Reservmajor Agur Benno: tulevik sõltub sellest, kauaks jätkub läänes sõjakat vaimu

Andra Kirna

andra@le.ee

Haapsalust pärit Agur Benno töötas viis aastat Moskvas Eesti kaitseatašee abina. Foto: erakogu

Haapsalust pärit Agur Benno, ajaloolane, reservmajor ja endine Eesti kaitseatašee abi Moskvas tõdes, et ka tema ei uskunud enne Ukraina sõja algust, et asjad nii käest ära lähevad.

Ühel juunikuu reede õhtul oli Benno sünnilinnas käimas ja leidis aega rääkida ajakirjanikuga Ukraina sõjast, Venemaast, oma tööst kaitseväes ja Haapsalust.

Millal te aru saite…
…et sõda pihta hakkab?

Et Putin sõdima hakkas, oli minu jaoks päriselt ka üllatus. Ma pole pensionärina juba peaaegu kaks aastat sõjaväe infosüsteemis sees, nii et uudiseid lugesin ajalehtedest. Kuna sel kõigel, mis seal 24. veebruaril pihta hakkas, ei ole mingit ratsionaalset mõtet, uskusin ka mina, et päris sõda ei tule. Et Putin saab selle, mida tahab, kätte lihtsalt niisama – ähvardades, pressides ja survestades.

Aga Venemaa ei ole siiski koht, kus saab ainult ratsionaalsusega arvestada. Läks viltu.

Viltu läks ilmselt väga paljudel.

Jah, nii välisvaatlejatel kui ka vene rahval. Rõhuv enamus neist ei aimanud, et asi niiviisi laheneb. Ja kindlasti tõmmati ka paljudel lääne analüütikutel tool alt ära. Nüüd on tagantjärgi tarku muidugi palju.

Kuidas endise sõjaväelase ja sõjaväeatašee abina toimuvat kommenteerite?

Sõjalisest aspektist on hämmastav, et ta [Putin – toim.] läks sinna just nende vägedega, mida kasutas.

Kas Vene sõjaväel on siis midagi paremat?

No kas just paremat, aga rahvaarvu poolest on neid rohkem ja sõjaväealasi oleks olnud ka rohkem välja panna. Kas tehniliselt paremat oleks olnud, ei julge ma öelda.

Algusest peale on arusaamatu, mida venelased saavutada tahtsid. Selle denatsifitseerimise jutu peale naeravad ilmselt ka surnud…

Ja kuidas seda plaani läbi viia? Korraliku läbimurde sooritamiseks kõikides suundades oli jõudu vähe. Kindlasti vähe selleks, et mingigi okupatsioonirežiim üles ehitada. Nii paistabki, et selle „kollektiivse Putini“ põhirehkendus oli, et nad võtavad Kiievi ära, saavad Zelenskõi kätte ja rahvas tervitab neid lilledega. Aga ei läinud nii. Ei õnnestunud Kiievit korralikult rünnatagi, rääkimata sellest, et oleks õnnestunud Ukraina territooriumist nii palju kätte saada, kui nad algul tahtsid. Nüüd on tagasi tõmbutud ja keskendutud Donbassile.

Lisaks igasugused muud, ka tehnilised hädad, mis neid on järjest Ukrainas tabanud. Võib öelda, et neil on läinud suhteliselt halvasti.

Perspektiiv on endiselt segane ja sõltub paljudest asjadest. Nii sellest, palju ukrainlastele abi antakse, kui ka sellest, kauaks sõjakat vaimu jätkub. Suurem küsimus on see läänes. Meie juures see pigem probleem ei ole.

Lääne abi jõudmine Ukrainasse tundub olevat probleem.

Mul pole täpset infot sellest, mis toimub. Abi andmine on ju kahe otsaga asi. Tihti kiputakse abiks pakkuma seda, mida endal tarvis ei lähe. Antud juhul on võibolla nii isegi kasulik, sest need on vanemad ja lihtsamad tarvitada.
Sõjamasinaid, mida antakse, otse rindele viia ei saa. Igasuguse masina tundmaõppimine võtab natuke aega. Samas tundub, et üht-teist on kohale ja rindele jõudnud ning seda juba tarvitatakse.

Arvestades, et olete mitu aastat töötanud just Moskvas, siis milline on Venemaa inforuum ja soov sõda jätkata?

Vene telekanalite vaatamine ei ole kindlasti midagi, mida võiks nimetada tervislikuks tegevuseks. Juba mõne aasta pärast suutsin vaadata ainult pühapäevaõhtuseid nädalakokkuvõtteid. Kas ta praegu hullem on kui siis… Võibolla on endal hullem, sest tead, et sõda, mis päriselt toimub, on hoopis muu kui see, mida seal räägitakse.

Milline on Venemaa ühiskond praegu – on nad jõudnud juba Stalini-aegse ühiskonna juurde või neil veel arenguruumi?

Stalini ajaga võrreldavat füüsilist terrorit ei ole selle mehe surmast siiamaani ju olnud. Hruštšovi ajal läksid asjad paremaks, Brežnevi ajal jälle pisut halvemaks. Inimesi siis ei tapetud, halvemal juhul pandi hullumajja või saadeti Iisraeli või Ameerikasse välja, kui ikka üldse ei sobinud.

Nüüd, Putini ajal, ka võrreldavas mastaabis inimesi ei hukata, kuigi vastaste mürgitamisi ja ajakirjanike tapmisi on ju olnud.

Kas lihtsal venelasel on ohutu öelda, mis ta asjast arvab, kui ta just ei poolda „spetsoperatsiooni“?

Ega ikka ei ole küll, paragrahv on olemas ja seda rakendatakse. Väidetavalt on jälle moeasjaks saanud pealekaebamine. Kaevatakse üksteise peale, õpilased kaebavad õpetaja peale jne.

Trahv on üks asi. Korralik vanglakaristus on aga ikkagi tükk inimese elust, mis kaotsi läheb. Põhjust karta on, isegi kui kohe maha ei lasta või Siberisse ei saadeta.

Mainisite „kollektiivset Putinit“. Kas see tähendab, et kui Putin sureb, ei muutu midagi?

Alati on ju võimalik, et läheb hullemaks. Venemaa valitsemiskorra ja poliitilise olukorra juures ei imestaks, et kui see, mis asemele saab, on veel kolm kraadi hullem. Uus смутное время (segaduste aeg) oleks väga halb.

Kui olukord Venemaal kontrolli alt väljub, on meil kui otsestel naabritel põhjust muret tunda. Halbu variante on rohkem kui üks.

On teil mingi selgitus, miks Venemaa pöörded lääne mõistes normaalse riigi suunas on nii harvad ja haprad?

Lihtsam seletus on, mida nad ka ise väidavad, et Venemaal ongi teistmoodi tsivilisatsioon ja nad ei vaja läänelikkust ja mädanevat kapitalismi.

Kas asjad hakkaksid paremaks minema, kui lihtne vene inimene saaks aru, et valides ta vastutab? Jah, aga ma kardan, et sinna läheb veel väga palju aega.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Kommentaarides oleme sõimamises maailmaklassi kuuluvad,meie teadmised sõjaasjanduses on maailma tasemel,lääs annab juurde miljardite eest kaasaegset relvastust aga millegi pärast need lollid iivanid oma romudega vallutavad ühe linna
teise järel ?
Kas meie ajakirjandus pakub soovunelmaid tõelisuse pähe või lihtsalt vassib ?

Neh
1 aasta tagasi

Noh, mõnedel riikidel ja rahvastel on iseseisvuse kontseptsioon ja mõnedel teistel jälle mitte. Sellepärast ei saa meie venelastest aru ja nemad meist. Paneme parem ilusasti maskid pähe, homod abiellu, toome migrandid sisse ja teeme seda mida välismaa onud ütlevad. Siis ehk lastakse Soomes ehitamas kàia kui me rohkem koledaid inimesi ei vali ja vihakõnet ei pea.

Hea Okkupant
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

See on kindel! Ilma Lääne tolerantsus nüüd kuhugi! Võib-olla sellepärast maksab Euro Liit Putinile 1 miljard dollarit päevas?
Tolerantsus – 100%

Juks
1 aasta tagasi

Eesti Wabariigi piir käib vastu Hiina müüri..

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Anname aga agu juurde sest meie Eestlased oleme maailmas kaalukeeleks,kui meie tahame siis meie piir hakkabki käima vastu Hiina müüri!
Sellepärast me polegi piirilepingut ratifitseerinud !
Teine asi on meie elatustase st.kaua võib helge tuleviku nimel …. ,alles üks helge tuleviku nimel periood lõppes 30 aastat tagasi ?

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Soome-ugri rahvad peaks tõesti oma ajaloolise territooriumi taastama. Maailmas tuleb pöörata uus lehekülg, need rahvad on olnud kindlasti rahumeelsemad kui rahvad kes praegu maailmas domineerivad. Kuigi seni on see taganud küll vaid kulgemise väljasuremise kursil, vs tagasihoidliku ellujäämise piiril. Kuidas maailmas väärtusi huvide asemel kehtestada – oleks see suur küsimus millele vastust praegu ei tea. Kõik kes praegu väärtustega vehklevad, püüavad vaid oma huvisid kehtima panna.

Ansip
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Oodake natuke veel , KaKa lubas mulle , et viib kolme rikkama riigi hulka , kiiremini , kui mina plaanisin …..

Kirp Conrad
1 aasta tagasi

Kõik sõjad on alustanud kreml
Ilma kremlita oleks ilmas igavene rahu

Kummaline maailm
1 aasta tagasi
Reply to  Kirp Conrad

Kas just kõik sõjad, kuid enamiku kindlasti, sealjuures kui mitte otse, siis kaudselt igal juhul.
Arusaamatu, mis vene rahval viga on, et nad peavad alati end muu maailmaga vastandama ja riidu kiskuma, selmet rahulikult äri ajada ning ise hästi elada ja teistel lasta sama teha.

Hea Okkupant
1 aasta tagasi
Reply to  Kirp Conrad

Puhtalt teoreetiliselt : kas see on normaalne, et Kiievi juhitud juudid, seitse aastat tulistasid Luganski ja Donbassi?

Waffen SS
1 aasta tagasi
Reply to  Hea Okkupant

Kas see on normaalne, et venelased okupeerisid Krimmi ja osa Donbassist?

Hea Okkupant
1 aasta tagasi
Reply to  Waffen SS

Ära vaata palju televiisor, see on ajudele kahjulik. Kui neid veel on

Neh
1 aasta tagasi
Reply to  Waffen SS

Nuh, kui Sa kõiki jõledaid mõrvu normaalseks pead, siis ei jäägi peale sõja muud lahendust üle. Ja denatsifitseerimise.

enamus
1 aasta tagasi
Reply to  Kirp Conrad

sõdu on alustanud sotsid, hitler, putler jne

Ansip
1 aasta tagasi
Reply to  enamus

Ja NATO

reaalsus
1 aasta tagasi

Saksamaad jt Euroopa riike ei tohi pimesi usaldada, vaid peab ajama järjekindlalt oma julgeolekut kindlustavat poliitikat. Vene ja Saksamaa on läbi ajaloo kokku mänginud üle teiste peade. Mingi väikerahvas ei lähe kellelegi korda.

kahjuks
1 aasta tagasi

läänel ei ole mingit vaimu või vaimsust- on ainult huvid. Ainult meie totukesed räägivad väärtustest ja röövivad oma rahvast sada korda kõrgemate el. hindadega, kui soomes. Kahjuks sellest väärtuste mulast tuba ei küta ega poest süüa ei osat.

postimees kirjutab
1 aasta tagasi

praktika on näidanud seda et me liigume tuumasõja kurisil 🙂 ja eesti tahab olla selle sõja rindejoone riik.

mälu
1 aasta tagasi

kui palju oli kasu sellest sõjakast vaimust ja kaerajaani tantsimisest alates eesti iseseisvumisest kuni 40 aastani, kui hääletust alistuti venelastele ja relvad maha pandi.

arvi
1 aasta tagasi
Reply to  mälu

täpselt sama moodi on eesti juba praegu jevr-oopale juudiseeksite eest maha müüdud .

Ansip
1 aasta tagasi
Reply to  mälu

Aga kõik see oli tänu riigireeturile PÄTSI teene .