Lapsele makstav elatisraha muutub väiksemaks

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Riigikogu kiitis kolmapäevasel istungil heaks seaduse, millega muudetakse alaealisele lapsele elatise maksmise korda. Praegu on miinimumelatise summa pool kuupalga alammäärast, mis asendatakse õiglasemate ja paindlikumate elatise arvutamise alustega.

Seaduse järgi tuleb elatise summa kujunemisel arvesse võtta lapse reaalseid vajadusi, vanema võimalusi ja lapsega koos veedetava aja hulka, samuti tuleb arvestada, mitut last vanem üleval peab pidama ning kellele makstakse lapsetoetust ja lasterikka pere toetust.

Seaduse järgi on elatise määramise aluseks baassumma 200 eurot, mida indekseeritakse iga aasta 1. aprillil ja millele lisandub igal aastal kolm protsenti eelmise aasta keskmisest brutopalgast. Elatise hulka arvatakse ka riiklik lapsetoetus ja lasterikka pere toetus, mille võrra väheneb kohustatud vanema maksekohustus. Kohtule jääb endiselt õigus vanemate sissetulekute erinevust ja lapse vajadusi arvestades elatist suurendada või vähendada.

Seaduses on toodud erand, et kaitseväeteenistuse ajal elatist maksta ei tule, kuna laps saab ajateenija või asendusteenistuja lapse toetust. Seadusega ei muudeta kehtivaid kohtuotsuseid ega kokkuleppeid, aga nähakse ette üleminekusäte, mille järgi külmutatakse poole töötasu alammääraga seotud elatised praegusel tasemel ja miinimumpalga tõustes need ei kasva.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
руслан
2 aastat tagasi

кастрируйуфсьэхйухоффктоприньалтакойзакон пустьанина200евросоввмьэесьатспажывут хдьэанибудутжыть? наулитсэ? скокастоитсньатьквартиру? йэсли квартирайэсть,анаищо недитьэй, тоистьдьэтьамдайутпажытьнаметрахрадитильа иэтодалжноучытыватса ибафтаройрадитьэль жывущыйатдьэльно сваимьэтры впользованийэнепредаставльайыт. курткаприличнаязимньяйа вкаубамаястоит 160-190 евро, этопочти фсьасуммаалимьентов, тойэсть если вноябрьэ дочэри купили куртку тойэй а ккурткьэ ищо зимнийэштаны за 90 евро иновыйсвитэр за 66 евро, то йэй ужэможно недаватьпажрать ибодьэнихньэту. это какайа безатвтественность властьэй принимать законы, каторыйэ не саатветствуйут риальным расходам!!! пусть тагда ввдиут закон, что радитильу к зарплатьэ дабавльайут минимальнуйу зарплату накаждава рибьонка! ибо рибьонак ващэто требует расходов неменьше чем расходы навзрослава радилиля!!!!!

Läänlane
2 aastat tagasi

Noh ,,küünetehnikud´´

Kole
2 aastat tagasi

valitsus on Eestil praegu.

Vambola
2 aastat tagasi

asendatakse õiglasemate ja paindlikumate elatise arvutamise alustega. Mida???

Õige 🙂
2 aastat tagasi

Täitsa õige. Nüüd saab laisad emmed ka tööle sundida.

milleks
2 aastat tagasi

lastele raha, kui nälg väga pitsitab võtke kott ja kepp ja tulge omavalitsuse ukse taha kerjama