Kodumajapidamise reovesi vajab puhastamist

Lääne Elu

info@le.ee

Reovesi tuleb puhastada, mitte otse loodusesse juhtida. Foto Urmas Lauri

Margit Karu, Keskkonnaameti veeosakonna peaspetsialist

Piirkondades, kus puudub ühiskanalisatsioon, tuleb igal majapidamisel leida lahendus reovee puhastamiseks ja selleks on mitmeid võimalusi.

Kuna suvine puhkuste aeg on täies hoos, veedavad inimesed palju aega suvilates, kus ei pruugi ühiskanalisatsiooni olla. Igas kodus tekib heitvett, mida tuleb kindlasti puhastada, enne kui see loodusesse juhtida.

„Kui reovett ei puhastata ja see satub loodusesse, mõjutab see otseselt meie elukeskkonda. Reovesi rikub põhjavett ja võib põhjustada veekogude seisundi halvenemist. Soovime ju hoida oma elukeskkonna puhta ja tervislikuna ning selleks saab igaüks üht-teist ära teha ka koduses majapidamises,“ selgitab keskkonnaameti veeosakonna peaspetsialist Margit Karu.

Heitvett saab koguda kas kogumismahutisse, mida regulaarselt tühjendada tuleb, või rajada omapuhasti.

Kogumismahutisse kogumise lahendus pole kõige odavam, kuna reovee äraveo teenuse eest tuleb maksta. Lisaks sellele peab kogumismahuti kindlasti olema lekkekindel, et reovesi välja ei voolaks ja keskkonda ei saastaks.

Reovee puhastamiseks rajatakse ka pinnaspuhasti süsteeme. Kas valida imbsüsteem või filtersüsteem, sõltub sellest, kui kaitstud on põhjavesi.

Imbsüsteemi peab valima juhul, kui on nõutud mehaaniline puhastus. Imbsüsteemis imbub reovesi pinnasesse. Silmas tuleb pidada, et immutussügavus oleks aasta ringi hinnanguliselt vähemalt 1,2 m põhjavee tasemest kõrgemal.

Filtersüsteem valitakse juhul, kui nõutud on bioloogiline puhastus. Pinnasfiltri läbinud vesi juhitakse pärast puhastamist veekogusse.

Üks osa pinnaspuhasti süsteemist on septik, mida kasutatakse eelpuhastina. Septik on paak, mille põhja sadestub reovees sisalduv heljum. Ainult septiku kasutamine reovee puhastina on keelatud, et hoida ära looduse reostumise oht.

Kodumajapidamiste heitvee pinnasesse immutamiselekehtivad piirangud sõltuvad samuti põhjavee kaitstusest.

  • Aladel, kus on põhjavesi keskmiselt või hästi kaitstud, võib immutada kuni 5 m³ mehaaniliselt puhastatud reovett ööpäevas.
  • Nõrgalt kaitstud põhjaveega aladel võib immutada pinnasesse kuni 5 m³ mehaaniliselt puhastatud olmereovett ööpäevas, aga see ei tohi sisaldada vesikäimlast pärit reovett.
  • Kui aga reovesi on bioloogiliselt puhastatud, võib immutada kaitsmata või nõrgalt kaitstud põhjaveega aladel kuni 10 m³ ööpäevas.

Omapuhasti rajamine ja heitvee juhtimine pinnasesse pole vee kvaliteedi säilitamiseks lubatud joogivee salv- või puurkaevudele lähemal kui 50 meetrit. Näiteks kui kaevu ümber oleva hooldusala laius on 10 m, siis kaevu ja immutuskoha vaheline kaugus peaks olema minimaalselt 50+10=60 m. Veehaarde sanitaarkaitseala ja hooldusala nõudeid reguleerib veeseadus. Puurkaevude sanitaarkaitsealade ja hooldusalade kohta saab täpsemat infot Maa-ameti geoportaalist kitsenduste kaardilt.

Omapuhasti rajamine tuleb kooskõlastada kohalikus omavalitsuses.

Kui pinnaspuhastit ei ole võimalik rajada, siis tuleb kasutada heitvee puhastamiseks valmis- ehk kompaktpuhastit. Neid pakuvad mitmed firmad ja valides tuleks arvestada reovee koguseid ja selle koostist. Oluline on ka puhasti regulaarne hooldus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Majaomanik
1 aasta tagasi

Posti tänaval on ju nüüd vähemalt sadevete kogumise süsteem välja ehitatud eramajadele,kuid millegipärast on vähesed oma vihmavee torud sinna suunanud.

K.s
1 aasta tagasi

Lolliks låinud…Kui tilk diislit voi õli maha låheb on seakisa taevani, kui aga maha pandakse ntx 10 km asfalti on kõik ok…kuigi ühed naftasaadused köik…Mullast oled sa võetud ja mullaks pead saama ütleks selle kohta…

varsti
1 aasta tagasi

pole aega enam töölgi käia, peab päevad otsa prügi sorteerima ja reovett puhastama, must tulevik

inimesel
1 aasta tagasi

vaevalt hing sees sellest rohepropagandast tekitatud olukorraga, kas te seltsimees jumala poole pole pöördunud selle lihtsa probleemi lahendamiseks, tema ju kõik selle looja, las parandab siis oma möödalaskmised ära, inimene on ju jumala loodu ees võimetu ja jumal ei näinud küll kusagil neid filtreid ei inimesele ega loomale ette, varsti peab ka vaene vihmauss omale biopuhasti muretsema vist.

Pamp
1 aasta tagasi
Reply to  inimesel

Aga istuge kodus , eks lootke keegi teine tuleb tänavatele loosungitega v vikatitega …..