Sten Roosi muinasjutuvõistluselt tuli Läänemaale kaks auhinda

Elen Freivald

elen@le.ee

Steni muinasjutuvõistluse võitnud Helen Carmel Boyers kirjutas loo sellest, kuidas tekkisid sõnad „kõuts” ja „pastel”. Arvo Tarmula
Eelmise aasta Sten Roosi muinasjutuvõistluse võitnud Palivere tüdruk Helen Carmel Boyers sai sel aastal oma muinasjutu eest Läänemaa keskraamatukogu eripreemia. Arvo Tarmula

Tublimad muinasjutukirjutajad said laupäeval kokku Tallinnas, kus anti üle auhinnad Sten Roosi muinasjutuvõistluse parimatele.

Tänavu 29. korda toimunud muinasjutuvõistlusele laekus peaaegu kaks korda vähem töid kui mullu – kokku 182 muinasjuttu 43 koolist. Läänemaalt osalesid võistlusel kaks kooli viie
muinasjutuga. Haapsalu lasteraamatukoguhoidja ja lastekirjanduse tutvustaja Krista Kumbergi sõnul oli tänavu osalejaid nõrgalt.

Ajakirja Hea Laps peatoimetaja ja žüriiliikme Kätlin Vainola sõnul olid võistlustööd heal tasemel ja käsitletud teemadering lai. „Nii nagu meid ümbritsevas maailmas, kordus ka sel konkursil refräänina koroona teema. Samuti pakkus lastele huvi tehnika. Esimese ja teise koha tööd põimivad näiteks vaimukalt nuti- ja muinasjutumaailma,“ lausus Vainola.

Žürii andis välja 28 auhinda – kolm medalit ja eriauhinnad. Muinasjutuvõistluse esikoht läks sel aastal Viljandisse ja selle sai muinasjutu „Läbikulutatud akudega telefonid” eest Viljandi kesklinna kooli 9. klassi õpilane Triinu Kree.

Kaks eriauhinda tuli Läänemaale. „Eelmisel aastal oli Läänemaalt väga palju auhinnalisi
töid,” lisas ta. Lääne Elu auhinna sai Oru kooli 6. klassi õpilane Ariina Kuldmeri muinasjutu eest „Korralageduse planeet”.

Läänemaa keskraamatukogu auhinna sai Palivere kooli 8. klassi õpilase Helen Carmel Boyersi lugu „Tervis on parem kui rikkus”.

Muinasjutte hindasid Ann Roos, Krista Kumberg, Kätlin Vainola ajakirjast Hea Laps, lastekirjanik Liis Sein, Risto Järv Eesti rahvaluule arhiivist ja Ülle Väljataga Eesti lastekirjanduse keskusest.

Pika traditsiooniga muinasjutuvõistluse algatasid 1993. aastal Haapsalus Ann ja Ants Roos
oma varalahkunud poja Steni mälestuseks. Konkursi eesmärk on parandada noorte emakeele väljendusoskust ja arendada loovust ning omaalgatust. Konkursil saavad
õpilased esitada muinasjutte vabalt valitud teemal.

Sten Roosi muinasjutuvõistluse võitjad

  1. 1.
    Muinasjutuvõistluse võitja Triinu Kree ja kolmanda koha saanud Mattias Apuhtin. Foto Eesti lastekirjanduse keskus

    koht

„Läbikulutatud akudega telefonid”, Triinu Kree (Viljandi kesklinna kool, 9. klass)

2. koht

„Sam Sungi seiklused”, Ell Juhani (Tallinna Mustamäe gümnaasium, 4. klass)

3. koht

„Kahvel käib ümbermaailmareisil”, Mattias Apuhtin (Tartu Descartes’i kool, 6. klass)

Lääne Elu auhind

„Korralageduse planeet”, Ariina Kuldmeri (Oru kool, 6. klass)

Läänemaa keskraamatu kogu auhind

„Tervis on parem kui rikkus”, Helen Carmel Boyers (Palivere põhikool, 8. klass)

Rooside auhind

„Kadedusest tekkinud tüli”, Siim Kurrik (Peetri lasteaed-põhikool, 8. klass)

„Sam Sungi seiklused”, Ell Juhani (Tallinna Mustamäe gümnaasium, 4. klass)

„Siili äratuskell”, Marii Koppel (Võru Kreutzwaldi kool, 6. klass)

Eesti lastekirjanduse keskus

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments