Metsküla kool võitleb eluõiguse eest

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 26

Fotod Urmas Lauri

Rahahädas Lääneranna vald valmistab kinniste uste taga ette koolivõrgu reformi, mis ähvardab sulgeda elujõulise Metsküla kooli.

„Küsimus on selles, kas meil peab igas piirkonnas olema kool,” ütleb Lääneranna vallavanem Ingvar Saare. On neljapäeva õhtu, akende taga lõõtsub kõle talvetorm. 170aastase Metsküla kooli saal on kooli päästma tulnud rahvast tuubil täis – lastevanemad, vilistlased, külaelanikud, õpetajad. Sokkide väel vallavanem seisab Metsküla kogukonna ees, et selgitada. Arutada, nagu ta ise ütleb. Kinniste uste taga ringlevates paberites seisab, et 2023. aasta 1. septembrist tegutseb Metsküla erakoolina.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
62 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati Põdra
1 aasta tagasi

Selleks, et raha kokku hoida, ei pea ilmtingimata väljaspool Lihulat asuvate koolide kallale minema. Lihtsalt paar näidet. Kas vallas PEAB olema ilmtingimata kaks munitsipaalhuvikooli? Saab teha nii, nagu Kosel, kus muusikakool, kunstikool ja veel miski ühendati üheks Kose Huvikooliks. Hoiaks paugupealt kokku ühe direktori palga ja saaks sellise juhi, kes samaaegselt armastab oma tööd ja saab ka normaalse palga. Lahendus saab olla ka selline nagu Põhja-Pärnumaal niihästi Vändras kui ka Pärnu-Jaagupis. Seal on üldhariduskool ja muusikakool ühise juhtimise all ning töötavad ka samas majas. Minu kommentaarist ärge otsige mingit muud tagamõtet, kui et – laias maailmas suudetakse üld- ja huviharidusega… Loe rohkem »

Hea ellu kaasa võtta
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Vahest mõtlen teatud tüpaažide peale, et mis ajendab olema pugejalik, reeglina ebakindlus. Miks lahkutakse direktori kohalt, miks naeratatakse alandlikult volikogu istungil. Olen sellist tüpaaži kohanud direktorite koolitusel, kus tüübi pugejalikkust tuli tähele panna. Aga vald on teist moodi, seal teeb koolitus spetsialistiks, kui on publikut.

Kati Nõdra
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Täiesti õige jutt!

Vend Pendel
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Selleks, et vallas valitseva nutuse olukorra üle aru pidada, poleks tarvis ka mingit Kihnu meest rahva ette lükata. Ausam ehk oleks, kui Metsküla rahvale annaksid aru kohalikud, kes volikoguski istunud – Silvia Lotmanil oleks ehk mõttekam küsitleda oma ema (LRVL-i ridades kandideerinut ning eelmises volikogus istunut), või Janar Sõpra, kultuuri- ja hariduskomisjoni esimeest, jne. Neid, kes Ingvar Saarest palju paremini vastuseid teaksid anda selle kohta, kuidas (ja kelle kaasosalusel) need valla rahaasjad hapuks läksid, peaks Lääneranna vallas jätkuma küll.

Tuule.
1 aasta tagasi

Terve elu ongi võtlus!!!

Hea ellu kaasa võtta
1 aasta tagasi
Reply to  Tuule.

Huulepulga pärast võitlemine ei ole norm.

Tyhi kyla
1 aasta tagasi

Häid koole on juba ammu liiga vähe. Vanemad ei pane põhjuseta oma lapsi Metsküla kooli. Hea kool on. Kooli ei tee heaks mitte miljonid eurod vaid seal antav haridus. Tahan et ka minu lapselapsed saaksid hea hariduse.

Lgbtqaap
1 aasta tagasi

Ma arvan, et riik kulutab Lääneranna koolide kulu suuruse summa igal aasta lgbt soomuutmise ajupesu peale. Kui omavalitsus ei suuda raha koolide jaoks saada, on vaja küll erakorralisi valimisi

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Lgbtqaap

Saite jälle midagi asjasse mittepuutuvat välja oksendada?

Lgbtqaap
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kuidas see asjasse ei puutu kui raha kulutatakse mingisuguse mõistusevastase tegevuse peale ja seejärel öeldakse, et raha ei ole ja pannakse koole kinni.
Oluline on ju see, et kohalikud koolid oleksid lahti ja aitaksid piirkonda elus hoida mitte see, et inimesed arvaks nagu oleks kuidagi võimalik sugu vahetada. Lgbt ühing sai aastaid tagasi pikema peioodi vältel riigilt ebaseaduslikel alustel rahastust mitmeid aastaid järjest. Kui asi välja tuli, siis leiti kiirelt ja sujuvalt seaduslik rahastamisvõimalus muudest allikatest.
Aga kooli puhul ei leita raha ega isegi otsita võimalusi. Prioriteedid on paigast.

Hea ellu kaasa võtta
1 aasta tagasi

Ingvar Saare “teab” probleemide lahendamise võtit – mitte lugeda Lääne Elu. Jah, siit Saare allakäik alguse sai, sest see piisk ajas ääreni täis vananenud kirjanduse fondi.

Ilse-Hobuliine
1 aasta tagasi

Jah, ma ka iga kord kahetsen, kui lugema libastun. Lugemisest loobumine on hea mõte, iseasi, kas iseloomu jätkub selle mõtte elluviimiseks.

Vot
1 aasta tagasi

Kui ikka kooli majandamine on kallis ja raha pole võtta…ega muud üle jää.

Kildne ring
1 aasta tagasi
Reply to  Vot

Paljud ei loe artiklit läbi. Sest see tasuline.Raha on. Artklus on välja toodud, et sama summa läheb Lääneranna vallal iga aasta Massu ratsaklubile. Ratsaklubi kuulub volikogu esimehe abikaasale.

Irw
1 aasta tagasi
Reply to  Kildne ring

Ise ju olete valinud selle volikogu . Mida külvad , seda lõikad !

4 põhikooli
1 aasta tagasi
Reply to  Irw

Kas irv õigustab volikogu?

Irw
1 aasta tagasi
Reply to  4 põhikooli

Huvitav kes selle volikogu küll valis ? Kas – ise tegi ?

4 põhikooli
1 aasta tagasi
Reply to  Irw

Irv, piinlikult primitiivne mõtlemine, et valijad õigustavad volikogu. Isegi õudne hakkab.

4 põhikooli
1 aasta tagasi
Reply to  Irw

Valija annab mõistuse?????

Irw
1 aasta tagasi
Reply to  4 põhikooli

Kui valijal ei ole mõistust ja valib volikokku mõistuseta olendid , mis mõistust ta siis tagasi tahab

4 põhikooli
1 aasta tagasi
Reply to  Irw

Kummal pool oled? (Valija versus valitu) Õnneks on lihtne küsimus.

Kaur.
1 aasta tagasi
Reply to  Kildne ring

Ohooo

Ilse-Hobuliine
1 aasta tagasi
Reply to  Kildne ring

Lääneranna ratsarikkaks!

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Kildne ring

Kuigi volikogu esimees on minu jaoks täielik m, olgu siiski õigluse huvides üks asi ära õiendatud.

See Massu ratsaklubi saadav raha on tegelikult seesama huvihariduse ja -tegevuse riigipoolne toetus, mille kohta pidevalt vingutakse, et seda muudkui vähendatakse. Riik on selle jagamise allapoole delegeerinud. ENT – seda raha tohib kasutada ainult sellise huvihariduse toetamiseks, mis pole munitsipaalomandis.

Lääneranna vallas on õpilaskoha maksumuse kompenseerimine vägagi arusaadav. Kool peab olema registreeritud õppekavadega EHISes. Selliseid erahuvikoole on täpselt kaks. Üldhariduse rahad tulevad teiselt realt.

Miks teised oma ala tegijad ei ole tahtnud oma paberimajanduse korda ajada, ei oska öelda.

Kati Nõdra
1 aasta tagasi
Reply to  Vot

Nagu kuulda, on kokkuhoiukohti muidki. Miski hoburahastus jooksis siit ntx läbi. Samuti peab üle vaatama vallateenistujate töö. Kas on neid just nii palju vaja ja kui palju keegi reaalselt tööd teeb.

Kait
1 aasta tagasi

Olen võtnud osa mitmel üritusel koolides, kus vallaesindajad on kohal olnud ja rääkinud oma seisukohti osalise sulgemise kohta. Jah, koolide osaline sulgemine on kurb. Väga palju on tulnud siia maale viimasel ajal elama koos lastega, nii mõnigi küla on uue hingamise saanud ja suur boonus on kogukonnas olev omanäoline kool või lasteaed. Nende sulgemise järel peaksid osad lapsed arvestama pea 1 tunni pikkuse koolibussi teekonnaga Lihulasse ja samakaua tulevad nad tagasi. Hetkel pole isegi tänasel päeval see bussigraafik mõistlik, endiselt näevad lapsevanemad praeguses olukorras vaeva et lapsed koolist ja lasteaiast koju saaks või hommiku kohal oleks- samas on see seadusega… Loe rohkem »

maaelanik
1 aasta tagasi
Reply to  Kait

Paremini ja õigemini enam öelda on raske.Tänud!

Ilse-Hobuliine
1 aasta tagasi
Reply to  Kait

Kait, terane tähelepanek – külarhvas kipub tõesti üsna osavõtmatult pealt vaatama, kui naabrit nahutatakse, justkui arvates, et teistele tehtud inetuste mahavaikimine või silmade kinnipigistamine on terve nahaga pääsemise garantii. Paraku on elu pahatihti näidanud, et järg jõuab varem või hiljem ka nendeni, kes seda lootust on hellitanud… Ja kui järg siiski nendeni jõuab, pole põhjust oodata, et keegi appi tõttab – ühed juba kahjutuks nahutatud, teised tasakesi ootamas, kõrvad ludus, et neist ehk läheb mööda see kibe piits.

Pentus Rahamannus
1 aasta tagasi

Ametnike arv kasvab riigis mühinal, neile raha jätkub alati.

Reformierakond hoolib
1 aasta tagasi

Möödunud aastal lisandus ca 1200 töötajat avalikus sektoris. Kulu neile on 40-50 miljonit. Kusagilt ei näe aga arstide-õdede-õpetajate-politseinike arvu kasvu. Maakoolile ja raamatukogule mõne tuhande või ka kümnete tuhandete leidmine on võimatu. Reformierakond hoolib, vali meid!

Irw
1 aasta tagasi

Ainult õpetajaid lisandus üle 400 . Arstid ,õed ei ole avalik sektor

Keit
1 aasta tagasi
Reply to  Irw

oo, seda ‘tarkust’ peab kohe laiemalt levitama, mine kooli õpetajaks!

kohalik elanik
1 aasta tagasi

Meie valda juhivad võõrad ametnikud, kes erinevatest linnadest siia kohale sõidavad. Huvitav oleks teada seda igapäevase sõidukulu maksumust? Neid inimesi kohalike kogukondade olukord tegelikult ei huvita. Raamatukogude kinni panemine on maainimeste suhtes väga äärmuslik võte. Koole on tõesti liiga palju. Valla parima st. Metsküla kooli kinnipanek kohaliku kogukonnaga vastasseisu minnes on väga lühinägelik. Sõidetakse buldooseriga kohalikest üle. Kas on arutatud ka vallamaja ametnike arvu vähendamist? Paar inimest vähendada oleks väga reaalne või ka rohkem.

IRW
1 aasta tagasi
Reply to  kohalik elanik

Aga küsi seda volinike käest . Vallavolikogu paneb ju vallavalitsuse paika . Ja mõtle siis kelle poolt valimistel hääletasid

vastus
1 aasta tagasi
Reply to  kohalik elanik

noh, kui tegemist on valla parima kooliga, siis ei tohiks valla peale erilist probleemi olla piisavalt lapsevanemaid kokku korjata, kes on selle nimel nõus mõne teise kooli kinni panema. Aga, kui raha ei ole siis ei ole.
Või, minu pärast kuulutage välja üleriiklik konkurss- eluõigusega koolid. Raha tuleb teatavasti ettevõtlusest. Kui kohalikus vallas meeldib magamas käia või niisama vegeteerida, siis ei teki ka omavalitsusele erilist tulu.
Ei aita ka riigiisade kirumine- seal on musttuhat teist kohta, kuhu raha jagada. Ja kui ei oska enda eest seista, siis pannaksegi kool kinn,

Nimi
1 aasta tagasi
Reply to  kohalik elanik

Kes valis volikogu – Lääneranna rahvas! – ja kes valimas ei käinud, vaadaku peeglisse, sest see on nüüd tulemus. Ja kes oli tegus ja tubli kohalik, aga ise volikogusse ei kandideerinud, vaid lasi sinna need, kes koolid ja raamatukogud kinni panevad – vaadaku peeglisse. Ja kelle valitu on volikogu liige – räägi temaga. Lgp Lääneranna rahvas – ise tegite, nüüd helbite. Kõik teiste kogukondade elanikud -palun õppige sellest. Kehtib ka Riigikogu valimistel – kui me ise ei vali ning taibukamad-arukamad meie seast ei kandideeri, tulevad teised ja teevad endile kasulikud otsused ja rahvas helbib seda suppi. Nagu täna Läänerannas, võib… Loe rohkem »

Maali
1 aasta tagasi
Reply to  kohalik elanik

Maali Kas teile pole mõttesse tulnud, et seda suurt vaklitsejate kogukonda tuleks nii palju vähendada, et vallas rahapõuda ei oleks

Maali
1 aasta tagasi
Reply to  kohalik elanik

Ärge laske nii kergesti endist üle sõita. Valda ei saa usaldada võõraste kätte. Nüüd siis näete, millega see lõpeb. Kohalik rahvas on nagu olematu.

Tom naabermajast.
1 aasta tagasi

Kui liita mitu väikest vaest valda,siis ei ole tulemuseks rikas suurlinn,kuhu kõik trügivad,vaid üks vaene suuremat sorti omaviletsus,mis ikka suure pauguga põhja läheb. “Tüüpiline Lihula.” Nagu meil öeldakse.

Arvos
1 aasta tagasi

See oli juba enne artoaasa klounaadi selge. Raha kusagilt ju JUURDE ei tule.