Jelena Baranova: kui on kauplus, siis küla elab

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Jelena Baranova on leti taga seisnud 22 aastat. Foto: Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Jelena Baranova on leti taga seisnud 22 aastat. Foto: Urmas Lauri

22 aastat tagasi jättis matemaatikaõpetajast Jelena Baranova Tallinna-elu sinnapaika ja hakkas Läänemaa külje all külapoodi pidama.

Teenuse pood, pisike kollase voodriga maja, kükitab tee ääres Läänemaa piirist kaheksa kilomeetrit Vigala poole. Kusagil pole hingelistki. Siis läheb uks lahti, tunkedes mees, hamburger pihus, astub välja, ronib kaubikusse ja lööb hambad sisse. Poe eeskoja uks jääb pärani. Eeskoja aknast paistab labidavars.

On 29. november, hall päev. 72aastane Baranova ütleb leti tagant tere, annab kätt, kallab kohvi ja pakub vahvlikommi, mis näeb välja justkui pisike tort. „Võtke, ärge häbenege, kui juba tulite!” ütleb Baranova.

Kohvi topsidesse valanud, nõjatub hallipäine naine letile ja pärib elava huviga: „Kuidas te meid leidsite?”

Teenuse pood on üle elanud koroonapiirangud ja elektri hinnatõusu. Viimased 22 aastat on seda pidanud Baranova. „22 aastat juba. Jah,” kinnitab ta. Kui Vologda pedagoogilise instituudi lõpetanud naine Tallinnas matemaatika- ja füüsikaõpetaja ameti maha pani ning poodi pidama hakkas, oli ta 50aastane. Natuke vana juba, nagu ta ise ütleb. Eesti keelegi sai naine selgeks alles Teenusel. Tallinnas polnud vaja.

1999. aastal kolisid Kasari jõe ääres Teenuse külas üle paarikümne aasta suvitanud Baranovid päriselt sinna, et oleks oma aiamaa – oma kurk, oma kartul, oma marjapõõsad. Poemaja peal oli silt, et anname rendile. „Aasta aega rentisime, siis ostsime ära,” ütleb Baranova. Sellest ajast peale on ta iga jumala päev leti taga seisnud ja poodi pidanud.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mamsel
1 aasta tagasi

Aga Kirbla pood pannakse kinni, kusjuures arvan, et Kirblas oluliselt rohkem rahvast kui Teenusel. Pluss ümberkaudsed külad Kasarilt, Võhmast, Vanamõisast jne.

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  mamsel

Mine siis poodi pidama,koht vabaneb!!

K.s
1 aasta tagasi

Läänemaale kohasem oleks kirjutada ntx. Dirhami poest ja selle peremehest…

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  K.s

Aita, no no no

Arvos
1 aasta tagasi
Reply to  K.s

Miks mitte. Vladik on tubli poiss.

OKi
1 aasta tagasi

Artmal on saanud kiitmise eest 10 miinust? Ilmekalt näide negatiivese hinnangu andnud inimeste arengutaset.

...
1 aasta tagasi
Reply to  OKi

miks te valetate? mina nägin 11 miinust oli!

Arvos
1 aasta tagasi
Reply to  OKi

Tundub, et antud poel on kadedaid konkurente? 😀

Õige!
1 aasta tagasi

tt

Piilupart
1 aasta tagasi

Kui on kaupluses viina ja õlut ning suitsu, siis küla elab. Võiks olla ka leiba ja piima.

Sass S
1 aasta tagasi
Reply to  Piilupart

Teenuse on kena koht ka ilma viinata !

Imelik
1 aasta tagasi

Ei tea kas elab ja mis elu, kui sealsete laste lapsepõlv on “belozka” ja “aljonuska” sokolaad 1,80 eest ?

Ja...
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

…mis nendes toodetes sulle ei meeldi siis? See et vene keeles on peale kirjutatud?
See on sama loll jutt nagu meie eelmisel presidendil, kes väitis, et nõukaaja laste lapsepõlv oli kurb, kuna kommi polnud.
Lisaks sellele, et meil oli õnnelik lapsepõlv, on olukord ka selline, et täiskasvanu iga näikse olevat vähem küüniline, kui presidendiproual.

Presidentuuri saanutel on üldse mingisugused erilised kiiksud maiustustega, üle-eelmise presidendi proua oli hädas Kalevi kommide ja transrasvadega, eelmine väitis, et tal polnudki lapsepõlves kommi ja sestap oli kõigil õudne lapsepõlv. Kas tõesti on Lääne Elu kommentaariumisse sattunud pr. Karis.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Ja...

“Kenad fantaasiad” teil… Lapsepõlv tundub alati õnnelik, küsimus on -mis on tegelikult ja millega võrreldes? See valik ja kogu eksponeeritu esindabki teie lapsepõlve ja seda “kultuuri”…. küsimus on – kas me peaksime seda esile tooma, “eluna” esitlema ja sellega rahul olema?
Vabandust aga vähemalt pool sajandit on möödunud ja loodan, et Eesti maaeluga ei ole sellel küll otsest pistmist (vähemalt eeskujuna).
Mitte ei ole asi kirjades (ega siis Snickers parem pole).

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Snickers on vägagi maitsev, kui ei teadnud! Pole vaja siin hakata tarka panema, mis on ja pole! Püsi teemas inimene!

Mul...
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

…oli lapsepõlves 100x korda rohkem teha kui poes käia. Vanaemaga käisin lavkas, ja suvel sai liitrite kaupa kalja joodud tsisternil oli kirjas KVAC.

Siiani ei saa aru, mis su soiu mõte on.

Hind on kõrge? Aljonuška on kole?

Väidate, et lapsepõlv in alati õnnelik ja samas seate Teenuse laste lapsepõlve õnne kahtluse alla, kuna on belozka” ja “aljonuska” on 1.80.

Selle aasta jõulutunnel kogub raha diabeetikutele. Üldse tasub suhkruga lõpparve teha, enne kui hilja.

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Mul...

Mida see suhkur sulle paha on teinud- oled rohkem reklaami ohver.Ära söö! Elu tuleb magusaks teha,kasvöi Aljonuskaga!!
Need vahvliga kommid oon-HEAD!
Miks köik venekeelne on nüüdsel ajal paha- kas on häbi,et omal ajal jooksid köik kooris ühte parteisse. Kui see lagunes-oh häda-jookstakse teisele poole tormi. See ka vöörakeelne .
Viha naabri vastu kasvatab viha ka naabris. Kas rahulik kooselu- ei enam kölba- häbi teile riiukukkedele, öppige esivanematelt tarkusi,kuidas saadi tagasi oma riik ja mida siis lubati vastastikku.

onon
1 aasta tagasi

viitsijad ja laisad ning vahet pole mis rahvusest nad on

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  onon

Muuseas- inimese laiskus on tee innovatsioonile- fakt (lihtsalt ääremärkuseks).
Olen pensionär, kasvatan kurke ja pean ka poodi- on kahtlemata kiiduväärt ja tegus – aga vaevalt see nüüd kohalikku elu kardinaalselt mõjutav sündmus on… arvan ma.

Artmal
1 aasta tagasi

Nii on. Tubli naisterahvas.

Kui nüüd teksti lugeda, tuleb välja, et poest tuleb tunkedes mees, istub kusagile kaubikusse ja lööb kellelegi seal kaubikus olnule hambad sisse.

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Artmal

Ära ole tähenärija ja kade!! Hea on,kui lähedal on väike pood,kust vajalikku söögikraami saab. Hangib poodi kaupa sealt, kust saab.Suured maaletoojad ei väikepoodidle müü ja hinnad körged Otse tootjalt-on odavam. Maali maalt on rahul, tuleb välja oma pensioniga.