Juhtkiri: elagu turud!

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Mis see turg õieti on? On see koht, kust osta kiiresti vajalikku kaupa? Vist mitte. Või koht, kust saab midagi, mida pood ei paku? Pigem seda, sest kodumaise ja värske poolest ei ole ketipoed alati just rikkad. Pigem on kas värske või kodumaine, aga mõlemat korraga… vaevalt.

Või on turul hoopis mõni muu funktsioon? Ehk ongi.

Kui Euroopa linnades ringi liikuda, kisub alati kohalikule turule. Need on suured ning mõnusa värske kaubaga, pakkudes kõike kohalikku ja hooajalist. Lõuna-Saksamaa suvelõpu ja varasügise turukauba hulka kuulub kindlasti kohalik veel kääriv vein, mida nad klaaspudelitesse ja traadiga korgi alla on villinud, ning värsked maisitõlvikud, Münchenis ka kohalikud valged vorstid. Frankfurdi turul müüakse kindlasti õunaveini. Olgem ausad, see pole tingimata kaasa võtmiseks, head-paremat saab ka otse turul tarbida. Ja neil turgudel vohab vaba ja sundimatu seltsielu.

Samas suunas liigub tasapisi ka Tartu turg. Alates sellest, kui turuhoone pärast järjekordset remonti taas avati, on sinna meelitatud pisikesi söögikohti, mis pakuvad pigem omapärast ja hõrgutavat kui midagi, mis kiirelt kõhtu täidaks. Ka korraldab Tartu turg mõningaid seltsielulisi ettevõtmisi.

Muidugi on Tartu Haapsalust palju suurem linn, nagu ka Tallinn, mis oma turuelu hakkas arendama enam-vähem sellest ajast, kui Balti jaama turg uue ilme omandas. Ka seal hakkab asi liikuma sinnapoole, et turul on täitsa mõnus aega veeta.

Need on suured linnad, kas väiksematel polegi lootust? On ikka, ja näiteid leiab ka Eestist. Jõgevamaa ääre peal, peaaegu juba Peipsi ligidal on väike Kääpa küla. Seal Kalevipoja muuseumi õuel tuleb juba 2016. aastast neljapäeva õhtuti kokku Kääpa OTT – taluturg otse tootjalt tarbijale. See pole ammugi ainult turg, vaid alati on ka väike kohvik, seltsielu, jutupeod ja kontserdid. Ning loomulikult kohaliku värske kraamiga kauplemine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tänapäeva
1 aasta tagasi

turg, mingi imelik putkamajandus, kust kaup saadakse ei tea keegi, isetegevuslaste, hobiharrastajate ja varimajanduse sümbioos, teatud aktivistide töömaa.

Imelik
1 aasta tagasi

Kahjuks (toonitan, et mul on kahju) ei ole see jutt adekvaatne. Me ei saa rääkida mingist toimimisest, kui käivet ei ole ja asja veab “kooskäimisena” mingi MTÜ. Turu algne ja ilmselt ka ainuke mõte on siiski kauplemine, mitte tsirkus- leian ma. Turg toimib tänapäeval hästi siiski suuremates linnades, kus on piisavalt ostujõudu, sest see tekitab konkurentsi ja hoiab hindu ohjes. Turg “eksklusiivse kauba” müümise kohana ei ole jätkusuutlik, ikka igapäevane tarbe- ja toidukaup. Märksõnad- värskus, hind, kvaliteet -tekitavad harjumuse ja nõudluse (teisiti ei saa) … arvan ma. Haapsalus on harjumus juba kadunud ja paljalt platsiga seda ei tekita ka. Näiteks… Loe rohkem »

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Igas linnas on turg ja meil isegi toimivad taluturud Ristil, Taeblas jne. Laatu peetakse keskustes Taebla, Kõmsi, Lihula jne, kõik toimivad, Haapsalus ei ole lihtsalt turul inimest, kes sellega tõsiselt tegeleks.

Imelik (see õige)
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

No-noh, isegi minu postituse all ei häbene sama aliase nimega trollida? Asjast … nagu näha, ei ole sul ettekujutustki, mis on tegelikult toimiv turg. Need kokkusaamised tralli ja hangeldamise saatel ei ole seda mitte. Eestis on tõenäoliselt üldse ainult ühekäe sõrmede jagu toimivaid turge. Turg on vajadus ja võimalus mõlemale osapoolele ja turu eelduseks on ka piisav käive ning regulaarsus, kui seda pole …pole turgu. Meil puuduvad kahjuks mõlemad osapooled- tootjad kes suudavad ja tahavad pakkuda ja ostjad kel on pakutava vastu huvi ja vajadus. Näiteks Lätis puhkusel olles, hakkas hommik igapäevaselt turukülastusega ja poest osteti seda, mida turul ei… Loe rohkem »

En.
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

To Imelik: Tõsi, nii ongi. Mäletan veel veneaegseid toimivaid turge. Need polnud üksnes härrasrahvale. Seal käisid ostlemas ka vabrikutöölised ja pensionärid. Värske kraami müüjad polnud taluniku moodi vaid tavalised linnaaiamaaga mutikesed, pensionärid või muu töö kõrvalt väikest põllulappi pidavad pered. Turuplats oli potipõllumeeste jäämäe veepealne tipp. Aga nüüd? Käputäis suurtootmisele vastuvoolu ujuvaid, regulatsioonidega ülekoormatud OÜ-sid püüavad müüa ekslusiivseid mahetooteid käputäiele, keskmisest jõukamale maitse- ja mahevärginautlejaile. Olen igati tervisliku toitumise poolt aga 2x kallimalt osta ka ei jaksa. Isegi kui turumelule lisada muu tingel-tangel – ikka ei meelita. Isegi kodulinna kohvikutes ei käi. Kes (kohalikest) käib, näitavad ka tänaste turukülastajate potentsiaalset… Loe rohkem »

sellel
1 aasta tagasi

nädalavahetusel korraldage turg lossiplatsil ja kiltsi lennuväljal