Heino Tamm: rahvas on oma valiku teinud

Heino Tamm. Foto: erakogu

Heino Tamm. Foto: erakogu

Valimistega on selleks korraks ühel pool ja Eesti rahvas oma lemmikvärvi kohta arvamuse avaldanud. Lemmikvärv on kollane ning ka Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa valimisringkond oli valimiste kaardil tavapäraselt kollane.

Seekordset valimisaktiivsust võib pidada üheks tunnuseks ühiskonna sidususe kohta ja see näitas ka usaldust poliitilise süsteemi vastu. Tüüpiliselt on valimisaktiivsus olnud suurem just kriitilistel aegadel.

Avaliku arvamuse küsitlused ennustasid riigikogu XV koosseisu valimistel suurt valimisaktiivsust. Mis aga üllatav – nende valimiste aktiivsus oli võrreldav eelmiste, 2019. aasta riigikogu valimistega. Mõlemal korral oli hääletajaid 63,7 protsenti valimisnimekirjadesse kantud valijate üldarvust.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
32 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kaibinen
1 aasta tagasi

e-hääletesid peamiselt nooremad inimesed ,kes arvutit valdavad ja EKREvalimiskampaania põhines ajnult teidte mahategemisele

Imelik
1 aasta tagasi

“Seekordset valimisaktiivsust võib pidada üheks tunnuseks ühiskonna sidususe kohta ja see näitas ka usaldust poliitilise süsteemi vastu. Tüüpiliselt on valimisaktiivsus olnud suurem just kriitilistel aegadel.”

Võttes aluseks selle valimise e- hääletuse tulemust on mul ikka üsna õõnes kuulda selliseid väiteid. Ma mäletan väga hästi veel suuremat “sidusust ja üksmeelt”- ainult et vabadeks ja demokraatlikeks ma neid valimisi just ei nimetaks.

IRW
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Rahvas ei hääletanud mitte reffide poolt vaid ekre vastu . Sellest ka suurem osalus . Need tobukaabud keerasid lihtsalt “vindi üle “

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

Võimalik, kuigi tuleb endale aru anda, et vastu ei saa hääletada- mida valid seda saad! Arve vaadates ei ole aga ka see jutt reaalne…., ning kuidas “protest” nii suurel hulgal ainult just elektrooniliselt väljendus?
Lisaks, kui võrrelda eelmiste Riigikogu valimistega liikusid ikka hääled õige kummaliselt (muidugi saab alati väita et need ei ole samad valijad, neil ei ole selgeid vaateid, lisandus palju uusi). Näeme, kas see on kuidagi järgi kontrollitav aga väita, et nii suur “anomaalia” ei vaja tähelepanu, ei ole demokraatlikus riigis vastuvõetav.

Gori
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Jään ikka selle mõttekäigu juurde, et EKRE teadis väga hästi kui turvalised on meil e-valimiste hääled. Olles valitsuses kontrollis nende poolt juhitud komisjon turvaauke, Mart Helme oli veel sel ajal ka siseminister ning veelgi imelikum, et Martin Helme kutsus oma valijaid ka e-hääletama. Valimiskomisjon võimaldas veel enne valimisi koolitust, et harida valimisaudiitoreid kõikidest erakondadest. Kes aga kohale ei tulnud, oli EKRE. Mida see näitab? Miks me peame usaldama sellist erakonda, kes elab oma mullis ja sülitab meie peale.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Gori

Kes on need meie ja mis on sul valimistulemuste ülekontrollimise vastu?
Lisaks on ju räägitud, et kuvarilt numbrite vaatamine ja võrdlemine ei anna midagi, süsteem on vaja lahti võtta, et veenduda selle toimimise aususes.
“Avalik-õiguslik” meedia pasundab juba mitmendat päeva kuidas üks erakond “õõnestab” riigi usaldusväärsust… WTF?- küsin ma
Miks on meil võimude paljusus nende meelest ja tsiviilkontroll vajadus kinniste süsteemide üle. Ei käi nii, et- “usu mind ma usun jumalat!”

Valija
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Oled imelik küll. Vabariiklik valimisteenistus kutsus enne valimisi kõik e-valimistest huvitatud kolme päevasele koolitusele. Kõik erakonnad tulid kohale, aga mitte EKRE. “Miks nad seda kokkusaamist ignoreerisid;” küsiksin ma. Ilmselt nad teadsid juba ette, et nendel valimistel nad kaotavad. Kui e-valimised on nende arust nii segased, siis miks nad seda probleemi ei tõstatanud üles ei Europarlamendi, ega kohalike omavalitsuste valimistel, mis toimusid peale 2019. aasta valimisi. Kas siis, kui neil valimised õnnestusid, polnud mõtet ka e-valimistulemuste õiguspärasuses kahelda?

***
1 aasta tagasi
Reply to  Valija

kolme päevaga saab sinust IT tegelane, anna kannatust

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  ***

Usklikega argumenteerimine ei ole mõtekas, omaks võetakse ainult neid argumente, mis sobivad usuga, teised jäetakse lihtsalt tähelepanuta, kuna nii on lihtsam. Päevi ja aastaid on kirjutatud sellest probleemist aga ikka tuleb “valija” – kes avastab “Ameerika” (Eesti päevalehtede infole toetudes).

Juhhaidii
1 aasta tagasi
Reply to  ***

Tahad sa siis öelda, et EKRE-s ei olegi IT spetsialiste, kes kolme päevaga ei saa mõhkugi IT -st aru, mida neile selgitatakse? Ja sellised juhmarid tahavad meie riiki juhtida? Andke endale ikka aru!

Kindlates kägistavates kätes
1 aasta tagasi

Rahvas valis kärped ja kokkuhoiu, samuti tasuta bussisõidu lõpetamise jpm.

Peeter Pikivahe
1 aasta tagasi

Tasuta asju pole, sama rumal, kui savikas

on ikka
1 aasta tagasi

saad siin oma lollusi eksponeerida tasuta

eestlane
1 aasta tagasi

Kas tõesti Eesti rahvas valis homoabielu, pedofiilia seaduslikkuse, rohepöörde, korruptsiooni, eestikeelse kooli kaotamise ja eestluse taandamise pasteldele ning kandlele? …. ei tahaks seda kuidagi uskuda.

Arvamus
1 aasta tagasi

Kui rumal võib olla Eesti valija? Tundub, et enamus Eesti inimesi on seemneid söönud. Jah kahjuks usuvad suurem osa inimesi nn. tondijutte. Pole me kuidagi paremad Venemaast, kus meedia teeb järjepidevalt inimestele ajupesu. Vaadake ja kuulake, mis meedias toimub? Kõik nn. analüütikud tavad täpselt, millega EKRE omale jalga tulistas. Analüüsige natuke; Valimised kaotas Keskerakond, Isamaa ja EKRE, olid ju see kolmik, kes reformarid eelmistel valimistel nurka mängisid. Tulemus käes, meie armast kodumaad katab peale valimisi ühtlane kollane vaip. Eesti inimestele söödeti ette info, et tänavutel valimistel ületavad E hääled sedelhääli. Just kui maast leiti 50 000 E häält! Usun siiralt,… Loe rohkem »

Peeter Pikivahe
1 aasta tagasi
Reply to  Arvamus

EKRE omad keeldusid e- häälte üle lugemisest, huvitav miks? Seadus lubab igaühel juures viibida, kaabud vilistasid kutsele!

sest
1 aasta tagasi

neid pole olemas

***
1 aasta tagasi

saad sa aru, et reaalselt sa ei saa mitte si**a ka aru mida sa vaatled seal

Ploodu
1 aasta tagasi

Kas ikka tegi rahvas kollase valiku? Valetada otse näkku-pole aus eesti rahvale, kes mitte sugugi ei tahtnud kollast näha.

valiku
1 aasta tagasi

tegi salaserver

Juku
1 aasta tagasi
Reply to  valiku

Salaserveri sai teha ainult EKRE, sest nende juhitud komisjon kontrollis võltsimise võimalust ning teatas kokkuvõttes, et kõik on OK. Jääb ka arusaamatuks, miks nad ei osalenud e-hääletuse valimisaudiitori koolitustel, kui teised erakonnad seda võimalust kasutasid. Väga imelik punt.

ära
1 aasta tagasi
Reply to  Juku

valeta libedik

Maalikene
1 aasta tagasi

Rahvas avaldas oma arvamus ja tema valik oli sinine värv… mitte kollane. Lihtsalt see ei sobinud võimuritele ja nii tehti ” e- valimisega” kogu valimine ümber. Kui nüüd kutsutaks kõik läänlased kes valimas käisid välja seda karva riietes, kelle poolt nad hääle andsid.. siis oleks tegelikuses põhivärviks sinine! Mõne üksiku kollase laigukese ja rohelise liblega!

Heinooooo
1 aasta tagasi

Rahvas tegi oma valiku pühapäeval sedelitega ja siis oli Eesti kaart sinine. Kollaseks värviti see öösel peale pikka eeeee-tamist.

Juku
1 aasta tagasi
Reply to  Heinooooo

Hääletasin ka mina e-häälega, mis tänapäeval igati normaalne. Ka Martin Helme kutsus nii valikuid tegema. Milles siis nüüd küsimus? See, et EKRE kaotas nii suuresti on tema probleem. Kas nad ikka veel ei saa aru, kes moodustavad Reformi ja EKRE valijaskonna? Kui palju alla 30 aastaseid toetas EKRE-t? Polnud neid ju näha nende kihutuskoosolekutel.

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Juku

Mis sa kisad EKRE kallal-muid erakondi oli samuti ja hööveldati allapoole.

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  Ploodu

Hmm, ilmselt sellepärast, et EKRE on tänaseks ainuke, kes selle suhtes mingeid fantaasiaid aretab. Isegi Kesk suutis juba mitu aastat tagasi asjale pihta saada.

Luisa Iti-tüdruk
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Reformi käpik teeb publikule ajupesu, see on ju ootuspärane.

IRW
1 aasta tagasi

Kaabud pandi varna 😂

vara
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

irvitad

Peeter Pikivahe
1 aasta tagasi
Reply to  vara

Parem vara, kui üldse mitte!

Pamp
1 aasta tagasi

Ära pikivahet unusta , muidu võid tagant veel varem saada .