Turg hakkab tuure üles võtma

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Fotod: Urmas Lauri

Haapsalu turul on praegu ülihea aeg oma mainet tõsta, sest nii kehvas seisus, kuhu kauplemiskoht vahepeal langes, pole turg veel kunagi olnud.

Koroonapiirangute lõppemise järel pole turg kauplejate arvates siiski veel oluliselt kobedamaks läinud. „Ei, ta on ikka kehvaks jäänud,” ütles Künka talu peremees Veiko Lätt. „Inimesi käib vähem. Ma pole praegusest seisust õnnetumat aega näinudki.”

On teisipäeva pärastlõuna ning üks väheseid kauplejaid ongi Lättide pere: pereisa Veiko (32), pereema Jane (25) ja ema süles turvalise paiga leidnud pisike Liisa. Peres on veel kaks last, kuid neid tol päeval turul kaasas polnud.

„Ma olen siin pikalt olnud – olin väike poiss, kui esimest korda turul käisin, siis oli turg ikka turg: päeval ei mahtunud liikuma, oli müüjaid, asju. Kalureid oli palju. Nüüd pole enam väiketalusid, inimesed lähevad vanemaks…” meenutas pereisa Veiko.

„Laupäeviti ikka rahvast on,” lisas Jane.

„Laupäeviti on täiesti okei, siis inimesed käivad,” oli Veiko ostjale herneid kaaludes nõus.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
34 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
nimi
2 aastat tagasi

Käiks hea meelega turul ostlemas, aga kahjuks tööajasisse ei ole kirjutaud turu külastamist.

Mida v!?
2 aastat tagasi
Reply to  nimi

Miks sa laupäeviti tööl käid? Ei tohi tööturgu solkida! Vihaseks teevad sellised kohe!!!

Läänlane
2 aastat tagasi

Aeg on edasi läinud. Kaasaja inimene on nii mugav, et ei viitsi turule minna, lihtsam on toit koju tellida. Koroonaaeg ainult süvendas seda, et koju toitu tellima on hakatud.

Ei teagi
2 aastat tagasi
Reply to  Läänlane

See on selline linnake, et kes värskeid ürte või ubinaid tahab, see suudab neid ise ka niipalju kasvatada, või toob tuttava juurest linnalähedalt põllult. Linn on väike, rahvast pole ollagi. Igal äril on ju teada, et kui palju peab inimesi lähipiirkonnas olema, et hästi läheks. Ja turisti turule meelitamiseks peab küll mingi äge nipp olema

Linlane
2 aastat tagasi

Turg plats on suur, võimalus korraldada laatu, erinevaid müügipäevi, turg tuleb tööle panna, mida kahjuks ei tehta, kindlasti tooks see turule elu sisse.

...
2 aastat tagasi
Reply to  Linlane

khmm. Tegelikult on kõige tähtsam, et inimesi oleks turul, ostjaid ma mõtlen. Võid ju tsirkust ja laata korraldada, aga, kui inimesi pole, siis ei viitsi keegi müüma ka tulla enam. Kus inimesed siis on, küsite? Väga hea küsimus. Poodides on, sest turul on nii kallis kraam ja keegi eriti sealt osta ei taha kahjuks. Kuigi põllusaaduse maitsed on superhead, aga hind määrab ikkagi lõpuks. Käivad ainult mõned vanemad inimesed vanade aegade harjumusest, et äkki saab midagi, mida poes pole. Tänapäeval on aga poes kõik olemas.

Linlane
2 aastat tagasi
Reply to  ...

Laat pole mingi tsirkus, kui on mingi üritus on turul nii müüjaid kui ostjaid

...
2 aastat tagasi
Reply to  Linlane

kui sa nii fking tark oled, miks see linnaturg siis ei õitse juba!? Arvad, et kõige targem oled? Vastan. EI OLE. Kindlasti ei ole. Palju targemaid inimesi pole suutnud seda turgu käima tõmmata ja järelikult on näinud, et sellel atraktsioonil pole mõtet lihtsalt. Muinasjutud on alati ilusad, aga reaalne elu on nati karmim ja igavam tegelikult. Kõike ägedat võib teha, aga kui ikka ära ei tasu, siis peale ka ei tahaks maksta ju.

Mihna
2 aastat tagasi
Reply to  Linlane

Tsirkus on meil Toompeal

inimene
2 aastat tagasi
Reply to  ...

inimesed turule ei tule, kui seal on kolm müüjat…jah, paljud lähevad poodi aga selleks ongi vaja tööd teha, et turg elama panna. Väike kohvik, lastele nurgake, päev mil müüakse turul näiteks sooja leiba jne jne. Küll siis inimesed ka tulevad…

Imelik
2 aastat tagasi
Reply to  inimene

Turul oleks vaja müüa kala, nii värsket kui suitsu, seal olevad kalaputkad õieti ei tööta

turul
2 aastat tagasi
Reply to  inimene

peaks olema ka juba 06-st lahti sabigalovka, ehk õllekas, et saaks kohe vara hommikul pead parandada, samuti pandimaja, ka kino võiks olla, seal võiks, oleks, mida tahes olla

just
2 aastat tagasi
Reply to  turul

Õllekas on väärt mõte! Samas võiks puskarimüüjatel ka oma koht olla turul, aga alles peale kella kahte.

olud
2 aastat tagasi
Reply to  turul

…., et viimasedki külastajad minema kookseksid…..?

vanaema
2 aastat tagasi
Reply to  turul

Oleks, peaks,võiks olla, mida tahes olla…No tule hakka pihta, mida sa oleks, mida peaks, mida kino teeks….

arvan
2 aastat tagasi
Reply to  ...

kindlasti tuleks ka noored turule,kes ise ei viitsi või pole võimalust midagi kodus kasvatada, samas aga tahavad lastele head-paremat osta. Linn võiks kuidagi turu arengule kaasa aidata, et seal oleks rohkem elu.

tuleb
2 aastat tagasi
Reply to  Linlane

jah, vastav määrus välja anda, määrata turu töö eest vastutavad isikud, koostada turu töö plaan, moodustada komisjonid turu töö kontrollimiseks jne.

Uskmatu-Toomas
2 aastat tagasi

Sellisel territooriumil niisuguse turu pidamine on laus mõtetus.Aastatel 1950-1980 oli mõte olemas kuna kauplustes oli nagu oli ! Inimesed kasvatasid oma aedades ja käisid müümas aga nüüdseks on jäänud paar riideesemete müüjat,üks hooaegne lillemüüja ja paar kartuli,kurgi müüjat ?
Linn peaks selle putkamajanduse likvideerima,leidma investori kes olemasolevate hoonete asemel ehitab ühe kaasaegse linna vajadusi st.müüjate hulka arvestava turuhoone !

Kodanik
2 aastat tagasi

Inimesed käivad tööpäevadel tööl. Enamus kuni viieni õhtul. Isegi kella 1 aeg minnes on turg juba tühi.

....
2 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Tuleb minna pool üks, siis pole tühi.

supermarket
2 aastat tagasi

kes sa oled siin linnas , igapäevast toitu anna meile sa, kiidetud olgu su omanikud

Deleviisor
2 aastat tagasi

Kurb, aga tõsi
Või nagu eelmine perenaine ütles, et Haapsalu turg on täiesti pekkis…
See käib terve Haapsalu kohta kahjuks
Paras kolgas

turul
2 aastat tagasi
Reply to  Deleviisor

kallim hind, kui poes, kusjuures poe hind sisaldab km. ja kõiki muid kaasnevaid kulusid, rikas jõuab ainult turult osta. tõsi küll, tomatit ja värsket kurki ostaks turult, poes sarnanevad need kaubad teatri butafooriaga.

Nimi (vabatahtlik)
2 aastat tagasi
Reply to  turul

Miks üldse turult või poest kartulit osta, tee aga ise maha, rohi ja mulda ja muud jamad, sügisel võta üles ja mis üle jääb, müü maha, turul, 10 senti kilo ja rahvas peab sind hea sõnaga meeles!

maakas
2 aastat tagasi

kasvatabki ise oma köögivilja ja turule pole asja, turg oli linnarahvale ostukoht, enne kui saastamarketid ilmusid

Rae
2 aastat tagasi

Peale kartuli hinnaga 10 senti kg maha müümist löö kokku kulud, mis kündmisele, väetisele, vagude ajamisel, rohimisele jne. kulutasid…Ma ei usu, et isegi nulli jääd.

siis
2 aastat tagasi
Reply to  Rae

ära tegele jamaga, mine parem kalale

vanaema
2 aastat tagasi
Reply to  Deleviisor

Kui sa Deleviisorit õpiks TEleviisor kirjutama ehk siis see pekkis turg muutuks tailiha turuks. Haapsalu on väike tore vaikne mereäärne linn võta see teadmiseks

Andres olen
2 aastat tagasi
Reply to  vanaema

Provotseerib ehk trollib iga teema all. Pole vaja vaidlusesse asuda, itsitab sealpool ainult.

vega
2 aastat tagasi
Reply to  vanaema

vaikne neh, iga jumala nädalavahetus mingi kisakõride või mürade üritus,

Imelik
2 aastat tagasi
Reply to  Deleviisor

Huvitav teada, kes turu pekki keeras, järelikult peab selle vea siis parandama

turg
2 aastat tagasi
Reply to  Imelik

on üks rahapesu koht

vot siis
2 aastat tagasi
Reply to  turg

rumalus kuubis,,rahapesu,, no mida veel …