Jaanilõkked süttivad üle kogu Läänemaa

Elen Freivald

elen@le.ee

Foto 2016. aasta Haapsalu jaanitulest. Arvo Tarmula


Haapsalus tänavu avalikku jaanituld ei ole, üle Läänemaa on võimalik valida mitmekümne jaanipeo vahel. Esimene jaanituli süüdatakse juba sel nädalavahetusel.

Haapsalu linna avalik jaanipidu jääb ära, sest traditsiooniline jaanituleplats Aafrika rannas on remondis. Seal on vana laudtee üles võetud ja see asendatakse uuega. Linnavalitsus toetab aga kahe külaseltsi korraldatavaid jaanitulesid – Panga külas ja Asukülas. „Mõlemad üritused on tasuta ja ootame maale ka linnainimesi,“ ütles Haapsalu aselinnapea Tõnu Parbus.

Lääne-Nigula vallas on valida mitme jaanitule vahel, otsa teeb juba 18. juunil lahti Taebla. „Neil on päris mitu aastat olnud traditsioon, et teevad oma jaanitule varem. Näiteks Taeblal ja Paliverel pole mõtet jaanituld ühel ajal teha, sest sihtgrupp kattub,“ ütles Lääne-Nigula valla kultuuri- ja spordinõunik Varje Paaliste.

Teisipäevase seisuga oli Lääne-Nigula vallas registreeritud 11 avalikku jaanituld. Valik, millisele peole minna, tehakse Paaliste sõnul enamasti tutvusringkonna järgi. „Kindlasti müüb ka bänd, aga olen täheldanud, et inimene ei lähe jaanitulele kuulama A-klassi bändi, vaid selleks, et tuttavaid näha, suhelda ja et lihtsalt mõnusalt aega veeta,“ ütles Paaliste.

Mõni jaanituli on aga juba aastaid olnud teistest populaarsem. Lääne-Nigulas on sellisteks Palivere ja Piirsalu. „Palivere on müstiline paik, mis tõmbab inimesi juba aastakümneid. Jaanipäeva kultus käib Kuliste aasaga varjatult kaasas. Piirsalu on aastatega aga palju tööd ja vaeva näinud, et saada sihtkohaks, kuhu tahetakse minna,“ ütles Paaliste.

Enamik Lääne-Nigula jaanipidusid on tasuta, kuid kahele tuleb osta ka pilet. „Tasulised jaanipeod on Piirsalus ja Jalukses. „Viimane neist on varem teinud üritust pigem oma sõpruskonnale, kuid nüüd on nad laiendanud sihtgruppi,“ lisas Paaliste.

Seda, mis kell kusagil jaanituli süüdatakse, on korraldajate enda otsustada. „Mõni on reklaamis kellaaja täpsemalt välja toonud, mõned mitte. Sõltub sellest, kuidas sündmus on üles ehitatud,“ ütles Paaliste.

Lääneranna vallas oli kolmapäevaks kirja pandud kaheksa avalikku jaanituld, kuid nimekiri pole veel lukus. „Kindlasti tuleb juurde, eelmisel aasta oli 17 jaanipidu,“ ütles Lääneranna vallavalitsuse avalike suhete spetsialist Raahel Apsalon. Lääneranna valla peod ei alga nii vara kui Lääne-Nigulas. Esimene jaanipidu on 22. juuni Varbla kandis Mõtsu pargis. „Eelmisel aastal oli üks jaanipidu ka 18. juunil,“ lisas Apsalon.

Lääneranna valla suurim tõmbenumber on Apsaloni sõnul Lihula jaanituli, kuhu on oodatud esinema Tanel Padar. „Eelmisel aasta oli meil Lihulas Shanon ja päris palju rahvast tuli teda kuulama,“ lisas ta. Lihula jaanituli on Läänerannas ka ainuke, kus tuleb välja käia piletiraha, teistele on sissepääs tasuta.

Vormsis on kaks jaanituld – 22. juunil toimub traditsiooniline jaanituli Diby külas, 23. juunil jaanipäev Sviby sadama rannaalal. Viimasele on kutsutud ka esineja ja õhtujuht ning osa saab võtta retrodiskost.

Jaanituled Lääne maakonnas ja Lääneranna vallas

22. juuni

 • kl 18 Asuküla seltsimaja (Haapsalu), tantsuks ansambel Tuulest Viidud
 • kl 19 Pürksi mõisa pargis (Noarootsi). Jaanimängud ja võistlused, ansamblid Folksell ja Tarvo Valmi bänd
 • kl 20 Diby küla (Vormsi), traditsiooniline jaanituli
 • kl 20 Mõtsu pargis (Varbla), tegevusi suurtele ja väikestele, lõkke süütamine kl 22
 • kl 20.45 Jaanipäeva simman Varbla puhkeküla telkimisplatsil, õhtujuht Ersto Põlluaas, naisansambel Midrilind, tantsuks ansambel Metsik Lääs
 • kl 21 Lihula jaanik Lihula kõlakojas, peaesineja Tanel Padar, piletiga
 • kl 21 Vatla jaanipidu Vatla mõisas, õhtut juhib Lauri-Kare Laos

23. juuni

 • kl 16 Jalukse külas Oti talus (Oru). LääneJaaniRock, esinevad Arpo-Ro, Fuctor, Sorus, Riser, piletiga
 • kl 18 Paliveres Kuliste aasal. Esineb Eesti Improteater, tantsuks ansambel Respekt
 • kl 20 Rõude kiigeplatsil (Martna). Tantsuks ansambel Qvalda
 • kl 21 Kullamaa Rohumäel. Etendus Viljandi näitetrupilt, tantsuks Erich Krieger ja Tõnu Raadik
 • kl 20 Jaaniõhtu Ridasel (Karuse), peaesineja ansambel Vanaviisi
 • kl 20 Koonga jaanituli, ansambel Kapriiz
 • kl 21 Jaaniõhtu Virtsu pargis, tantsuks ansambel Kruiis
 • kl 21 Sviby sadama rannaala, retrodisko ja Vahuküla teatritrupp Järvamaalt

24. juuni

 • kl 16 Panga küla jaanituli (Haapsalu), tantsuks ansambel U-bänd, jaanilõkke süütamine kl 21
 • kl 18 Nõva keskuses, tantsuks ansambel Eesti Gun ja Liisa, videodisko, VDJ Martineero
 • kl 19 Roosta puhkekülas jaanipidu rahvakunstiseltsiga Leigarid
 • kl 19 Liivi kiigeplatsil, leedotuli arhailise meestelaulu seltsi ansambliga Lüü-Türr
 • kl 20 Piirsalu pargis, esinevad Risti rahvatantsijad, tantsuks ansambel Onud, piletiga
 • Kl 19 Jaanid Irtas (Koonga), ansambel RMP ehk Raivo ja Meelise punt

25. juunil

 • kl 19 Haeska jaanituli, tants ja murumängud
 • kl 20 Österby sadamakohvikus Anti Nöör lõõtspillil ja Margus Tokko basskitarril
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Merje
1 aasta tagasi

See mõttetute põhuorade kamp seal Partei majas võiks Linnarahva rõõmuks koos selle saepurust onniga Jaanilauba õhtul ennast põlema panna.. 😍 🥰 😍
No nii patriootilises mõttes

Merje
1 aasta tagasi

Auuuuu
Viimastel aastatel on keelatud olnud Jaanituli üldse… HAAPSALUS
VAHIME SIIN ÖSTERBY sadama tuld binoklitega
VENE jura peame taluma jaanuari alguses… 😍 🥰
Karm.. Aga tõsi…
Ja kui ei meeldi see Suklese Maffia.. Siis võib ju alati ära kolida

Nimi
1 aasta tagasi

Haapsalu linnal pile tõesti enam nuud kohta peale Africa ranna?? Millal üldse linn viimati korraliku jaanitule mingi ägeda bändiga linnarahvale korraldas??? viimased aastad on ikka üsna mage see asi olnud. Isegi külad ja väiksemad asulad teevad silmad ette.

mõni
1 aasta tagasi
Reply to  Nimi

nädalavahetus võiks linna ka rahu ja vaikus olla, siiber juba sellest lärmist ja mürast, minge kiltsi lennuväljale ja lõuake seal kui midagi teha pole. hoidke hagu kokku, talvel läheb vaja kui härmatis tagumiku vahel

Anna Tulla
1 aasta tagasi

Aga Iduvere , meitel ka tants ja trall ning kapell Tuti Pluti !

Taadu
1 aasta tagasi

Need Lihula jaanituled on viimastel aastatel sisuliselt mõne bändi kontserdid. Kultuurimaja juht on ammu maha käinud, oleks kiiresti vaja muutust ja mugavustsoonist väljuda. Ei tehta rahvale mingeid mänge ega muud traditsioonilist. Jube lihtne, kutsu tuntud bänd ja müü pileteid. Hei proua Lõke, tee ruumi tegijale. Kahju, et vallavõim seda mandumist rahulikult pealt vaatab.