Ministeerium tahab põhikooli lõpetamise eksamitulemustest lahti siduda

Lääne Elu

info@le.ee

Eksam. Foto: Arvo Tarmula

Haridus- ja teadusministeerium (HTM) soovib kehtestada alaliselt reegli, mis lubaks põhikooli lõpetada ka neil, kes oma lõpueksamitele pelgalt kohale lähevad, kirjutas ERR.

2020. aastal jäid põhikooli lõpueksamid ära ja läinud aastal, kui õpilased olid muist koolitundidest kodus veetnud, tehti erand. Haridusministeerium teatas, et kuna lastesse on kogunenud väga palju stressi, pole mõtet seda juurde lisada ning sestap seoti eksami tulemus põhikooli lõpetamisest lahti.

„Kuna see erand võimaldas näha, mida see tähendab, siis tänavu aasta on sellest erandist plaanis tehagi selline põhimõte, mis jääb kehtima,” ütles haridus- ja teadusministeeriumi üldhariduspoliitika osakonna juhataja Ülle Matsin.

Enne koroonat tuli põhikooli lõpetamiseks eksamil vähemalt “kolm” välja teenida. See eeldas, et pooled küsimused vastatakse õigesti. Nüüd soovib ministeerium viie palli skaala asendada protsendipunktidega, nagu see on gümnaasiumi lõpueksamitel ja teha nii, et lõpetamiseks piisab, kui eksamile kohale minna.

Matsin lootis, et nüüd, kui uued reeglid paika saavad, annavad need gümnaasiumidele põhjust oma sisseastumiseksamitest loobuda ja hoopis põhikooli lõpueksamitest lähtuda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Reformierakonna juhtimisel....
2 aastat tagasi

…..5 lollima riigi hulka! Hurraaaaaaa!

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Peale kaheksanda lõpetamist, kui läksin kooli kantseleisse lõputunnistusele järgi, siis oli seltsimees Padu jätnud mulle kirja, et üheksandasse klassi mind ei oodata! Ega ma poleks ka läinud, läksin sügisel hoopis TEMT- i, isal olid tutvused ja lõpetasin kiitusega!

Reinupoeg
2 aastat tagasi

Väga õige. Oma tuleviku eest vastutab ikka igaüks ise. Kes on usinad ja pea lõikab, saavad elus hakkama eksamiga ja eksamita. Olen kuuendast klassist alates eksameid teinud. Mittemidagi ei mäleta kõigest sellest, mis eksamiteks pähe aetud. Venekeele lullad, igasugu keemia, mata, füssa valemid … kirjand Gorki emast ….

lõbus
2 aastat tagasi

Lolli rahvast lihtsam valitseda, paku ainult leiba ja tsirkust!

Nojah, aga
2 aastat tagasi
Reply to  lõbus

lõpetagu see tobe testimine ära ükskord, läheb eluke normaalsusesse tagasi. Kes haigena end tunneb kooli ei lähe. Nii nagu see on koguaeg olnud ju.

Hea Okkupant
2 aastat tagasi
Reply to  Nojah, aga

Te ei pea minema ühtegi testi tegema ja keegi ei nakata teid. Lastel on tugev immuunsus ja selle hävitamiseks antakse neile vaktsiin, mis on nõrgenenud Corvette-19. Laste ründamine on liiga palju.
Ma arvan, et see nõuab KaPo tööd selle juhtumi väljaselgitamiseks

ETV
2 aastat tagasi

Maailma kõige targem rahvas 😀 😀 😀

selge see
2 aastat tagasi

õpetajakond vananeb, pole neid, kes tahavad õpetada….eksamite tulemused langevad. Lihtsam on tõesti teha eksam ainult neile, kes seda soovivad. loodame et nii ei juhtu meie meditsiiniga,sest arste jääb ka järjest vähemaks…..

kel huvi see läheb
2 aastat tagasi
Reply to  selge see

Aa-hah, lepime sellega, et õpetajaid nagunii ei jätku? Saadame siis kooli need, kes tahavad seal käia. Siis õpetajaid veelgi vahem vaja. Oleks absurd ju.

aga
2 aastat tagasi

õpetajaid ei jätkugi ja valitsusel pole mingit plaani, kuidas õpetajaamet populaarsemaks muuta…….seega minnaksegi lihtsamat teed. Mis ei tähenda,et see õige on.

Raul
2 aastat tagasi

Siit on vaid üks samm edasi kohustusliku koolihariduse ärakaotamiseni. Mis siis ikka, teeme selle sammu ära. Kirja – ja arvutamisoskust võib ju ka panga teller või siis õigemini robot-teller kontrollida, kui laenu küsima minna. Ülejäänud jant ongi ületähtsustatud.

Pähh
2 aastat tagasi
Reply to  Raul

Jälle häda. Normaalne idee ju. Egas õppimiskohustus kuskile ära kao. Õppida tuleb ka ilma eksamiteta.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Pähh

Nagu Venemaal, viinale piirhind, et proled osta jõuaks ja telekast rohkem meelelahutust! Jess, elu lill!

Huvitav naljatilk
2 aastat tagasi

Teil paistab peas ainult viinamõtted oleva!?

krõmpsluu
2 aastat tagasi

Oregoni osariigis ei pea 12 klassi lõpetanu oskama ei kirjutada,lugeda ega arvutada muidu mustanahalised kes on seal enamuses ei saakski kooli lõpetada.Nikita Sergejevitsi lubadus,et püüame ameerika kinni ja läheme mööda hakkab teoks saama.

Martin
2 aastat tagasi
Reply to  krõmpsluu

Ilma paanikata paluks. Teatud tasemekontrolltööd peab iga õpilane siiski edukalt sooritama, et üldse edasi saaks minna.

tulevikus
2 aastat tagasi
Reply to  Martin

…järgmisena saab ju needki kaotada. Miks mitte? Lapsel kergem, ei ole raskust vaja tekitada.

Romet
2 aastat tagasi
Reply to  Martin

Tasemetöid ei hinnata Eestis juba ammu. Õpilastele pole nende tulemused mingiks takistuseks koolis edasi jõudmiseks.

Martin
2 aastat tagasi
Reply to  Romet

Nüüd tehakse nii uuesti. Ole teadlik!

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  krõmpsluu

Ehk lugupeetud “krõmpsluu” viskab oma Oregoni hariduse kohta mõne vettpidava lingi ka, muidu kõlab see jutt üsna koomiliselt, arvestades mu järgnevat lõiku.
Ja eriti huvitav oleks näha seda mustanahaliste enamuse kinnitust – vihjeks niipalju, et Oregon on USA kümne kõige valgema osariigi hulka kuuluv, mustanahalisi on seal viimase rahvaloenduse järgi alla kahe protsendi. Ja tasuta lisavihjena veel, et üheski Ameerika osariigis ei moodusta mustanahalised absoluutset enamust, no D.C. on ainukese ringkonnana seal lähedal.
Niisama mulli ajamiseks võiks ikka natuke nutikam olla… 🙂

krõmpsluu
2 aastat tagasi
Reply to  AVS

Vabandust lugupeetud loomakaitsja aga mustanahaline on isik kes oma nahka ei pese,Oregonis elavad ikkagi neegrid ja seda kui palju neid seal elab ei tea keegi,sest neid on seal võimatu kokku lugeda.Artikli nende õppeedukuse kohta leiad Objektiivi arhiivist,vist eelmse aasta novembri või detsemri numbrist.

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  krõmpsluu

“Ta pöörleb siiski!”… Üldiselt oleks tore midagi väites siia link panna. Kuid samas – kui lugupeetav ammutab oma teadmisi sellisest mainekast teadusajakirjast nagu Objektiiv, siis on asi selge ning rohkem küsimusi mul ei ole 🙂

Huvitav naljatilk
2 aastat tagasi
Reply to  AVS

No ja sa ise!? Kas objektiiv on siis ainult lausvalede levitaja, et ei peaks seal avaldatud uskuma? Paluks ka siis linki, mis on objektiivis avaldatud, aga täiesti vale! Krdi päevalehe kummardajad ajavad juba tõesti naerma

Huvitav naljatilk
2 aastat tagasi

Nagu arvata võiski, ei tule sealt avs ilt mingit linki, mille alusel ta maha teeb korralikku meediakanalit. Lugemas käinud on, aga vastust netu ja see on sellepärast, et võtke teadmiseks, objektiivi uudised on samuti kontrollitud ennem avaldamist vähemalt kolmest usaldusväärsest kanalist, sarnaselt meie peavoolumeediaga! Lihtsalr, päevaleht ehk mõnda asja ei avalda, mida aga objektiiv seevastu teeb ja see ei ole ju valeuudis sellepärast. Maailmavaated on erinevad, muud midagi.

En.
2 aastat tagasi
Reply to  AVS

AVS. Objektiivis on ka rubriik “Meediakriitika”. Paku end saatesse faktikontrollijaks. Iga kell võime siis yotubest “Meediakriitikast” vaadata, kuidas sa Objektiivi poolt edastatud infot ja algallikaid tühistad. Ausalt, mine mine! Andri Kiige ja Makarovi Juri ei hakka su üle ilkuma nagu ERR-i kanalid Helmete üle. Nad kuulaksid uue vabatahtliku eksperdi kindlasti ära ning me kõik saaks olla tänulikud veelgi objektiivsema Objektiivi eest. (PS. Oregoni neegrite hariduse kohta ei väida ma midagi, sest ei mäleta konkreetset artiklit ja otsimiseks pole aega. Üldjuhul aga, kõrvutades Eesti peavoolukanalite edastatut Objektiivi uudistega mõjuvad viimased faktitihedama ja usutavamana).

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  krõmpsluu

Noo, kui objektiivist, siis jah, ei vaidle!

Just
2 aastat tagasi

Mõistlik lahendus

teeme nii
2 aastat tagasi

Kui õpitulemused olulised ei ole, siis iga viitsija, kes kohale tuleb, võiks põhikooli lõpetada kiituskirjaga. Kellele aga tunnistus koju viiakse ja seda pakutakse, sel võiks paar nelja peale sokutada. Ei saa ju stressi lastele tekitada – ikka kiituskirjad kõigile.

NIMI
2 aastat tagasi
Reply to  teeme nii

Kuhu me niimoodi välja jõuame?
Igapäevast ajakirjandust lugedes on näha et ajakirjanikud ei oska enam kirjutadagi.
Noortele on tundmatu sõnade kohustus ja vastutustunne tähendus…
Eksamid peavad siiski jääma ja nende tulemusi tuleb arvestada!
Milleks muidu üldse koolikohustust? Kelle vanemad viitsivad lapsele lugemise selgeks õpetada ja 10 piires arvutama, see on õnnelik, kelle omad mitte, see läheb kraavi kaevama!