Õpilasleiutajate konkurss ootab nutikaid lahendusi

Elen Freivald

elen@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Eesti Teadusagentuur koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga korraldab tänavu 13. korda riikliku konkursi nupukatele leiutistele, kuhu on oodatud osalema noored eelkoolist kuni 12. klassini. Konkursi võidutöid ja preemiaid jagatakse nii õpilastele, juhendajale kui ka parimale koolile auhinnafondi raames 25 950 eurot.

Konkursi raames on oodatud kõik ideed, mis aitavad lahendada igapäevaeluga seotud probleeme. „Just suvi on leiutamiseks parim aeg, kus üheskoos perega või ise midagi põnevat välja mõelda,“ ütles Eesti teadusagentuuri vanemkoordinaator Katrin Saart.

Koordinaatori sõnul ei saa leiutamine kunagi otsa ja alati on uusi ja põnevaid lahendusi, mille peale keegi veel tulnud ei ole. „Samuti ei pea olema noore juhendaja tingimata õpetaja, vaid võib olla ka vanem vend-õde või lapsevanem,“ ütles ta.

Saart lisas ka, et varem on leiutajate konkursi raames lapsed lähtunud sellest, mis nende elu mugavamaks ja lihtsamaks teeb. Eelmise aasta silmapaistvad tööd olid näiteks: „Pisiloomade puuri paigaldatav karvapüüdja“, „Valgusega järjehoidja“ ja „Tiiginiiduk“.

Mullu said Läänemaal 6-7 aastaste laste riikliku III preemia Taebla lasteaia noored Loore Vaarmets, Grettel Rodima ja Karl Rohtla. Lisaks sai III preemia ka tööde juhendaja Helle Ilumäe laste töö „Puutod“ juhendamise eest. „Kui on olemas idee, kuidas olemasolevat täiendada või näed probleemi lahendust, siis tuleb konkursil osaleda. Hea võimalus oma mõtte nähtavaks tegemisel, isegi realiseerumisel,“ lisas Ilumäe.

Kolmanda kooliastme kategoorias sai Läänemaa I preemia Vormsi Lasteaed-Põhikooli 8. klassi õpilane Marvin Palotu töö eest „Nori lehed“, kes leiutas viisi, kuidas teha Eesti vetes kasvavast rohevetikast nori lehti. I preemia pälvis töö eest 1000 eurot.

„Marvin arvas, et isetehtud sushi on loodusele jainimkonnale väga kasulik, sest ära jääb teiselt poolt maailmatransport, naftat kasutatakse vähem, isetehtud röstimata vetikadon tervisele kasulikud ja odavad,“ ütles Marvini ema Marion.

„Juba väikelapse eas tuleb keelamise asemel lapsi suunata lahenduste välja mõtlemisele, kuidas üht või teist asja ohutult teostada. Suunata märkama detaile ja nendevahelisi seoseid,“ ütles Ilumäe.

Möödunud aastal osales konkursil 728 noort 642 ideega. Osalejaid oli üle Eesti kokku 12 maakonnast ning 69 koolist, lasteaiast ja huvikoolist. Tänavu on võimalik töid esitada kuni 15. oktoobrini Eesti Teadusagentuuri kodulehe kaudu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
KodanikS
2 aastat tagasi

Teie kes te Haapsalu linnas oma krossikatega pläristate ja garaažide vahel kärutate, minge võtke osa ja tehke midagi targemat.
Kas tõesti pole kuskil linnast väljas mingit ringrada, kus saaks baarutada ja see hirmus plärin ei häiriks inimesi?