Galerii: Vormsi pidas kiriku uue katuse all olavipäeva

Egon Erkmanni foto

Vormsi tähistas 29. juulil traditsioonilist olavipäeva, mille tähtobjektiks oli seekord Püha Olavi kirik uue punase kivikatusega.

Enne keskpäevast jumalateenistus oli Vormsi vallavalitsuse hommikukohv rahvamajas, kuhu oli kutsutud vormsilased siit- ja sealtpool merd ning külalised. Vormsi neidude talharpa-ansambel esitas vormsirootsi lugusid ning Vormsi vallavolikogu esimehe Jaak Kaabeli ja vallavanema Maris Jõgeva tervitussõnad kõlasid nii eesti kui rootsi keeles.

Keskpäeval alanud jumalateenistusel teenisid EELK piiskop Tiit Salumäe, Lääne praost Kaido Saak ja Tallinna Rootsi-Mihkli koguduse õpetaja Patrik Göransson. Oma jutluses tõi piiskop esile Norra esimese kristliku kuninga ja hilisema pühaku Olavi taasavastamise, mille nimel on suurt tööd teinud Norra suursaatkond Eestis. Samuti peatus ta Vormsi kiriku taaspühitsemisel 1990. aastal ning pühahoone hoidmisel ja kestmisel.

Kell kolm kohtusid olavipäevalised Vormsi talumuusemi fika’l ehk kohvi- ja koogilauas.  Talumuusemi hoovis kõlas Vormsi talharpa ning Rootsi päritolu nyckelharpa muusika, mida kandis ette Vormsi Kodukandi ühingu esimees Torbjörn Helgesson. Eestlastele kõlas põnevalt laul „Ormö sången“ („Vormsi laul“), mille viis on tuttav laulust „Kas tunned maad“.

Laulu „Ormö sången“ esitati esimest korda eestirootsiaste laulupeol Haapsalus 1933.

Olavipäeva lõpetas vaimuliku rahvalauluansambli Triskele kontsert Püha Olavi kirikus.

Fotod Egon Erkmann ja Meeme Veisson

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
nagu
7 kuud tagasi

vene ajal, kirikust on tehtud tantsusaalid