Juhtkiri: salajane määrus

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Haapsalu Posti tänava remont on käinud üle kivide ja kändude. Küll tuli talv vahele, küll jäid tänavakivid Ukrainasse – kuid pidulik avamine laupäeval siiski tuleb. Seda küll ilmselt mitte lõpliku lahendusega, sest nagu selgub, on linna peatänava ülekäigud ehitatud kividest, millega juba neli aastat ei tohi ülekäiguradu ehitada.

Kuigi Haapsalu linnapea Urmas Sukles tunnistab ausalt, et tema kivide keelu kohta ei teadnud, ajab aselinnapea Innar Mäesalu lahenduse vaid maastikuarhitektide süüks. See jätab mulje, et linn on olnud vaid tellija, kes pärast tellimuse esitamist ei näe vahepealseid ehitusetappe enne, kui kõik on valmis, ega saa arhitektile, projekteerijale või ehitajale öelda, et seaduse järgi nii teha ei tohi.

Haapsalu on linn, kus on ikka olnud palju ratastooliinimesi, sest siin on taastusravihaigla ja Viigi kool. Kas linnavalitsus määrusest teadis või ei teadnud, on üks asi. Teine asi on, et kasvõi valmis ülekäigurada vaadates ja hetkeks ratastoolis inimestele mõeldes pidanuks tööle hakkama häirekellad: kas kõige väetimad ikka pääsevad üle tee?

Mäesalu ütles, et on ratastooliga tee ületamist proovinud ja seda saab teha. Kellega või kuidas katse toimus, pole teada. Oma silmaga pole teed näinud ei Läänemaa invaühingu ega puuetega inimeste koja esimehed.

Isegi kui linn on katseid teinud, ei ole kõik ratastoolis olevad inimesed võrreldavad. On erinevaid toole ning ratastooliga liikujatel on vahendi lükkamiseks olenevalt puudest erinev jõud ja võimalused – üks võib krobelisel teel liikuda vabalt, kuid teine jääb hätta.

Täpselt sama reha otsa, nagu Haapsalu nüüd, astus kaks aastat tagasi Hiiumaa vald, kes lasi tänavu kevadel Kärdla keskväljakul ülekäigurajad ümber ehitada. Mis saab Haapsalu Posti tänavast ja kas aasta aega väldanud remont jätkub, selgub peagi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sellele
1 aasta tagasi

invarile tuleb ratastool linnas liikumiseks ametiauto asemele anda, siis näeb , millal avalduse lauale paneb

Imelik
1 aasta tagasi

Oh jah… nagu alati.
a) Tellija palkab pädeva ehitusjärelvalve
b) Projekteerija esitab projektdokumentatsioonis, millistele õigusaktidele tuginedes on ehitis projekteeritud…
c) Selliste “ups”-de vältimiseks on võimalik tellida projekti ekspertiis (paraku ei ole see antud objekti puhul kohustuslik)

jah
1 aasta tagasi

hädapärast saab ka roomata üle tee või kukerpallitada, aga see pole tavapärane ohutu käitumine

Jaaniussike
1 aasta tagasi
Reply to  jah

Hundiratast võib ka visata, ja… kel tiivad, nagu Urmas Lauril, see lennaku. Kõrgelt vaadates paistab kõik selgem ja helgem ka.