Koroonaviiruse kogus reovees üle Eesti on mõõdukas

Lääne Elu

info@le.ee

Reoveeuuringu tulemused 16.-20. augustil. Allikas: Tartu ülikool

Reoveeuuring näitab, et koroonaviirus on nädalaga üle Eesti ühtlasemalt laiali läinud. Ühtegi väga suure viirusekogusega asulat kaardil pole, samas on väikese viirusekogusega kohti vähemaks jäänud.

Uuringu juhi, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni sõnul on Eesti keskmist olukorda iseloomustava indeksiga võrreldes koroonaviiruse kogus mõnevõrra suurem Harjumaal ja Lõuna-Eestis. Sel nädalal võeti proove peale suuremate asulate ka väiksematest kohtadest, kokku 60 kohast.

“Tulemustest näeme, et viirus levib hoogsamalt suuremates asulates. Väiksemates kohtades on olukord veel rahulik,” ütles Tenson.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele ka väiksemates asulates. Sel nädalal võeti proove üksnes suurematest asulatest, proovid kajastavad ööpäeva jooksul puhasti läbinud vee olukorda ning annavad usaldusväärse pildi asula nakkustasemest.

Uuring võimaldab avastada varjatud koldeid, annab infot viiruse leviku hindamiseks enne haigusjuhtude tuvastamist. Proovide kogumisel teeb Tartu ülikool koostööd Eesti keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid.

Proove analüüsitakse Tartu ülikooli laborites.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments