Reinmaale ja ta sõpruskonnale praegu tunduvad?

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Ei tea,

Ega sellel jõugul ole au- ega häbitunnet.

Valdo
1 aasta tagasi

Oleme valinud oma esindajad vallavolikokku selleks, et meie elu siin ääremaal parem oleks. Aga tundub, et kohaliku elu edendajad ( käsutäitjad) teevad kõik, et oma töökohta säilitada. Haldusreformi oli vaja selleks, et otsuseid tehakse meist kaugemal. Nüüd, kus kohe on terendas uued maksud saab maaelu jälle kõige valusamalt pihta. Kahjuks saab igast peremehest ka sulane ( oma kodus) kui võimaluste asemel näeb ainult kärpimist ja vindumist!

Kati Nõdra
1 aasta tagasi
Reply to  Valdo

Haldusreformi EI OLNUD vaja. See oli täielik jaburus ühe käkitaja poolt.

Mati Põdra
1 aasta tagasi

Mida külvad, seda lõikad. Tõstamaa vanasõna.

IRW
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Minu teada pole järelvalve midagi tühistanud . Kui lapsi ja raha pole , pole ka kooli (talupojatarkus)

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

Kus ei ole lapsi? Kus ei ole raha?

IRW
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ühe õpetaja kohta 3-4õpilast ?! Olen vist maha maganud kunas eestis naftat leiti või põlevkivikaevandustest leiti teemandisoon . Eu keskmist arvestades oleks meil vaja 7300 õpetajat on aga üle 16000 e . Nii et piir on ammu juba ületatud

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

Kus on ühe õpetaja kohta 3-4 õpilast? Fakte paluks.

ABC
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Isegi vähem.Koos teenindava personaliga üks ühe kohta.Rikkalt elama,kui arvestada,et eraõpetaja tunni hind algab 40 €

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  ABC

Segast panete. Töötasin aastaid munitsipaalhuvikoolis. Sain 8.65 eurot tunnis.

Eratunni eest võtsin kümneka, rohkem poleks keegi jaksanud maksta.

IRW
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Huvitav kas selle kümneka pealt maksud ka maksti

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

Ei makstud. Minge nüüd kähku maksuametisse kaebama.

Tigedik
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Sellused need kulturnikud on – andke vaid raha , makse aga maksta ei taha . Tõelised puugid

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Tigedik

Tainapea. Kui ehk kujutate ette, siis on alati leidunud sellist rahvast, kes tahaks küll muusikat õppida, aga mitte muusikakooli minna. Tegin oma MTÜ alles 2017.

Tigedik
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Need mtü d tuleks kõik kaotada , tegeletakse vaid maksydest kõrvalehiilimisega ja rahade kantimisega

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Tigedik

Hakake pihta. Niikaua kui seda üritate, jõuavad minu MTÜ peetavas koolis pillimängu õppivad lapsed ilusti laulupeol ära käia. Mis oligi selle õppeaasta konkreetne eesmärk.

...
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

Vaata, kas su talupojatarkus seda ei ütle, et õpetajad ei tööta kõik täiskoormusega? Ülikoolis ei käinud? Ei tea, et paljud lektorid/professorid/doktorandid loevad teadustöö, muu töö kõrvalt mõne loengu 0,1;0,2;0,3 koormusega? Ei arva et nii võib ka üldhariduskoolis olla? Ajad oma numbrit taga, nagu meil käiks need 16000 õpetajat koolis miskis SPA’s ja kõik saavad kohe täiskoormuse ja palga? Arvad et koolijuhid on miski juhmid tolvanid, kes kõigile, kes uksest sisse astuvad keskmise palga olenemata loetud tundide arvust pihku suruvad? Sul näib probleemiks olevat see, et ühe õpilase kohta on liiga palju õpetajaid? See ei ole vaata laste probleem, õppekavad on… Loe rohkem »

IRW
1 aasta tagasi
Reply to  ...

Kogu asja juures on ju üks aga veel ,kulla… , õpetajakohti on vaid 12000 . Huvitav et neid ikka puudu on (matemaatika ütleb et 4000 on ülearu)

...
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

…kas sa kursustel pole käinud?
Et kuidas kasutada Googlet?
Kirjuta sisse “õpetajate puudus” ja head lugemist.

Eriti soovitaks artiklit: “Uuring: üle 90 protsendi Eesti õpetajatest on läbipõlenud”.

Jäta kähku meelde, LE kustutab mu kommentaari kohe.

IRWER
1 aasta tagasi
Reply to  ...

No mõni võiks ikka asju ka sügavuti uurida , mitte esimese artikli otsa komistada . Pealegi tehti see artikkel ka maatasa – nii võrreldes on 90% töötajatest igal pool läbi põlenud .
Aga need kuulutused – proovi kandideerida -95% sa seda töökohta ei saa , kuna keegi pole huvitatudki nende õpetajate palkamisest , see on seadusest tingitud omapära . Ja huvitav et tööbörsil otsivad üle tuhande õpetaja töökohta

...
1 aasta tagasi
Reply to  IRWER

…oled sa õpetaja või näinud õpetajat? Mitte nii võttes, vaid igal pool ongi 90% töötajatest läbi põlenud. Kogu aeg kärbitakse, muudetakse, juurutatakse, reorganiseeritakse ja optimeeritakse. 90% ongi läbi põlenud. Mida sina tahad teha, õpetajate töökoormust tõsta? Lapsed küüditada linnadesse õpilaskodudesse? Miks sa nii inimvaenulik oled? Miks? Miks sa tahad et inimesed ei saaks oma kodukohast valitud erialal tööd? Miks sa tahad et lapsed ei saaks oma kodukohas koolis käia? Miks? Õpetajad tootvale tööle ajada? Soome? Kaevandustesse äkki Ida-Virumaale? Või päikesepaneelide paigaldajateks? Keevitajateks? Programmeerijaks? Maasikakorjajaks? Oled tööandja, pakud tööd õpetajatele? Usun, et paljud oleks nõus koolist ära tulema kui paremat tööd… Loe rohkem »

Tigedik
1 aasta tagasi
Reply to  ...

Mis eriline loom see õpetaja on et ümber õppida ei saa.

Napak
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

Oled elu parimad aastad maha maganud, et õppida.

...
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

…kes sind siis kirjutama õpetas?
Ilmselgelt raha pole su vanematel olnud.

Napak
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

Irw, sinu teadmised on vga piiratud, õigemeni neid polegi.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Napak

Mida nende teadmistega olekski peale hakata? On vaja lihtsalt niimoodi kätt tõsta, nagu mõisahärra käskinud.

Napak
1 aasta tagasi

Kamp võiks ja peaks ise tagasi astuma.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Napak

Ei saa veel, valla kassa pole lõpuni tühjaks tehtud.

Ei tea,
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Aga põhi vist juba paistab?