Valitsuse energiahüvitised pidurdasid hinnakasvu

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Statistikaameti andmetel langesid tarbijahinnad oktoobris võrreldes septembriga 1,1%. Aastataguse ajaga võrreldes aeglustus hinnakasv 22,5%-ni. Hinnatõusu pidurdumise põhjus oli eelkõige energiahindade odavnemine – need alanesid oktoobris kuuga rohkem kui kümnendiku võrra.

Energiahinnad odavnesid muuhulgas seetõttu, et jõustusid valitsuse meetmed energiahindade osaliseks kompenseerimiseks. Energiahindade odavnemisega head uudised tarbijate jaoks siiski piirdusid, sest toiduainete ja tööstuskaupade kallinemine jätkus kiires tempos. Puu- ja köögiviljade hinnad tavaliselt sügisel odavnevad hooajalistel põhjustel, kuid tänavu oktoobris leidis aset kiire hinnatõus. Selle põhjuseks võivad olla põllumajanduse jaoks ebasoodsad ilmaolud ning kallis energia. Majutusteenuste, puhkusereiside ja üürihinnad odavnesid tavapärases hooajalises rütmis.

Eesti Panga prognoosi kohaselt ulatub tarbijahindade kasv sel aastal 19,1%-ni, kuid järgmisel aastal ootame hinnakasvu aeglustumist 7% lähedale.

Sulev Pert, Eesti Panga ökonomist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rahvas valis ekre
1 aasta tagasi

Selle valitsusega sõidame viimased 30 aastat allamäge, pole inimeste ostuvõime tõusnud ega elukallidus vähenenud 🙁
Nüüd ootame päris valitsust, valima!

Jah
1 aasta tagasi

Statistikaamet ajab pada, nad ei tea kohe midagi,võib-olla mõni hind ka langes, siis seetõttu, et ostmine on pidurdunud.

Rahvas
1 aasta tagasi

Kui liigkasuvõtmist keelaks inimeste südametunnistus või siis äärmuslikel juhtudel valitsus, poleks ka sellist absurdi, nagu (oodatav) inflatsioon olemas.