Turvalepa raba turbavaru hakatakse taas uurima

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mis uuringute järel saab, sõltub sellest, kas Turvalepa rabas on piisavalt turvast. Urmas Lauri

Poolteist aastat tagasi said Turvalepa ja Võntküla elanikud kergemalt hingata, sest Turvalepa rabas turvast kaevandada soovinud Peatec OÜ loobus plaanist. Nüüd on kaevandamisoht taas tekkimas, sest osaühing Eesti Killustik on rabas alustamas geoloogilisi uuringuid.

Aastal 2016 kandis keskkonnaminister oma määrusega Turvalepa turbatootmisala kaevandamisega rikutud ja mahajäetud turbaalade nimekirja ning seda ümbritseva turbamaardla kaevandamiseks sobivate turbaalade nimekirja. Sellest määrusest lähtuvalt tahabki Eesti Killustik uurida Turvalepa mahajäetud tootmisala ja seda ümbritseva ala turbavaru.

Varem on turbavaru uuritud 1987. aastal ning 1995. aastal tehti seal mahajäetud turbatootmisala jääkvaru uuring. Hinnanguliselt on Turvalepas vähelagunenud turvast 30 000 tonni ja hästilagunenud turvast 70 000 tonni.

Eesti Killustik tahab aga täpsemalt teada, palju se

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Urmas
2 aastat tagasi

Igale Turvalepa küla kinnistu omanikule, keskkkonna muutmise kompensatsiooniks, 100000€, ja siis uuesti arutusele kas ollakse poolt või vastu. Nii lihtne see ongi. Alghind mitte alla mainitud summa per. kinnistu.

Tahan elada vabas riigis
2 aastat tagasi

Eesti maavara ja Nokia on ekre – praegu saaks veel riigi päästa, ainuke erakond, kes seda suudab 🙂

Kopp on ees
2 aastat tagasi

Vb leidub seal kulda ja kalliskive, kui vähe sügavamale kaevuda?

kosmopoliit
2 aastat tagasi

Külale pumbamaja, sest kraavitamise korral jääb küla ilma veeta

geograafia
2 aastat tagasi

Läheb lahti, ei peata isegi looduskaitseala ega rikutud vesi karstialal ,nagu teame , masinad peale ja võtta ,mis vōtta aga annab.

Neo
2 aastat tagasi

Turba kaevandamine toob piirkonda veeprobleeme sest kuivandatakse ühtlasi piirkonnas olevaid veevarusid……

putukas
2 aastat tagasi

Rabasid ongi liiga palju, las ettevõtjad võtavad neist kasumi välja, mis see meile ikka teeb! Ka Rail Baltic aitab sellest võsast lahti saada.

Ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  putukas

Selle turba hävitamise mõju loodusele on teadlased kenasti lahti seletanud. Kadutage palun google otsingumootorit, saab rohkem infot.

OMG
2 aastat tagasi

jee loodusele kallale jälle. Sa killustik kasvata midagi ja müü siis see maha hiinale, aga kergem on kaevandada ja raiuda, kui midagi kasvatada.

hehee
2 aastat tagasi
Reply to  OMG

ja kasvatatakse neid mingeid asju miks? kas mitte selleks, et ühel päeval see kraam rahaks teha? Ei maksa asju ilustada. Ka kasvatamine on tootmine.
Aga vahet ju ei ole, mida inimene teeb- keegi ikka rahul ei ole. Ja nagu nõiaväel ilmuvad alati tagantjärgi mingid tarkpead, kes kes arvavad teadvat, mis õige on.

OMG
2 aastat tagasi
Reply to  hehee

No loe uuesti nn tarkpea! Ma kirjutasingi, et müügiks midagi kasvatada.

kes või
2 aastat tagasi

mis on eesti killustik, milleks seda tühja loba siia kirjutada