Eestirootslaste kultuurikandjad on Juta Holst ja Mattias Reinholdsson

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Eestirootslaste kultuuriomavalitsus andis täna Haapsalus toimuval eestirootslaste laulu- ja tantsupeol Juta Holstile ja Mattias Reinholdsonile üle eestirootslaste kultuurikandja tiitli koos Hans Pöhli medaliga.

Traditsiooniliselt annab eestirootslaste kultuuriomavalitsus igal aastal välja kaks kultuurikandja tiitlit – ühe Eestis, teise Rootsis tegutseval eestirootslaste kultuuri jäädvustajale.

Aastaid Eesti vabaõhumuusuemis töötanud ajaloolane Juta Holst on uurinud eestirootslaste ajalugu ning võtnud kümnel aastal koos Eesti kunstiakadeemia üliõpilastega osa Noarootsi asustuse uurimisest ja ehitiste jäädvustamisest. Ta on kirjutanud raamatuid eestirootslaste riietumistavadest, Spitami külast ja rootslastest Pakri lahe ümbruses.

Lisaks sellele on Holst 1988. aastast olnud aktiivne mitmetes eestirootslaste organisatsioonides ja on praegu eestirootslaste kultuurinõukogu liige.

Teine kultuurikandja, Naissaare juurtega Mattias Reinholdson on aastaid olnud Rootsis ilmuva eestirootslaste ajalehe Kustbon peatoimetaja ja sealse eestirootslaste organisatsiooni Svenska Odlingens Vänner juhatuse liige.

Eestirootsi kultuurikandja tiitlit annab eestirootslaste kultuuriomavalitsus välja 2015. aastast. Kultuurikandja tiitliga kaasneb Hans Pöhli medal, mida aastas antakse välja kuni kolm medalit.

Esimese kultuurikandja tiitli pälvisid Russwurmi tõlkija ja rannarootsi ajaloo propageerija Ivar Rüütli ning Pakri muusikakultuuri jäädvustaja ja elus hoidja Endel Enggrön. Eelmisel aastal said kultuurikandja tiitli Hjalmar Enggrön ja Osmussaare külaselts. Kokku on medali saanud 14 inimest, nende seas ka Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments