Juhtkiri: kus on ehitusjärelevalve silmad?

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Haapsalus käib ehitamine täie hooga – just valmis sajandi projektiks tituleeritud Posti tänav, praegu käib veel sama projektiga käsikäes kaubamaja parkla ehitus. Kohe võtab linn ette järgmise suurema tee-ehituse, sest uue kuue saab Tamme tänav.

Juba valminud või kohe valmivate ehitustega aga tekib küsimus – kus on ehitusjärelevalve silmad? Nii Posti tänaval kui ka kaubamaja parklas oli järelevalve olemas, kuid apsakaid – ja päris korralikke – sattus ikka sisse. Paratamatult tundub üha enam, et nende töö piirdub objekti nägemata allkirja andmisega, mis tõendab, et kõik on korras.

Kui järelevalve oleks pidevalt kohal olnud ja oma tööd südamega teinud, ei oleks saanud Posti tänavale tulla ebaseaduslikke ülekäiguradasid. Samamoodi ei oleks saanud kaubamaja parkla tulla autojuhtidele kitsas ja nurgeline. Tõsi, parklates on mõõdud välja toodud vaid hea tavana, mitte otsese kohustusena.

Toidupood on koht, mille parklalt kindlasti kokku hoidma ei peaks ega autojuhte ebamugava parkimiskorralduse tõttu eemale peletama. Linna poodi sõidavad inimesed maalt spetsiaalselt kohale plaaniga soetada ühe korraga suurem toidukogus, et iga päev sõitma ei peaks. Autoga lähevad toidupoodi ka linnas elavad inimesed, kes soovivad korraga osta pikemaks ajaks toiduvarusid, mida käe otsas naljalt koju ei vea. Suurte toidupakkide autosse laadimiseks on aga vaja ruumi lahedamalt, kui seda praegu pakkuda kavatsetakse. Selleks, et inimesed mõnd teist kauplust ei valiks, peab parkla olema mugav.

Kui Haapsalu linnavalitsus ehitas Posti tänava meelega autodele ebamugavana, et vähendada autoliiklust, siis vaevalt linna ühe suurema toidupoe parkla eesmärgiks oli, et seal plekimõlkimised toimuksid. Ometi kukkus nii välja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sorts
1 aasta tagasi

ehitusjärelevalve ülesandeks on jälgida ehitusprojektist kinnipidamist, mitte hinnata projekti seaduslikkust.
kui ikka leitakse järelevalve vähempakkumise teel, siis ongi nii, et korra nädalas joostakse selle kabinetti allkirjade järgi.

Hendrik
1 aasta tagasi

Aga ma sõitsin täna 6 korda mööda posti tänavat lubatud 30-ga. Esmaspäeval viin oma ess klassi remonti ja arve saadan linnaviletsusele

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Hendrik

Miks sa selle essuga sõidad, osta auto!

Pss
1 aasta tagasi
Reply to  Hendrik

See on lubatud, mitte aga kohustuslik kiirus. Liiklusseadus ütleb, et juht valib sõidukiiruse vastavalt tee ja ilmastikuoludele.

Eesti NSV
1 aasta tagasi

Eestis ametnikud ei vastuta. See on korrumpeerunud ühiskonna üks peamisi tunnuseid ja see on võimalikuks saanud meil 20 a võimul olnud Reformierakonna valitsemise tulemusena. Kui on veel keegi, kes sellest aru ei saa, siis sellist inimest võib julgelt nimetada idioodiks.

Seal
1 aasta tagasi
Reply to  Eesti NSV

Kes peaks vabariikijuhtima, et lugu nii kohutav poleks?

EKRE
1 aasta tagasi
Reply to  Seal

Ainus erakond, kes korruptsiooni teemal midagi on üritanud ära teha. Ja mis on ka ilmseks põhjuseks, miks ta paariaks on kuulutatud. Ametnike soo tuleks laiali lüüa ning ükski teine erakond seda tegema ei hakka.

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Eesti NSV

Tere tulemast klubisse!

Jürka
1 aasta tagasi

See mis täna Haapsalus parkimisega toimub ületab kõik taluvuse piirid.Miks ei viitsi linnavalitsus probleemiga tegeleda jääb arusaamatuks.Mul ei ole lihtsalt sõnu enam…Kaua veel!?!?!?

Usun Innarit!
1 aasta tagasi
Reply to  Jürka

Sinu kannatused ei maksa midagi. Urmas pisaraid ei usu!

Seal
1 aasta tagasi
Reply to  Jürka

Mis toimub siis?

Kirp Conrad
1 aasta tagasi

putler on aruta
ukraina rahvast hävitab

KodanikS
1 aasta tagasi

Metsa tänava uues osas te pole suutnud bussipeatust ka ära tähistada. Parkimist keelavatest märkidest on autojuhtidel savi. Kui ikka Teele kohvikusse vaja saada pargitakse või keset kõnniteed. Nii need teed kagunevad, kui isegi prügiauto end kõnniteele pargib.

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  KodanikS

No kui Metsa tn peatust pole näha, siis ta ongi ju ÄRA tähistatud!

vot jah
1 aasta tagasi
Reply to  KodanikS

Ükspäev nägin sõitsid rolleriga. Noored

Kodanik
1 aasta tagasi

Ei vähenda see ebamugav tänav liiklust. Kes paarsada meetrit jalgsi liikuda ei viitsi see pargib ikka ukse ette. Laisad toidufestivali söödikud pargivad või purskkaevu äärde.

Sirje
1 aasta tagasi

Kus asuvad Posti tänaval ebaseaduslikud ülekäigurajad?

Seal
1 aasta tagasi
Reply to  Sirje

Surnuaia juures üks. Vuugivahe on pool senti ühel kivil laiem. Teisel ei ole

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Seal

Ahhaa, sellepärast see mõõdulint seal surnuaia müüri peal oligi ja mina loll mõtlesin, et ehitajad unustanud!

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Sirje

Tule puust alla! Krobelised kivid ülekäigu kohtadel on ohtlikud. Kerge komistada ja kukkumine raske kodanikel.Maalt linna tulnud asju hoidma-ei tea ohtikke kive ja kukkumine on paha.Urmas hangib haiglasse patsiente ?
Kas on unustatud silt- ülekäik OMAL VASTUTUSEL

Seal
1 aasta tagasi
Reply to  Ploodu

Maalt linna tulnul!? Peaks oskama ju käia küll siis. Maal ei kuku ju iga päev, kuigi seal igal pool peegelsiledaid teid pole.

Jaanus
1 aasta tagasi

Eks siis joonte vahele parkimine saab ka heaks tavaks mitte kohustuseks. Ehitusjärelvalvega on eestis üldse kehvad lood. Oma paberid oleks nad saanud nagu krõpsupakist ja täpselt ei teata mida peab kontrollima. Õnneks päris kõik pole sellised lambad.