Praktilised nipid mahlase ahjuprae valmistamiseks

Lääne Elu

info@le.ee

Ahjupraad. Foto Vallo Kruuser

Nõo Lihatööstuse tehnoloog ja tunnustatud kokk Marko Kokmann jagab soovitusi, kuidas küpsetada aastavahetuse peolauale mahlane ahjupraad.

„Sobiv lihatükk valige eelkõige enda maitse järgi. Üldjuhul aga õnnestuvad mahlased liharoad kõige paremini ühtlaselt läbikasvanud struktuuriga seakaelakarbonaadist,“ soovitas Kokmann.

Prae valmistamisel kipub sageli ununema vana tõde ­– liha vajab enne küpsetamist tund aega toasoojas seismist. Liha kuivab kiiresti ja muutub sitkeks, kui tõsta see külmkapist otse pannile või ahju. Kokmanni sõnul küpseb toatemperatuuril seisnud liha kiiremini ning prae valmistamiseks kulub vähem energiat. Sama tõde kehtib ka lihatööstuste valmistoodete kohta.

Milline on õige temperatuur?

Maitsva ahjuprae valmistamise peamiseks nõksuks on õigesti valitud temperatuur ja küpsetamisele kulutatud aeg.

„Küpsetamise alustõde väidab, et kilo liha saab valmis ühe tunniga ning kaks kilo kahe tunniga. Sobivaim temperatuur küpsetamiseks on 170 kraadi,“ ütles Nõo Lihatööstuse tehnoloog. Antud reegel kehtib pöördõhuga ahjus küpsetamisele. Ahi tuleb enne kokkamist kuumutada soovitatud temperatuurini.

„Selleks, et praad oleks mahlane, tuleks tekitada lihale aurukeskkond. Seda eriti turult ostetud toorest liha kasutades, mis on üldjuhul kuivem. Poes müüdavate valmis praetükkide puhul on tootjad sellega enamasti juba arvestanud,“ tõdes Kokmann. Seega tasuks praad panna ahjupanni asemel küpsema kaanega ahjupotti või siis küpsetuskotti. Kinnises ahjupotis küpsetades tuleks sinna valada kuni veerand klaasi vett ja tõsta ahju temperatuur umbes 200 kraadini. Ahjukotis küpsetades valmib liha omas mahlas 170 kraadi juures. Kotti kogunenud leemest saab valmistada maitsva kastme.

Krõbeda kamara nipp

Krõbedam koorik tekib lihale siis, kui 15-20 minutit enne valmimist tõsta ahju temperatuuri kuni 200 kraadini. Ahjupotis küpsetamisel tuleks selleks ajaks võtta potilt kaas pealt. Krõbeda kamaraga ahjuprae saamisekse soovitas Kokmann küpsetada lihatükki esmalt kamar allpool, et see hauduks vedeliku sees pehmeks. Umbes 20-25 minutit enne valmimist keerata liha teistpidi ja tõsta ahju temperatuur 200 kraadini. Enne küpsetamist tasub kamara osa lõigata suupärasteks lõikudeks.

„Kui on soov saada pehmet nn rebitud liha, siis peab praadi küpsetama veelgi madalamal temperatuuril ning kauem,“ selgitas Kokmann. Selline liha vajab tema sõnul märksa rohkem aurukeskkonda. Pigem küpsetada seda ahjupotis, kuhu on valatud pool klaasi vett ning ahju temperatuur langetatud 150 kraadile. „Toit on valmis siis, kui liha laguneb kahvliga torkides laiali.“

Kokmann armastab ise eestipärast praemarinaadi. „Minu viimase aja lemmik on sinep koos õunamoosiga. Määrin sellega lihatüki juba eelmisel õhtul kokku ning maitsestan soola ja pipraga. Öö otsa hoian seda jahedas, kuid mitte külmikus,“ kirjeldas ta oma retsepti.

Soovitus valmistoodete küpsetamiseks

Kuna üldine hinnatõus on muutnud restoranis söömise väga kulukaks, siis eelistavad inimesed süüa tänavu rohkem kodus. Seda suundumust silmas pidades panustas Nõo Lihatööstus tervislike mugavustoodete arendamisse, valmistades aastavahetuseks muuhulgas kuus uut seapraadi nii mee-sinepi, jõhvikate, ürtide kui ka praesibulaga.

„Tarbija saab panna kvaliteetsetest komponentidest valmistatud liharoa koos karbiga ahju, ega pea maitsva toidu nautimiseks rohkem midagi tegema,“ selgitas Kokmann.

Valmistoodete serveerimiseks tuleb vaid järgida pakendil olevat juhendit, kus on kirjas küpsetamise temperatuur ja aeg. „Eemaldada tuleb üksnes paberist ümbris ja asetada karp koos kilega eelsoojendatud ahju. Kilele tehke eelnevalt kahvliga mõned augud sisse ning 15 minutit enne roa valmimist võtke kile üldse ära,“ selgitas ta üksikasju. Antud juhend on mõeldud valmistoote küpsetamiseks pöördõhuga ahjus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments