Politsei keelab vaenuliku sümboolikaga avalikud koosolekud

Lääne Elu

info@le.ee

2019. aastal kandsid Haapsalus 9. mail Haapsalu kaubamaja juures punamonumendi juurde kogunenud rinnas georgi linte. Foto Arvo Tarmula

Seoses võimalike kogunemistega nii Pronksöö aastapäeval kui ka 9. mail keelab politsei 26. aprillist kuni 10. maini avalikud koosolekud, mis võivad õhutada vaenu ja kus kasutatakse agressori sümboolikat. II maailmasõjas langenute mälestamine ei ole keelatud, kuid seda ei tohi kasutada vägivalla ja vaenu õhutamiseks inimeste vahel.

Politsei keelab 9. mai tähistamisega seotud avalikud koosolekud ja seal sõjasümboolika kasutamise, et vältida provokatsioone. Keelatud on näiteks Nõukogude Liidu ja Vene Föderatsiooni lipud, georgi lindid ja NSVL vormirõivad. Esialgu kehtestatakse keeld Tallinnas ja Harjumaal, ka ei lubata selliseid koosolekuid Ida-Virumaal ning vajadusel laiendatakse keeldu üle Eesti.

PPA peadirektor Elmar Vaher sõnas, et II maailmasõjas hukkunute mälestamine peab tänavu 9. mail ja edaspidi olema erinev sellest, mida oleme näinud eelnevatel aastatel. „Eesti riik on suhtunud 9. mai üritustesse siiani tolerantselt, kuid Venemaa praegune tegevus Ukrainas välistab Eestis avalikud koosolekud, millega avaldatakse toetust agressorriigile ja kus eksponeeritakse sõjasümboolikat. Politsei on sel päeval väljas suurendatud jõududega, laseme sümbolid eemaldada, reageerime rikkumisele ning vajadusel peame kinni rikkujad, kes õhutavad vaenu või käituvad ohtlikult,“ ütles Elmar Vaher.

Keeld kehtib 10. maini, kuid vajadusel seda pikendatakse, sest vaenuliku sümboolika eksponeerimine ei ole Eesti avalikus ruumis aktsepteeritav ka muul ajal. „Politsei pöörab tähelepanu sellise sümboolika kasutamisele. Seni registreeritud juhtumite pinnalt saame öelda, et neid kasutatakse provotseerimise eesmärgil. Praegu politseinikud vestlevad inimesega, kes sümbolit kannab ja paluvad selle eemaldada, kuid 9. mai lähenedes oleme valmis vaenuliku sümboolika kasutamisel resoluutsemalt reageerima ning alustame selle osas ka menetluse,“ ütles PPA peadirektor.

Langenute mälestamine ei ole Eestis keelatud ja ka 9. mail võib hukkunuid mälestada kalmistul lille ja küünla asetades.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
need
2 aastat tagasi

võõrvõimu ülistavad kultuskivid tuleb kõrvaldada, me näeme kuidas ristisõdalaste kultusobjektid, ehk kirikud meid siiani ahistavad

Järelaitamistunnid
2 aastat tagasi
Reply to  need

tulevad kasuks.

venelasi
2 aastat tagasi

on käpu täis, aga nad on alistanud kogu nn.venemaa rahvad, keda siis oma propaganda ja massihüsteeriga endi heaolu huvides kahurilihana ära kasutavad.

Pluuto
2 aastat tagasi

Naabriga tuleb osata läbi saada, ega õelustega tüli norida. Ukraina sai, mida ise õhutas. Need vanakesed- kes tulevad mälestama oma noorust-läksid nemadki käsu korras armeesse.Mõtlematu on nüüd see keeld.
Kuidas sai Eesti tagasi oma riigi- siis olid asju ajamas targad ja pika meelega mehed. Suure Karuga osati käituda.Lubati sõbralikku suhtumist siia jäävate venelastega-nad on võrdsete õigustega eesti kodanikud.. Praegune keeld-kasvatab vaid paha verd. Tuletage meelde-ise marssisite punaste lippudega …kas häbi? Nooremad- lihtsalt kirete liiga ja tõmbate küll ämbriga häda kaela kõigile.

Uudo
2 aastat tagasi
Reply to  Pluuto

Miks nimetada vargaid/vägistajaid/tsivilistede mõrvajaid Suureks Karuks?

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Pluuto

Teil on mälu vääääääga valikuline!

Neh
2 aastat tagasi

Venelastega tüli üles kiskujad võiksid hetkeks mõelda millega see võitlus lõppeda võiks. Ukrainas hetkel õpitakse et venelastega tülitsemine võib hulga ebamugavusi kaasa tuua. Minu mäletamist mööda oli enne 2014dat aastat Ukrainas hulga rahulikum. Ahjaa, neid Javeline on nii palju venelaste kätte sattunud, et kui meil siin jamaks läheb siis Venemaa võib kohalikele demokraatiameelsetele jõududele neid veoautotäite kaupa saata. Relvade saatmine ju enam sõjas osalemine ei ole nii et kõik võivad seda teha.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Neh

Kui sinusugustele meeldib puutinit imeda, lase käia, aga ära valeta!

Neh
2 aastat tagasi

Et siis Sinu nägemus on et provotseerime kuni sõjani välja. Siis ise jooksed Washingtoni oma peremeeste juurde ja vahid telekast kui meil siin käib samasugune märul nagu Donbassis.

Lollidemaa
2 aastat tagasi

Keeld kehtib ainult kaks nädalat, siis võib jälle vabalt vaenulikku sümboolikat kasutada ja eestlaste üle irvitada. Aga eestlasi ahistama on see varga Elmari juhitud politsei valmis igal ajal.

hmm
2 aastat tagasi

olgu ajutine lahendus kuniks kriis läbi. sellised seadused ei lõppe kunagi hästi. keelatakse ära midagi pehmemat segastel põhjustel, lähen meelega sellega vehkima kui igasugust tsensuuri mittetolereeriv inimene, sh sõnade ja sümboolika suhtes, mida ise ei poolda. eneseväljendus on ja jääb eestis vabaks olenemata rahva või partei diktatuurist

georgi lint
2 aastat tagasi

võrdväärseks haakristi sümboolikaga ja keelata igaveseks

Pluuto
2 aastat tagasi
Reply to  georgi lint

Keeld kasvatab protesti ja viha-peaksid lähiajaloost mäletama seda!

Kuido
2 aastat tagasi

Aeg oleks ka Kaubamaja esine plats tasandada.. 😍

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Kas meil on politseiriik või? Politsei keelab, politsei lubab. Äkki nüüd ajakirjandus tõstaks natuke kvaliteeti ja kirjutaks teemast õigete mõistetega ja õiges sõnastuses. Muidu tundub, et kõige rumalamad ongi ajakirjanikud:)

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Tark hoiab suu kinni kui ei tea asjast!

Ehk
2 aastat tagasi

parem on see graniidijurakas sealt ära vedada. Panfiilofka tee, mis jäätmejaama läheb, oli ka punakotkaste betoonikärakatest surnuaed. Praegu ei ole seal midagi ja ka rüssä ei nuta ega käi sinna lilli viimas. Tuleb teha Ansipit.

arvaja
2 aastat tagasi
Reply to  Ehk

Tänane päev tuleb sellistesse provokatiivsetesse väljastumistesse väga resoluutselt suhtuda.Tähelepanelikkust politseile.

Pluuto
2 aastat tagasi
Reply to  Ehk

Eestlasi oli ka saksa armees =teine mälestusmärk neile.Lisaks vanglates hukatutele, siberisse jäänutele – oma kivi. See on ajalugu. Iga sugu leiab oma päeva mälestada ja tulebki käia siis kõikide kivide juures!!