Nakkusohutuse tõendamata jätmisel külastajale piletiraha ei tagastata

BNS

Külastuskeeld. Foto: SA Kuressaare Haigla
Külastuskeeld. Foto: SA Kuressaare Haigla

Esmaspäevast ehk 9. augustist kontsertidele ja etendustele kehtima hakkavatele senisest karmimate osalemispiirangute valguses annab tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) teada, et kontsertide ja etenduste külastajad, kes oma nakkusohutuse tõendamata jätavad, üldjuhul oma piletiraha tagasi ei saa.

TTJA poole on pöördutud küsimustega, kas ja kellel on uute, rangemate koroonapiirangute tõttu õigus piletiraha tagasi saada.  “Kui 2020. aasta alguses ei suutnud keegi koroonaviiruse levikut ja sellega kaasnevat ette näha, siis nüüdseks on juba pikalt räägitud järgmisest koroonalainest, vaktsiini vajalikkusest inimeste tervise ja ühiskonna toimimise tagamiseks ning sellest, et nakkuse suuremal levikul hakatakse nakkusohutust kontrollima,” ütles TTJA peadirektor Kaur Kajak.

Samuti on teada, et paljudes riikides on juba mõnda aega ürituste ja restoranide külastuseks tulnud esitada nn koroonatõend.

“Nii ürituse korraldajad kui ka tarbijad peavad seega arvestama, et asjaolude muutumisel ei pruugi saada üritust plaanitud moel läbi viia või et sellega kaasnevad lisakohustused. Igaüks peab omalt poolt tegema mõistlikult võimaliku, et nakkuse levikut piirata, ega saa eeldada, et nakkuse suuremal levikul võib üritusel oma ohutust tõendamata osaleda,” tõdes Kajak. “Parim viis kaitsta end ja teisi ning tagada ürituste toimumine, on vaktsineerida.”

Osaleja peab ise tõendama enda nakkusohutust, esitades tõendi vaktsineerimise, COVID-19 läbipõdemise või negatiivse testitulemuse kohta. Kui korraldaja leiab, et tõendite kontrollimine on liiga keerukas või kulukas ja otsustab seetõttu ürituse ära jätta, peab ta pileti ostnutele raha tagasi maksma.

Kui üritus toimub, aga osaleja ei soovi või suuda asjakohaselt nakkusohutust tõendada, ei ole tal üldjuhul õigust raha tagasi saada. Korraldaja võib omal soovil külastajatele testimise mõistlikel tingimustel korraldada.

Uue nädala esmaspäevast kehtima hakkavate reeglite järgi peab ürituse korraldaja kontrollima kõigi osalejate nakkusohutust, kui osalejaid on siseruumis üle 50, välitingimustes üle 100 , üritusi üle 6000 osalejaga siseruumis ja üle 12 000 osalejaga välitingimustes ei või üldse korraldada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahi nalja
2 aastat tagasi

TTJA ajab suus ikka igasugust jama ja ullikesed kohe usuvad. Juhul kui pilet soetati enne piirangute kehtestamist siis peab igal juhul teenusepakkuja kas pileti tagasi ostma või võimaldama testimist. Teiseks niikuinii teenusepakkujad pakuvad testimist, sest ainult loll ettevõtja loobub võimalusest teenida ilusal suvel raha. Kolmandaks ei ole ei TTJA, Tööinspektsioon, Ravimiamet jm kunagi põhiseaduse mõistes põhiõiguste määratleja ega ka tõlgendaja. Tavaliselt suvalised mutrikesed ja seda peaks meedia ise kõige paremini mõistma, kvaliteeti on vaja tõsta ja seda ka LEs.

Arvos
2 aastat tagasi

Kelle neid üritusi praegu üldse tarvis on? Statistika protsendinumbri suurendamiseks?

En.
2 aastat tagasi

Väga huvitav, et gestaapolik selekteerimine toimub just riigisisestel rahvaüritustel aga mitte riigi piiril selle ületajaid rangelt kontrollides. Tõenäoliselt on ka kosmosejaamas siseneja-väljuja vastutus välismõjude mittelaskmisel jaama suurem kui jaama teises otsas oma igapäevatööde tegijal.

Voroona
2 aastat tagasi

Lõpuks ometi -riik peab ju korralikke inimesi kaitsma tüüpide eest,kes seadustele ja valitsuse korraldustele sülitvad. Aga veelgi parem oleks sellistele pileteid üldse mitte müüa…Neile võiks selle pileti eest teha näiteks kõrgushüppe võistlusi lennuväljal.

Jaanus
2 aastat tagasi
Reply to  Voroona

Millistele? Kahtlaselt sarnane jutt kunagisele kommaritele. “Oleme kõik võrdsed, aga mingi osa inimesi peab ennast võrdsemateks”. Et peedistame ühte gruppi inimesi kuna valitsus ja nende käsilased seda tungivalt soovitavad.
Ükski tegelane ei vingunud kui siga aia vahel kui gripp eelnevatel aastatel inimesi hauda viis, aga kui nüüd kasutatakse gripi ladinakeelset tähendust on paljud inimesed paanikas. Rumalusel puuduvad igasugused piirid.

Nojah aga
2 aastat tagasi
Reply to  Voroona

Ma arvan, et kõikidele külalistele peab tegema kiirtesti, sest need vaktsiinid ju ei hoia viiruse edasi kandmist ära. Järest rohkem tuleb kahjuks neid välja.

Jaanus
2 aastat tagasi

Omastamine on omastamine, vahet pole kas on gripilaine või ei. Kui inimene on oma aja eest teenitud rahaga ostnud pileti ja ürituse korraldaja omastab selle ilma teenust vastu pakkumata, on see vargus.

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Jaanus

Eks see lahendatakse lihtsalt ära. Pileti ostmisel nõustud teenusepakkuja tingimustega ja sealt edasi on väga keeruline hakata midagi vastupidist väitma