Anvar Samost: 10 aastat pika vaateta riigieelarvet

Anvar Samost. Foto: erakogu

Anvar Samost. Foto: erakogu

Eesti riigieelarve tegemine, selle sisu, eesmärgid (või nende puudumine) ja tulemused saavad alati liiga vähe avalikku tähelepanu.

Tegu on detailse ja mahuka kokkuleppega, kuidas meist igaühe, absoluutselt igaühe käest raha ära korjata ja siis peaaegu igaühele tagasi jagada. Kuid peale nende, kes otseselt eelarvet koostavad või sealt suuremaid summasid saavad, see paljudele huvi ei paku.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Külamees
1 aasta tagasi

Milles see pikk eelarve siis seisneks? Artiklis on teedeehitust mainitud. Rohkem häid teid, tähendab rohkem suht mõttetut ringikimamist, rohkemate autodega, mis neelavad selle peale rohkem kütust. Ja keik see tuleb meil sisse osta, st veel rohkem laenu võtta ja metsa ja turvast maha parseldada, et väliskaubanduse defitsiiti katta jne.
Nn arenenud maailmal polegi praegu pikka plaani, kahjuks ka Eestil mitte, selline on karm tõde. Mis see olla võiks ei ole miljoni ega ka miljardi dollari küsimus, see on ellujäämise küsimus. Ilmselt on vastuseid leida pigem sealt, kust ikka veel otsida ei osatagi – kusagilt loodusega tasakaalus elavatelt suguharudelt, amišitelt jt.

Seikspiir
1 aasta tagasi
Reply to  Külamees

Pikka plaani nii segases olukorras ei saagi teha. Pealegi on 4% intressiga laen 20+% inflatsiooni tingimustes ju puhas võit.

Külamees
1 aasta tagasi
Reply to  Seikspiir

Aga kui see lihtsalt ära söödakse pole ka muud võitu kusagilt näha, kui et korraks saab kõhu täis, sest tuleb jälle uut laenu võtta, et edasi söönuks saada. Aga just nii meie vennasvabariigid EL – dus nüüd elavad. Tõsi küll, nad vaatavad peale selle hoolega, et mõni väikese-Peetri võileib ei jääks söömata, enne kui nende oma. Nagu just selle LNG tankeriga juhtus. Aga kui sa oled väike Peeter, siis pead sellega leppima ja lootma, et suur- Peeter pisku ka sulle annab kui tema võileiva söömiseks läheb. Vist selles ongi praegu asja tuum, et miks Baltikumi inflatsioonid on absoluutses tipus –… Loe rohkem »

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Miks see rahajägamine peaksi tavainimest eriti huvitama sest ega meie eliidi poolt tehtavad manipulatsioonid eelarves ei kajastu !
Näiteks vabaühendustele eraldame nii ja nii palju aga kellele täpselt otsustame pärast ja kellele me kunagi ei anna sest nad topivad oma nina meite asjadesse.Suure kära ja läbipaistvusega eelarvest ei selgu miks raha läheb Utah`sse,miks miljonid on liigutatud Nordicasse jne.

Elisa
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Utah?
Miks?

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi
Reply to  Elisa

Meie riigiettevõtte sealsest põlevkivi ärist oled midagi kuulnud?Miks?