Ääremaastumine toimub ka valdade sees

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

OÜ Geomedia konsultant Rivo Noorkõivu sõnul kasvas küll elanike arv tervikuna, kuid kasvust ei saa osa kõik piirkonnad. Foto: kuvatõmmis

OÜ Geomedia konsultant Rivo Noorkõivu sõnul kasvas küll elanike arv tervikuna, kuid kasvust ei saa osa kõik piirkonnad. Foto: kuvatõmmis

Enamikus Eesti valdades on elanike arv viie aasta jooksul vähenenud, tõdeb OÜ Geomedia konsultant Rivo Noorkõiv.

Haldusreformijärgsel Läänemaal on elanike arv vähenenud 350 inimese võrra, suurim on langus olnud Haapsalu linnas, kus elanikke on viie aasta tagusega võrreldes 410 võrra vähem. 30 inimesega on plussis Vormsi ja Lääne-Nigula vald.

Eesti 79 omavalitsusest on elanike arv kasvanud 32s (40,5 protsenti omavalitsustest). „Olukord on keerulisem seal, kus tegemist hõreasustusega – seal on üha suurem oht ääremaastumiseks,” kirjutas Noorkõiv Maalehes.

Haldusreformile järgnenud aastatel 2018–2023 on Eesti elanike arv rahvastikuregistri andmetel kasvanud 13 491 inimese võrra ehk 1 protsent. Kuigi elanike arv tervikuna kasvas, ei tähenda see, et kasvust saavad osa kõik piirkonnad. Kasvupiirkonnad on Noorkõivu sõnul Harju-, Tartu- ja Pärnumaa.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
to vaatleja
1 aasta tagasi

Mis sa plärad- Sinu arvamuse järgi rabame kogu papi ja investeeringud Taeblasse, sest see koht on täielik mudaauk ilma valgustuse, kanalita jne- kool oli kokku kukkumas. Miks ise seal hakkama ei saadud- Noarootsil, Kullamaal jne. ei kurtnud ja ühineda ei tahtnud. Nn. väikevaldasid- Risti- Nõva, kes hakkama ei saanud ei keelanud keegi ka enne ühineda suurde kolhoosi, mis on nüüd ääremaa, kus põhi lausung on- raha pole ja ei tule- nälg ja tühjus ja ainult tuul ulub…, vaeseid , väeteid ja haledaid taga. Rahvaarv on kasvanud ukraina põgenike läbi, tuleb uus ja tugev rahvas, see annab lootust.

Kaits
1 aasta tagasi

Toidujulgeolek on niigi null..
Kui sõda tuleb ja poed kinni ja sodiks pommitatud..mida sööma hakatakse?
Puukoori ja inimliha?

Heinz
1 aasta tagasi
Reply to  Kaits

Mida sa sügisel tegid? Olid jalg üle põlve teleka ees, selle asemel, et metsas käia ja purkidesse hoidiseid sisse teha? Logard on sinu nimi ja keldris riiulid tühjad.

kui
1 aasta tagasi
Reply to  Heinz

veel mainida , et seened on korduvkasutusega toit, siis jätkub sul seda surmani ja ka tulevastele põlvedele

vaatleja
1 aasta tagasi

Ääremaastumist Läänemaal ei toimuks, kui Lääne-Nigula valla baasil ei oleks osad osavallad nii isepäised. Isepäisus ja mini vallana jätkamine on mitte tulevikku vaatav. Kas on vaja üleval pidada Kullamaal, Noarootsis, Nõval, Martnas osavlda koos ametnikega, kes tulid kaasa ühinemisel L-Nigula vallaks. Kui sellest tagmast lahti ei saada, jäävadki vallad virelema ja investeerimisvõimakuseta.

John
1 aasta tagasi
Reply to  vaatleja

Oleks veel Kullamaa ja Nõva, aga Palivere osavald? Vallavanem lihtsalt külvab raha.

Rahvuslane
1 aasta tagasi

Kollastes ja punastes karvastes kätes riigis pole kellelgi turvaline ega he olla!
Lisaks veel salajased eksperimendid elanikega, mis on võtnud värdvalitsuselt viimase usalduse 🙁
Nõuame inimväärset valitsust!

Juhhaidii
1 aasta tagasi
Reply to  Rahvuslane

Mida sa siin keskvalitsust kirud? Kohalik võim, mis valijana on sinu nägu, ei saa hakkama, milles keskvalitsus süüdi? Lõpetage see osavaldade nuumamine.

äraspidine riik
1 aasta tagasi

Kas nüüd hakatakse tunnistama, et see ‘haldusreform’ on läbi kukkunud? Võim ja rahad liiguvad keskustesse ja mujal sureb elu tasapisi välja. Sellest peaks nüüd ju iga loll aru saama. Ja enne ‘reformi’ toimunud vallavanemate avalik ära ostmine suurte summade eest, oli ju sulaselge korruptsioon. Kokkuvõtvalt vb öelda, et viimased aastakümned riiki juhtinud poliitilised jõud on käpardid.

Kati Nõdra
1 aasta tagasi

Mingil klounil oli ju oma mõttetut eksistentsi vaja õigustada.

Toits
1 aasta tagasi

Pigem kavalad sullerid ikka .

kõik
1 aasta tagasi

on tehtud selleks , et maainimene maalt ära koliks, pole tal enam kodu juures tööd ega majapidamist, teenused ära kaotatud ja ajalehtedes igapäevane kisa , et eestlane laisk ei viitsi tööd teha , toome siia umbkeelseid polte ja mutreid, kes rahulduvad kõigega, põllumajandussaadused, mida eestlane varem oma koduümbruses kasvatas on asendunud kahtlase väärtusega impordiga ja siis veel kari asjapulki räägib eestlaste vaimsest tervisest

jajah
1 aasta tagasi
Reply to  kõik

ja inimesed ise teevad ka kõik, et ei peaks maal rasket ja lolli tööd tegema. Ma mäletan veel väga hästi seda aega, kui maal elati ja kui palju pidi vaeva nägema. Ja suurem osa unistas kergemast elust, paremast tööst ja paremast palgast.
Täna on see muutunud mingiks veidraks ja nostalgiliseks mälestuseks.
Et maal elada ja ise hakkama saada, peab olema ettevõtlikust ja vastav iseloom. Umbes 90% inimestest ei vasta neile kriteeriumitele.

see
1 aasta tagasi

ilus sõna – ääremaastumine, mis toimub aga kohaliku võimu kindlal juhtimisel üha kiirenevas tempos, me pole seal hoitud

kah valija
1 aasta tagasi
Reply to  see

Mida te räägite? Kogu aeg kelkisite, et olete Tallinna kuldne ring ja nüüd järsku ääremaa. Mida setod, siis rääkima peaksid? Nendel tegus kogukond ja pole mingit vingumist kuulda. Hakake ükskord tööle ja vaadake, keda te ise valisite?